Το διαδίκτυο αλλάζει η λογοκρισία αυξάνεται

Η ψήφιση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα συγγενικά δικαιώματα στην ψηφιακή ενιαία αγορά

Ψηφίστηκε σήμερα (26/3) στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο η μεταρρύθμιση για τα πνευματικά δικαιώματα και ειδικά σε ό,τι αφορά το διαδίκτυο. Από τους 658 ευρωβουλευτές, που ήταν παρόντες οι 348 ψήφισαν υπέρ, οι 274 κατά και 36 απείχαν. Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση έχει πλασαριστεί ως προστάτης των καλλιτεχνών και της ελευθερίας της έκφρασης ενώ στην ουσία είναι το τέλος του διαδικτύου όπως το γνωρίζαμε και η αρχή μιας αυτοματοποιημένης, μέσω ειδικών φίλτρων, λογοκρισίας.

Το νομοσχέδιο κατατάσσει ως προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας όχι μόνο τα προφανή: μουσική και ταινίες αλλά και κείμενα, ηχογραφήσεις προφορικού λόγου, σχέδια και εικαστικά έργα που μπορεί να βρίσκονται ακόμα και σε δημόσια θέα, οχήματα (λόγω του εμπορικού τους logo) και για να μην μακρηγορούμε, περιλαμβάνει τα πάντα. Σύμφωνα με το άρθρο 17, που είναι και το πιο αμφιλεγόμενο άρθρο, οι διαδικτυακές υπηρεσίες φιλοξενίας και δημοσίευσης περιεχομένου θα πρέπει είτε να έχουν αποκτήσει (εκ των προτέρων ή εκ των υστέρων) άδεια για να ανεβεί στο διαδικτυακό τους χώρο κάποιο περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, ή να έχουν ελεγκτικούς μηχανισμούς που να αποτρέπουν το ανέβασμα αυτού του περιεχομένου. Με λίγα λόγια ότι ανεβαίνει στο διαδίκτυο, ότι γράφεται σε κάποιο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αν σε κάποιο κείμενο παρατεθεί κάποιο άρθρο ή κάποιο κείμενο ή κάποια φωτογραφία, ο πάροχος θα υποχρεούται να παρακολουθεί μέσω ειδικών φίλτρων και να λογοκρίνει όταν αυτό είναι απαραίτητο. Επίσης όταν κάποιος θα θέλει να μεταδώσει μια διαδήλωση ή εκδήλωση που μπορεί να ακούγονται κάποια τραγούδια δεν θα μπορεί. Ένας δημοσιογράφος που θα θέλει να δημοσιεύσει κάποιο τεκμήριο, κάποιο αποδεικτικό έγγραφο δεν θα μπορεί κ.λπ.

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση απαιτεί την λειτουργία ισχυρών «έξυπνων» φίλτρων ίσως ακόμα και με την βοήθεια της αναπτυσσόμενης τεχνητής νοημοσύνης. Τα παραπάνω φίλτρα θα δοκιμάζονται σιγά σιγά μέχρι να φτάσουν σ’ ένα επιθυμητό στάδιο το 2021 όπου η μεταρρύθμιση θα πρέπει να εφαρμοστεί από όλη την Ε.Ε. Για όποιον ενδιαφέρεται να διαβάσει περισσότερα για το τι είναι ακριβώς αυτό το νομοσχέδιο, τις επιπτώσεις και τις επιτηδευμένες ασάφειες που έχει μπορεί να διαβάσει στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://alonghardlook.wordpress.com/2019/03/25/eucopyrightreform-bad-policy-bad-law/

και στο παρακάτω σύνδεσμο ολόκληρο το κείμενο της οδηγίας που ψηφίστηκε σήμερα με τα πιο αμφιλεγόμενα άρθρα 15,16,17:

http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-8-2018-0245-AM-271-271_EL.pdf?redirect

Πάντως, όσα εμπόδια και αναχώματα μπορεί να βάζουν οι κυρίαρχοι είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν νέοι τρόποι ώστε να διακινείται ελεύθερα η γνώση και η πληροφορία. Η εντροπία ήδη κατασκευάζεται.

Τι ψήφισαν οι εγχώριοι ευρωβουλευτές;

Σ’ αυτή λοιπόν την ψήφιση του νομοσχέδιου οι έλληνες βουλευτές ψήφισαν:

Κατά: Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής και η ανεξάρτητη Σοφία Σακοράφα.

Υπερ: Η Σπυράκη της Ν.Δ, ο χρυσαυγίτης Φουντούλης και οι πρώην χρυσαυγίτες Επιτήδειος και Συναδινός, ο ανεξάρτητος Χρυσόγονος, οι του ποταμιού Κύρκος και Γραμματικάκης.

Παρών: Ο Ανδρουλάκης της Ελιάς και ο Παπαδάκης του ΚΚΕ

Σύσσωμη η ομάδα του Σύριζα (Παπαδημούλης, Κούλογλου και Κούνεβα) είχε πάει για… γκαζόζα με τον Παπαδημούλη να αρνείται την γκαζόζα και να δήλωνει ασθένεια αλλά την ίδια ώρα της ψηφοφορίας έδινε συνέντευξη στον Alpha στην Ελλάδα. Επίσης παρέα στην… γκαζόζα, σαν παλιά φιλαράκια, έκανε και η ομάδα της Ν.Δ ( Κεφαλογιάννης, Κύρτσος, Βόζενμπεργκ, και Ζαγοράκης) εκτός από την Σπυράκη που έχασε τον δρόμο για το καφενείο και τελικά ψήφισε υπέρ. Από κοντά και η Καϊλή της Ελιάς, ο ανεξάρτητος Μαριάς, και ο Ζαριανόπουλος του ΚΚΕ.

Σύσσωμος λοιπόν ο εγχώριος ευρωβουλευτικός συρφετός είτε με την μέθοδο της πολιτικάντικης απουσίας τους είτε με το πολιτικάντικο παρών είτε με την θετική ψήφο στήριξε το συγκεκριμένο πολύ σοβαρό νομοσχέδιο που ανοίγει τις πόρτες σε λογοκρισίες και απαγορεύσεις και απέδειξε ότι συνεργάζεται και λειτουργεί συντροφικά όχι μόνο εντός αλλά και εκτός συνόρων, υπηρετώντας τα συμφέροντα της κυριαρχίας και των αφεντικών τους.

Ελευθερόκοκκος

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: