Η Εναλλακτική Ιατρική στο Απόσπασμα

εναλλακτική-ιατρικήΣτις 30/11/14 η δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Λίνα Γιάνναρου έγραψε ένα άρθρο με τίτλο: «Αντιεμβολιαστικό κίνημα προκαλεί παρενέργειες», όπου αναλύει με τη βοήθεια της στατιστικής τις συνέπειες τής μη χρήσης των εμβολίων για τον πληθυσμό. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα έρχεται να προστεθεί σε άλλα που έχουν δει τελευταία το φως της δημοσιότητας σε μερίδα του τύπου και κρατούν μια ελαφρώς ειρωνική στάση απέναντι σε ζητήματα φυσικού τοκετού, θηλασμού ή ο,τιδήποτε δεν εξαντλείται στη συμβατική ιατρική. Είναι αλήθεια ότι ένα από τα θετικά του διαδικτύου είναι ο μεγάλος όγκος πληροφοριών που υπάρχουν και διατίθενται ελεύθερα. Η ενημέρωση και η πληροφόρηση δεν είναι απολύτως ελεγχόμενη από συγκεκριμένους φορείς διάχυσης της ειδησεογραφίας. Ασφαλώς, η πληροφόρηση δεν έχει καμία σχέση με τη βαθειά γνώση ενός θέματος, είναι όμως η απαρχή για μια ενδελεχή μελέτη σε τομείς που αρνούνται την κυρίαρχη σκέψη.

Από την άλλη πλευρά, κάθε τι το εναλλακτικό δεν σημαίνει ότι είναι και αποτελεσματικό. Η απόρριψη μιας κυρίαρχης τάσης δεν σηματοδοτεί και την υιοθέτηση μιας new age κατάστασης και ενός νεο-χιπισμού που μπορεί εν τέλει να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. H χρήση και η επιλογή εναλλακτικών πρακτικών, εκείνων δηλαδή που τάσσονται είτε στην αντίπερα όχθη είτε παραπλεύρως της συμβατικής ιατρικής, απαιτεί τη βαθειά γνώση και ενστέρνιση αυτών, διότι σε αντίθετη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με κάτι επιδερμικό και ως επί το πλείστον ευκαιριακό. Ένα ιδιότυπο και ιδιόμορφο life style του εναλλακτισμού, δηλαδή. Για παράδειγμα, η επιλογή του φυσικού τοκετού ή του θηλασμού για μακρύ διάστημα, δεν γίνεται για να φανεί η διαφορετικότητα από την κυρίαρχη γέννα στα μαιευτήρια ή στη διατροφή μέσω του γάλατος-σκόνη, αλλά γιατί έχει γίνει αντιληπτή η αξία αυτών των πράξεων για τα ανθρώπινα όντα. Δεν πρέπει να γίνεται για να δείχνει το πόσο «προχώ» είναι κάποιες ή για να ξεφύγουν από το κυρίαρχο, για λόγους αυταρέσκειας. Οι ενορχηστρωμένες επιθέσεις που γίνονται για να περιορίσουν την καταγεγραμμένη τάση αύξησης της χρήσης εναλλακτικών θεραπειών στοχεύουν σε αυτό το κομμάτι ανθρώπων που πράττουν χωρίς να συνειδητοποιούν.

Ειδικά στον τομέα εμβόλια η σύγκρουση και η επίθεση είναι σφοδρή και ολομέτωπη. Και γίνεται περισσότερο έντονη όταν τα χρήματα και τα οφέλη είναι πολλαπλά και για πολλούς. Είναι γνωστό ότι η ομοιοπαθητική κρατάει κριτική στάση απέναντι στο ζήτημα των εμβολίων και όπως μας ενημερώνει και η Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (ΕΕΟΙ): «Η θέση μας είναι σαφής: μόνο ο καλά ενημερωμένος πολίτης μπορεί να χειρίζεται τα ζητήματα υγείας που τον αφορούν και να μη γίνεται έρμαιο επιστημονικών αγκυλώσεων, κοινωνικών προκαταλήψεων, ψυχικών ανασφαλειών, οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών ελαφροτήτων. Στην κατεύθυνση αυτή κινούμαστε και στο ακανθώδες ζήτημα των εμβολιασμών. Να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι η τοποθέτηση και η εξ αυτής ευθύνη του καθενός στο θέμα των εμβολίων είναι εντελώς προσωπική υπόθεση. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τη σημερινή κατάχρηση των εμβολίων, καθώς και για την άκριτη χορήγηση αυτών σε όλο τον πληθυσμό και πιστεύουμε ότι χρειάζεται να διευρευνηθούν περισσότερο οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των εμβολίων στην υγεία. Θεωρούμε ότι ο σωστά και σφαιρικά ενημερωμένος πολίτης έχει μεγαλύτερες πιθανότητες ορθής κρίσης και προς αυτή την κατεύθυνση κατατείνει όλη η προσπάθεια μας. Η προτροπή μας είναι σαφής: αποφασίστε ό,τι θέλετε για τα εμβόλια, αρκεί να γνωρίζετε και τις δύο όψεις του νομίσματος. Εμείς παρουσιάζουμε συνήθως τη μη συμβατική, την εσκεμμένα ή μη υποβαθμισμένη πλευρά των υγειονομικών πραγμάτων ώστε να εξισορροπιστεί κατά το δυνατόν η πληροφόρησή σας». Ο συγκεκριμένος φορέας αποτελείται από γιατρούς που κάνουν χρήση της ομοιοπαθητικής αλλά παρ’ όλα αυτά σχεδόν ποτέ οι πολέμιοι της ομοιοπαθητικής, γιατροί και εκείνοι της συμβατικής ιατρικής, δεν αναφέρονται σε αυτή την ιδιότητα τους αλλά στην υποβάθμιση των γνώσεων τους, προσομοιάζοντας τους κάτι σαν «κομπογιαννίτες».

Το 2012, το Διεθνές Ιατρικό Συμβούλιο για τους Εμβολιασμούς έδωσε στη δημοσιότητα ένα πρωτοποριακό έγγραφο που περιέχει τις υπογραφές πάνω από 80 οικογενειακών γιατρών, χειρουργών του εγκεφάλου και καθηγητών της παθολογίας, της χημείας και της ανοσολογίας, εκ των οποίων όλοι έχουν υπογράψει ένα έγγραφο το οποίο αναφέρεται, επίσημα, ότι τα εμβόλια αποτελούν σημαντικό κίνδυνο βλάβης για την υγεία των παιδιών και ότι δεν υπάρχει πραγματική επιστήμη, η οποία να υποστηρίζει την «μυθολογία των εμβολίων», που ισχυρίζεται ότι τα εμβόλια είναι κατά κάποιο τρόπο καλά για τα παιδιά. Σε αυτό το έγγραφο αναφέρεται ότι συσχετίζεται άμεσα η σχέση ορισμένων ασθενειών και εμβολιασμών καθώς και τις παρενέργειες αυτών. Ειδικότερα στο ζήτημα του αυτισμού, που πολλά έχουν γραφτεί και από τις δυο πλευρές, δίνονται στοιχεία των μελετών εκείνων που αντικρούουν τη σχέση μεταξύ του αυτισμού και των εμβολίων και τα αποτελέσματα τους τίθενται εν αμφιβόλω. Η τρομακτική ανάπτυξη της συμβατικής ιατρικής κατά τον 20ο αι. έχει επαναφέρει την γνώμη ότι η συμβατική θεραπευτική είναι η μόνη αποτελεσματική μορφή θεραπείας. Οι μεγάλες επιδημίες των λοιμωδών νόσων κατανικήθηκαν από ένα συνδυασμό βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, υγιεινής, εμβολιασμών και αντιβιοτικών. Και εάν οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής αφορούν όψεις της δημόσιας υγείας και όχι της ιατρικής, οι εμβολιασμοί και τα αντιβιοτικά αφορούν την εμπροσθοφυλακή της τεχνολογίας, των φαρμακοβιομηχανιών σε συνάρτηση με την ιατρική. Ασφαλώς και δεν αποδυναμώνουμε ή απαξιώνουμε τον ρόλο και το έργο που έχει επιτευχθεί σε εργαστήρια και ερευνητές αλλά πέρα από αρκετά δεδομένα που τίθενται υπό αμφισβήτηση υπάρχουν ορισμένοι προβληματισμοί, πιστεύουμε βάσιμοι. Η μεγάλη άνοδος της τεχνολογίας και των επιστημών είναι δεδομένο ότι σε πολλούς τομείς προσέδωσαν κατάλληλα εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων. Στην ιατρική η χρήση της τεχνολογίας και των βιο-επιστημών έδωσε λύσεις μέσω των αντιβιοτικών και των εμβολίων σε μια σειρά από ασθένειες. Όμως, μήπως, τα «θύματα» από την τεχνολογία είναι περισσότερα από τους ευεργετηθέντες; Μήπως τα οφέλη της είναι εμφανή και γι’ αυτό εντυπωσιακά, αποκρύπτοντας τη σκοτεινή και μαύρη πλευρά της επίτευξης αυτών; Δηλαδη, κατασκευάζοντας ένα μηχάνημα με τη χρήση ορυκτού, του οποίου η εξόρυξη έχει προκαλέσει επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων τίθεται ως επί το πλείστον θετικό πρόσημο λόγω της ευρείας και εμφανούς χρήσης αυτού. Αντίστοιχα στη περίπτωση των εμβολιασμών, εμφανίζεται ως σωτήρια η χρήση τους σε πληθυσμιακές ομάδες της Αφρικής, για παράδειγμα, αποκρύπτοντας ότι οι λόγοι εμφάνισης των επηδημιών πολλές φορές πηγάζουν από τη Δύση. Είναι σαν οι ισπανοί κατακτητές της Λατινικής Αμερικής μαζί με τις επιδημίες που εισήγαγαν στη νέα γη να εμβολίαζαν ομαδικά –προληπτικά ή θεραπευτικά– τους ιθαγενείς πληθυσμούς.

Κάθε χρόνο το Σύστημα Αναφοράς Πα­ρενεργειών Εμβολιασμού (VAERS) λαμβάνει 11.000 αναφορές για σοβαρές παρενέργειες, από τις οποίες το 1% αφορούν θανάτους από αντιδράσεις σε εμβόλια. Η πλειονότητα αυτών των αναφορών αποστέλλεται από γιατρούς και οι πλείστοι των θανάτων αποδίδονται στον κοκκύτη. Ο FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α) εκτιμά ότι μόνο το 10% των αντιδράσεων σε εμβόλια αναφέρονται, ποσοστό που τεκμηριώνεται και από δύο έρευνες του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Εμβολιασμών (NVIC). Με δεδομένα τα πολλά περιστατικά κοκκύτη σε έντονα εμβολιασμένους πληθυσμούς και το γεγονός ότι η πτώση της συχνότητας της ασθένειας στις Η.Π.Α. συνέβη πριν τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς (οι θάνατοι από κοκκύτη υποχώρησαν κατά 79% πριν τους εμβολιασμούς), ο τεράστιος αριθμός απωλειών δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί αναγκαία θυσία «για μια κοινωνία χωρίς ασθένειες». Στο δημοσίευμα της Καθημερινής που αναφερθήκαμε στην αρχή, γίνεται λόγος για «το αντιεμβολιαστικό κίνημα (που) είναι τόσο ισχυρό, που πολλοί στις ΗΠΑ δεν εμβολιάστηκαν για ιλαρά και αυτό οδήγησε στην εμφάνιση 11 επιδημιών της ασθένειας τα τελευταία χρόνια». Ενώ στον αντίποδα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στο Morbidity and Mortality Weekly Report του Kέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ αναφέρουν: «επιδημικά φαινόμενα ιλαράς αναφέρθηκαν σε παιδιά σχολικής ηλικίας, σε σχολεία που το επίπεδο εμβολιασμού ξεπερνούσε το 98%. Αυτά αναφέρθηκαν σε όλα τα μέρη της χώρας συμπεριλαμβανομένων περιοχών που δεν είχαν αναφέρει επιδημίες ιλαράς επί χρόνια». Οι ίδιοι κρατικοί φορείς των ΗΠΑ, λοιπόν, μέσα από περιοδικά στοιχεία καταγραφής που διαθέτουν καταδεικνύουν την αντιφατικότητα των εμβολιασμών. Στην Αγγλία διαπιστώθηκε μια πτώση στους θανάτους από κοκκύτη όταν το ποσοστό των εμβολιασμών μειώθηκε από 80% στο 30%, στα μισά της δεκαετίας του ‘70. Από τη μελέτη του Σουηδού επιδημιολόγου Β. Trollfor για την αποτελεσματικότητα και την τοξικότητα του εμβολίου του κοκκύτη σε όλο τον κόσμο, βρέθηκε πως «η θνησιμότητα από κοκκύτη είναι πρόσφατα πολύ χαμηλή στις βιομηχανικές χώρες και καμία διαφορά δεν βρέθηκε όταν χώρες με υψηλά, χαμηλά και μηδενικά ποσοστά εμβολιασμών συγκρίθηκαν». Διαπίστωσε επίσης πως στην Αγγλία, την Ουαλία και την τότε Δυτική Γερμανία υπήρχαν μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας από κοκκύτη το 1970, όταν δηλαδή και το ποσοστό εμβολιασμών ήταν υψηλό παρά κατά τη διάρκεια του τελευταίου μισού της δεκαετίας του 1980, όταν τα ποσοστά εμβολιασμών είχαν μειωθεί.

Αλλά, αφού τα εμβόλια είναι τόσο αθώα, γιατί οι γιατροί στα νοσοκομεία Παίδων ρωτούν τους γονείς εάν τα παιδιά-ασθενείς έχουν πρόσφατα εμβολιαστεί, σε μια σειρά από περιστατικά, όπως οι επιληπτικές κρίσεις; Ως ένα σημείο, οι παρενέργειες των εμβολιασμών είναι επίσημα παραδεκτές, αν και ευρέως υποτιμούνται. Ακόμη και έτσι όμως, η συμβατική ιατρική ισχυρίζεται πως σε ευρεία κλίμακα οι εμβολιασμοί είναι ασφαλείς και δεν έχουν σχέση με χρόνιες παθήσεις. Όμως έχει βρεθεί συσχέτιση ανάμεσα στην απουσία ιστορικού παρωτίτιδας και στον κίνδυνο για καρκίνο ωοθηκών στις γυναίκες ή σε μια σειρά άλλων ασθενειών όπως ο ερυθηματώδης λύκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.ά. Παρατηρείται, λοιπόν, πως η καταπίεση της οξείας νόσου συμβαδίζει με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας βλάβης.

Τους περασμένους μήνες παρακολουθήσαμε την υπόθεση του ιού Έμπολα και τον αγώνα δρόμου που έκαναν οι φαρμακοβιομηχανίες για να «βρούν» το κατάλληλο εμβόλιο. Είναι απορίας άξιο πώς ένας ιός που είναι γνωστός σε διάφορες εκδοχές του από το 1976 να μην έχει το κατάλληλο εμβόλιο αντιμετώπισης του, και αυτό να βρεθεί άμεσα τώρα που το θέμα βρίσκεται στη δημοσιότητα. Πάντως από το 2011 υπάρχουν αναφορές ιατρών-ερευνητών που μιλάνε για χρήση κατάλληλου εμβολίου στα ποντίκια. Ενώ πρόσφατα η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους ενός εμβολίου κατά του ιού Έμπολα τον Ιανουάριο και ότι μπορεί να έχει διαθέσιμες 250.000 δόσεις τον Μάιο, εάν οι υγειονομικές αρχές το κρίνουν ασφαλές και υποσχόμενο αρκετά ώστε να αρχίσει η ευρεία διανομή του. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο για την προφύλαξη από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικά sites, το εμβόλιο της J&J αποδείχθηκε ασφαλές και ότι προστατεύει από τον ιό κατά τις δοκιμές σε μαϊμούδες, που σύμφωνα με τον επιστημονικό επικεφαλής, Paul Stoffels, είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι το σχήμα θα λειτουργήσει και σε ανθρώπους. Οι κρατικές αρχές Υγείας συνήθως απαιτούν μακροχρόνιες δοκιμές πριν δώσουν έγκριση για την ευρεία χρήση ενός εμβολίου. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και κυβερνητικές αρχές μπορεί να αποφασίσουν να επιτρέψουν τη χρήση του εμβολίου κατά του Έμπολα σε εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα και άλλες ομάδες σε υψηλή ζώνη κινδύνου μόλυνσης. Η J&J θα δοκιμάσει το σχήμα σε 600 εθελοντές από την Ευρώπη και την Αφρική.

Περίπου ένα εκατομμύριο δόσεις πει­ραματικών εμβολίων κατά του Έ­μπολα θα είναι έτοιμες να σταλούν στη Δυτική Αφρική μέχρι τα τέ­λη του 2015, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Η μαζική χορήγηση εμβολίων που δεν έχουν ολοκληρώσει τις δοκιμές είναι ασυνήθιστο βήμα, και ο ΠΟΥ παραδέχτηκε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός «ταμείου αποζημιώσεων» για τις παρασκευάστριες εταιρείες σε περίπτωση που εμφανιστούν ανεπιθύμητες δράσεις.
Εμβόλια και παρενέργειες πάνε μαζί. Αλλά δεν είναι μονάχα τα εμβόλια το πρόβλημα και το εμπόδιο για την επανακάλυψη των φυσικών μεθόδων αντιμετώπισης ασθενειών. Η διατροφή, η ποιότητα νερού, το γάλα-σκόνη για τα νεογνά και πολλά άλλα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες πρόληψης και υγείας. Πρόσφατα ειδησεογραφικά sites ανέφεραν ότι η αστυνομία της Ιταλίας ερευνά «μια κοινή και διαδεδομένη πρακτική» κατά την οποία παιδίατροι «συνταγογραφούν γάλα-σκόνη για νεογέννητα μωρά με αντάλλαγμα πολυτελή δώρα και ακριβές διακοπές». Δύο από τους γιατρούς είναι επικεφαλής των παιδιατρικών τμημάτων νοσοκομείων, πρόσθετε η ανακοίνωση. Παράλληλα πέντε εμπορικοί αντιπρόσωποι τριών διαφορετικών εταιρειών και ένα στέλεχος τέθηκαν επίσης σε κατ’ οίκον περιορισμό, σημείωσε η αστυνομία. Οι εμπορικοί αντιπρόσωποι «επικοινωνούσαν με τους παιδίατρους για να τους παροτρύνουν να συνταγογραφήσουν γάλα-σκόνη σε νεογέννητα μωρά, δρώντας αντίθετα προς την ομόφωνη άποψη των επιστημόνων για την ανάγκη να προωθείται η χρήση του μητρικού γάλακτος». Σύμφωνα με τις ιταλικές αστυνομικές αρχές, οι εμπορικοί αντιπρόσωποι προσέφεραν δώρα αξίας «εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ» στους γιατρούς που εργάζονταν σε δημόσια νοσοκομεία, αν αυξάνονταν οι πωλήσεις του γάλακτος-σκόνη που προωθούσαν. Τα δώρα περιελάμβαναν iPhones, υπολογιστές Apple, κλιματιστικά, τηλεοράσεις, ταξίδια στην Ινδία, το Παρίσι, τις ΗΠΑ, το Λονδίνο και την Κωνσταντινούπολη και πολυτελείς κρουαζιέρες.

Η ίδια μεθοδολογία ακολουθείται και στον ελλαδικό χώρο, ως προς το προμοτάρισμα συγκεκριμένων παρα-ιατρικών ή ιατρικών σκευασμάτων. Στο χέρι μας είναι εάν θα γίνουμε καταναλωτές ψευτο-φαρμάκων ή θα αναζητήσουμε τις λύσεις στη φύση και στα παράγωγα της. Γιατί μπορεί τα αντικαταθλιπτικά να είναι πρωταθλητές τα τελευταία χρόνια της «κρίσης», αλλά ο αγώνας για ζωή και όχι για επιβίωση περνάει και μέσα από την προσωπική διαχείριση των συνθηκών υγείας των ζωών μας.

Αναρχικός Πυρήνας Χαλκίδας

Δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 145, Ιανουάριος 2015
Both comments and trackbacks are currently closed.