Μεταλλαγμένο Μέλλον (Μέρος Β΄)

μεταλλαγμενοΟι προφάσεις των εταιρειών, για την επικράτηση των μεταλλαγμένων σπόρων και οργανισμών

– Το μικρό κόστος παραγωγής.

– Η αντοχή των φυτών στις καιρικές συνθήκες και τα ζιζάνια.

– Η αντιμετώπιση του υποσιτισμού στον «3ο κόσμο»

Η πρόφαση για την μείωση των ζιζανιοκτόνων είναι αβάσιμη, καθώς όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά χρησιμοποιούνται εντατικότερα στις καλλιέργειες γ.τ. φυτών. Για παράδειγμα στην Αργεντινή, στις φυτείες γ.τ. σόγιας χρησιμοποιήθηκε διπλάσια ποσότητα ζιζανιοκτόνου σε σχέση με τις συμβατικές καλλιέργειες. Στην Αγγλία η εταιρία Bayer αναγκάστηκε να ματαιώσει την καλλιέργεια του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού της. Η απόφαση της εταιρίας συνδέεται με την επιβολή πανευρωπαϊκής απαγόρευσης στο τοξικό ζιζανιοκτόνο ATRAZINE που είχε θεωρηθεί απαραίτητο για την εμπορική επιτυχία της καλλιέργειας. H υποκρισία των εταιριών είναι τρομακτική, αφού γνωρίζουμε (και δεν το κρύβουν άλλωστε) ότι τα προϊόντα τους σχεδιάζονται ώστε να αντέχουν σε μεγαλύτερη ποσότητα φυτοφαρμάκων απ’ ότι οι συμβατικές καλλιέργειες. Μαζί με την αγορά του σπόρου ο αγρότης παίρνει και το ανάλογο πακέτο ζιζανιοκτόνων, τα οποία κατασκευάζονται από τις ίδιες εταιρίες. Η Bayer αυτή τη στιγμή είναι ιδιοκτήτης των μισών ποικιλιών γ.τ. προϊόντων στην Ευρώπη συμπεριλαμβανομένων και ποικιλιών ηλιανθού, καλαμποκιού που διαφημίζονται ως ανθεκτικά στο ζιζανιοκτόνο Liberty, το οποίο παρασκευάζεται από την ίδια…

Σε καλλιέργειες γ.τ. οργανισμών που από μόνοι τους παρήγαγαν εντομοκτόνο ουσία, ενώ αρχικά παρατηρήθηκε αντιμετώπιση των εχθρών των καλλιεργειών, στη συνέχεια υπήρξε μαζικότερη επανεμφάνισή τους και κατά συνέπεια ανάγκη για μεγαλύτερη χρήση ισχυρών χημικών. Αυτό συνέβη γιατί με την ύπαρξη του γονιδίου (που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της εντομοκτόνας ουσίας) αυτού, τα φυτά απενεργοποίησαν το φυσικό αμυντικό τους σύστημα και τα έντομα μετά από κάποιες γενιές προσαρμόστηκαν και έγιναν πιο ανθεκτικά.

Οι ίδιες οι εταιρίες προώθησης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα τους είναι χαμηλότερης ποιότητας με τα αντίστοιχα της βιολογικής καλλιέργειας, θεωρώντας δεδομένο ότι την καλή ποιότητα είναι φυσικό να την πληρώνουμε πιο ακριβά! Έτσι λοιπόν όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα (εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι διαχειριστές της βιοτεχνολογίας) θα έχουν πρόσβαση στα οικολογικά προϊόντα (όσο αυτά θα υπάρχουν), ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός θα τρέφεται με φτηνή μεταλλαγμένη τροφή.

Η χαμηλή τιμή είναι ένα από τα βασικά ατού για την επικράτηση των γ. τ.ο. Το κόστος παραγωγής τους είναι πιο μικρό απ ότι των συμβατικών και των οικολογικών καλλιεργειών. Αυτό βέβαια δεν συνεπάγεται και ες αεί χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων, αφού γνωρίζουμε καλά ότι στις συνθήκες της ελεύθερης αγοράς, ειδικά όταν κάποιος έχει το μονοπώλιο, αυξάνει και μειώνει τις τιμές κατά το δοκούν.

Μέσα στον ξέφρενο αγώνα για κατάκτηση της αγοράς, οι εταιρίες παρουσιάζονται με το πρόσωπο του «κοινωνικά ευαίσθητου» αφεντικού. Μιλάνε για την περίφημη αντιμετώπιση του υποσιτισμού στον «3ο κόσμο», λόγω της αύξησης της παραγωγής και της μείωσης του κόστους. Επιχείρημα υποκριτικό και αναληθές αφού ο υποσιτισμός δεν οφείλεται στην έλλειψη τροφής στον πλανήτη, αλλά στην κακή διαχείριση των φυσικών πόρων. Αχανείς εκτάσεις στον λεγόμενο «3ο κόσμο» καλλιεργούνται συστηματικά με συγκεκριμένα είδη για να εξαχθούν αργότερα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ενώ οι αυτόχθονες πεθαίνουν από την πείνα. Μην ξεχνάμε το γεγονός ότι πολλές εκτάσεις καλλιεργούνται με φυτά που προορίζονται να γίνουν ζωοτροφές, τη στιγμή που με την ίδια παραγωγή μπορούν να τραφούν χιλιάδες άνθρωποι. Συν τοις άλλοις είναι κραυγαλέο το γεγονός ότι χιλιάδες τόνοι τροφίμων πετιούνται στις χωματερές ή αφήνονται να σαπίσουν για να μη βγουν στην αγορά και πέσει η τιμή.

Έτσι λοιπόν δεν κοροϊδεύουν κανένα. Ο πλανήτης έχει αρκετούς πόρους ώστε να θρέψει πολύ περισσότερο από τον τωρινό πληθυσμό, αρκεί να βγουν από τη μέση οι ληστές του κοινωνικού πλούτου, που δεν είναι άλλοι από τους ίδιους που βγαίνουν και μιλάνε για φιλανθρωπία και λύση του υποσιτισμού μέσω της τεχνολογικής «προόδου».

Εναλλακτική μέθοδος: Η βιολογική Οργανική Καλλιέργεια

Με τον όρο βιολογική γεωργία χαρακτηρίζονται όλες οι μορφές παραγωγής γεωργικών προϊόντων με μεθόδους που αποκλείουν πλήρως σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής κάθε μορφή χημικών συνθετικών ενώσεων και ουσιών. Αυτή η πρακτική στην Ελλάδα είναι ακόμη πολύ νέα αφού πρωτοεφαρμόστηκε την περίοδο 1990-93. Μια πολύ συνοπτική αναφορά στα θετικά αυτής της μεθόδου είναι τα εξής:

– Εξοικονόμηση ενέργειας που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει ως και πάνω από 60% συγκριτικά με τη συμβατική γεωργία

– Μειωμένη εκπομπή ρύπων και ειδικότερα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 60% περίπου

– Εξάλειψη της ρύπανσης των φυσικών πόρων (έδαφος, νερό) από φυτοφάρμακα, αζωτούχα και νιτρικά λιπάσματα κτλ

– Εξοικονόμηση νερού στις βιοκαλλιέργειες σε ποσοστό 10 έως 30 %

– Γευστικότερα και ανώτερης θρεπτικής αξίας προϊόντα

Ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων είναι ένα από τα πιο σοβαρά εμπόδια στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα. Οι βιοκαλλιεργητές όχι μόνο δεν επιδοτούνται, αλλά πληρώνουν για την πιστοποίηση των προϊόντων τους, πρακτική που είναι εντελώς αντίθετη με όσα ισχύουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο ΟΠΕΓΕΠ ζητάει επιπλέον εισφορά στους αγρότες και μάλιστα αναδρομικά, ενώ είναι ο μοναδικός τομέας της γεωργίας που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Νομοθετικό πλαίσιο

Στις 2 Ιουλίου του 2003 η Ευρωπαϊκή Ένωση άρει το μορατόριουμ που είχε θέσει στις ΗΠΑ και υιοθετεί νέους κανονισμούς για τη σήμανση και ιχνηλασιμότητα των μεταλλαγμένων στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2003. Σύμφωνα με αυτούς τους κανονισμούς:

Όλα τα προϊόντα τα οποία περιέχουν ή προέρχονται από μεταλλαγμένα συστατικά, σε ποσοστό πάνω από 0,9 % πρέπει να φέρουν σήμανση ότι αυτό το προϊόν περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Σήμανση απαιτείται ακόμα και στις περιπτώσεις που το μεταλλαγμένο DNA δεν ανιχνεύεται εργαστηριακά. Σύμφωνα με τη νομοθεσία επιτρέπεται η «τυχαία ή τεχνικά αναπόφευκτη» παρουσία μεταλλαγμένου οργανισμού σε προϊόντα ή σε κάθε συστατικό προϊόντων σε ποσοστό 0,9% (ανώτατο όριο ανίχνευσης). Αυτό το όριο αφορά το κάθε συστατικό του προϊόντος. Πρέπει να σημειωθεί ότι εξαίρεση για 3 χρόνια δίνεται σε κάποιους γ.τ.ο. οι οποίοι δεν έχουν εγκριθεί από το κανονισμό αλλά έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση από την επιστημονική επιτροπή της Ε.Ε. Επίσης εξαιρούνται τα προϊόντα ή συστατικά που παράγονται με την βοήθεια μεταλλαγμένων μικροοργανισμών όπως ένζυμα, βιταμίνες κτλ για τα οποία δεν απαιτείται σήμανση. Σήμανση πρέπει να φέρουν και οι γ.τ. ζωοτροφές ενώ τα προϊόντα που προέρχονται από ζώα που τράφηκαν με αυτές όπως το κρέας τα αυγά και το γάλα δεν σημαίνονται…

Διεθνείς Οργανισμοί, Μη κυβερνητικές Οργανώσεις και αντιστάσεις

Η προσπάθεια για τη μετάλλαξη του πλανήτη από μια ελίτ εταιριών βιοτεχνολογίας βαρύνει τόσο τους διεθνείς οργανισμούς και τους φορείς για την υγεία, όσο και τις λεγόμενες «μή κυβερνητικές οργανώσεις», αφού ο καθένας τους με διαφορετική βαρύτητα ευθύνης και τρόπο δράσης, συμβάλλει σε αυτή. Οι νόμιμοι διεθνείς ελεγκτικοί μηχανισμοί υγείας, Π.Ο.Υ., Π.Ο.Τ. κτλ, όπως και οι διεθνείς οργανισμοί τύπου Π.Ο.Ε., επιτελούν σημαντικό έργο για το πλασάρισμα των γ.τ.ο.. Η εγκυρότητά τους θεωρείται σε πολλές περιπτώσεις αδιαμφισβήτητη, αφού σε ζητήματα που αφορούν την παγκόσμια υγεία όπως επιδημίες, υιοί κτλ κινητοποιούνται άμεσα. Στις περιπτώσεις όμως που εμπλέκονται οικονομικά συμφέροντα, ο ρόλος τους είναι η εξυπηρέτηση αυτών, παρέχοντας τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις. Έτσι έχοντας τη συγκατάθεση των υποτιθέμενων αμερόληπτων οργανισμών οι εταιρίες μπορούν να θέσουν σε ισχύ πολύ πιο εύκολα τα αντιανθρώπινα σχέδιά τους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση διατείνονται ότι οι γ. τ. ο. πληρούν όλες τις προδιαγραφές ώστε να χαρακτηρίζονται ασφαλείς. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), υιοθετώντας την αντίληψη των πολυεθνικών της βιοτεχνολογίας ότι το πρόβλημα της πείνας είναι τεχνικό και όχι πολιτικό, ζητάει να μπουν περισσότερα προϊόντα στη λίστα των μεταλλαγμένων, αλλά και να προστεθούν κρατικά κονδύλια στην έρευνα για την καταλληλότητα αυτών. Στην ουσία ζητούν τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταλλαγμένων με νέα είδη. Η έκθεση είναι σαφής: στα τέσσερα βασικά μεταλλαγμένα είδη (καλαμπόκι, βαμβάκι, σόγια και ελαιοφόρο κράμβη) προτείνεται να συμπεριληφθούν και γεωργικά προϊόντα όπως η πατάτα, το ρύζι, τα δημητριακά και η ταπιόκα.

Από την άλλη οι «μη κυβερνητικές οργανώσεις»(μ.κ.ο.) παρόλο που γνωστοποιούν θέματα όπως αυτό των γ.τ.ο., επικεντρώνουν τη δράση τους στη θέσπιση καλύτερων νόμων, αγνοώντας (?) ότι αυτό το σύστημα είναι που γεννά την ανάγκη για αντιοικολογικές παρεμβάσεις. Η λογική που προωθούν οι μ.κ.ο. ειναι η αντικατάσταση της φυσικής παρουσίας των υποστηρικτών τους, με συνδρομητική, ενισχύοντας τη λογική της διαμεσολάβησης και των λίγων «ειδικών» που δρούν για χάρη των πολλών «μη ειδικών». Λάτρεις των συμβολισμών, του ρεφορμισμού και της νόμιμης οδού είναι πάντα έτοιμοι να ξεπουλήσουν τον αγώνα που κάνουν, ικανοποιούμενοι από μια υποτυπώδη υποχώρηση στα σχέδια του εκάστοτε εχθρού τους και καταδικάζοντας κάθε μη πασιφιστική ενέργεια που σαν στόχο έχει το σαμποτάρισμα των σχεδίων των αφεντικών. Η νόμιμη οδός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αποφέρει καρπούς μόνο μέσα σε ορισμένα πλαίσια. Οι νόμοι και η νομιμοφροσύνη που επιβάλλει η κυριαρχία είναι πράγματα εχθρικά προς το ριζοσπαστικό απελευθερωτικό αγώνα και δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να φρενάρουν την ορμή μας, μπλέκοντάς μας σε γραφειοκρατικές και εξουσιαστικές λογικές. Η βίαιη αντιπαράθεση είναι αναπόφευκτο μέρος της πάλης εφόσον ο αντίπαλος έχει εξουσία στα χέρια του.

Από την άλλη, εκτός από τις «μη κυβερνητικές οργανώσεις», υπάρχουν και άλλες μορφές αντίστασης με οικολογικό χαρακτήρα. Η Animal Liberation Front, Εarth Liberation Front και η Revolutionary Cells-Animal Liberation Brigade είναι μερικές από τις ριζοσπαστικές οικολογικές οργανώσεις που δρουν στις ΗΠΑ και έχουν αντιεξουσιαστικά χαρακτηριστικά. Θεωρούν τη χρήση βίας αναπόφευκτη στον αγώνα ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπίεση ανθρώπων και ζώων. Ενδεικτικές είναι οι επιθέσεις σε βιοτεχνολογικές εγκαταστάσεις, εργαστήρια με πειραματόζωα, βιοτεχνίες γούνας, καλλιέργειες γ.τ. οργανισμών κ.α. Με βάση στοιχεία του FBI έχουν καταγραφεί 600 πράξεις «οικοτρομοκρατίας» συνολικού κόστους 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πράξεις αντίστασης, έχουν παρουσιαστεί και σε πολλά άλλα μέρη και με διαφορετικά σε κάθε περίπτωση χαρακτηριστικά. Δύο παραδείγματα είναι:

Στην Ελλάδα όπου 34 νομαρχίες προχώρησαν σε ανακήρυξη των περιοχών τους σε ζώνες ελεύθερες από τα μεταλλαγμένα.

Στην Ινδία όπου χωρικοί έχουν επανειλημμένα πυρπολήσει σοδειές της Monsanto και έχουν καταστρέψει ολοσχερώς εγκαταστάσεις της.

Έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι πολυεθνικές εταιρίες γ. τ. ο. και διάφοροι διεθνείς οργανισμοί όσο και τα κράτη είναι συνένοχοι στην επιχειρούμενη καταστροφή του περιβάλλοντος, υιοθετούμε κάθε πρακτική που θα μας οδηγήσει στην καταστροφή τους, ειρηνική ή βίαιη. Είμαστε ενάντια σε ένα σύστημα που εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους με γνώμονα την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου και όχι τις πραγματικές ανάγκες της ανθρωπότητας.

Αυτό που θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους είναι η αυτοοργανωμένη δράση που ως απώτερο στόχο έχει την επανάσταση…

…για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, όπου η ζωή των ανθρώπων θα είναι σε αρμονική συνύπαρξη με το φυσικό περιβάλλον.

                      Οικο-δράστες

Δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 38, Απρίλιος 2005
Both comments and trackbacks are currently closed.