Πορείες στην Αθήνα με αφορμή τα τρία χρόνια από την εξέγερση του 2008

Πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις και πορείες με αφορμή την συμπλήρωση τριών χρόνων από την εξέγερση του Δεκεμβρίου 2008, που ξέσπασε μετά από την δολοφονία, από τον μπάτσο Κορκονέα, του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η συμμετοχή του κόσμου και στις δύο συγκεντρώσεις και πορείες ήταν σαφώς λιγότερη από εκείνες των προηγούμενων ετών.

Για τις 12 το μεσημέρι μαθητές είχαν καλέσει συγκέντρωση στα Προπύλαια του πανεπιστημίου της Αθήνας και πορεία, ενώ υπήρχαν παράλληλα καλέσματα για πορείες μαθητών που πραγματοποιήθηκαν σε γειτονιές, όπως: Χαλάνδρι, Πατήσια, Περιστέρι, Αιγάλεω κ.α.

Στα Προπύλαια άρχισαν να μαζεύεται από νωρίς κόσμος το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αποτελούνταν από μαθητές και μαθήτριες. Στους συγκεντρωμένους μοιράζονταν προκηρύξεις από διάφορα σχήματα και οργανώσεις. Από τη Συσπείρωση Αναρχικών μοιράστηκε προκήρυξη, καθώς και προηγούμενα φύλλα της ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

Η πορεία ξεκίνησε στις 13.30 και ακολούθησε την διαδρομή Πανεπιστημίου – Αιόλου- Σταδίου- Σύνταγμα- Προπύλαια. Κατά το ανέβασμα της Σταδίου έγιναν επιθέσεις σε διμοιρία των ΜΑΤ καθώς και σε κατάστημα της Vodafone. Γύρω στις 14:00 ένα κομμάτι νεαρών που προπορεύονταν της κεφαλής της πορείας ανέβηκε την Β. Γεωργίου και επιτέθηκε στο φυλάκιο των ευζώνων στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη, καθώς η πορεία έκανε τον κύκλο του Συντάγματος ανεβαίνοντας την Όθωνος και στρίβοντας αριστερά στην Αμαλίας.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στο προαύλιο της Βουλής για μισή ώρα. Οι μαθητές εκσφενδόνιζαν εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ αρκετές βόμβες μολότωφ, πέτρες, μάρμαρα, ξύλα και φωτοβολίδες για περίπου μισή ώρα. Στις 14.30 οι κατασταλτικές δυνάμεις απώθησαν τον κόσμο από την Λ. Αμαλίας προς την Πανεπιστημίου. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τα Προπύλαια όπου πυρπολήθηκαν κάδοι απορριμμάτων και συνεχίστηκαν οι αψιμαχίες με τις δυνάμεις καταστολής.

Το απόγευμα υπήρχαν καλέσματα από την ΑΚ, εκπαιδευτικούς και αριστερές οργανώσεις στις 18.00 στα Προπύλαια. Η πορεία ξεκίνησε στις 19.00 ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο, με αυτό της πρωινής. Φτάνοντας στο κατάστημα Zara στην συμβολή των οδών Αιόλου και Πανεπιστημίου, διαδηλωτές επιτέθηκαν και αφαίρεσαν ρουχισμό τον οποίο και μοίρασαν στον κόσμο.

Η πορεία κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα και μόλις η κεφαλή της βρισκόταν επί της Λ. Αμαλίας και στο ύψος των λουλουδάδικων σημειώθηκε επίθεση με βόμβες μολότωφ και φωτοβολίδες σε δυνάμεις των ΜΑΤ που ήταν στο προαύλιο της Βουλής και στο χώρο του άγνωστου στρατιώτη. Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν γρήγορα με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις να μεταφερθούν στη γωνία της Λ. Αμαλίας με την Β. Σοφίας και στα λεγόμενα λουλουδάδικα.

Οι συγκρούσεις διήρκησαν μόνο λίγα λεπτά λόγω της ταχύτατης επέμβασης πολυάριθμων ΜΑΤατζήδων που έσπρωξαν τον κόσμο προς την Πανεπιστημίου και την Β. Γεωργίου. Tα οργανωμένα μπλοκ της πορείας, κινήθηκαν με γρήγορο ρυθμό τόσο προς το Σύνταγμα, όσο και μετά από αυτό με κατεύθυνση τα Προπύλαια (είναι αξιοσημείωτο ότι η πορεία πήγαινε με τέτοια ταχύτητα ώστε η απόσταση μέχρι το Σύνταγμα να καλυφθεί σε λιγότερο από 35 λεπτά), ενώ οι συνιστώσες του Σύριζα σταμάτησαν επί της Λ. Αμαλίας και άλλαξαν κατεύθυνση συνεχίζοντας προς το Ζάππειο.

Αργότερα, τα επεισόδια συνεχίστηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων με την περιοχή να βρίσκεται περικυκλωμένη από δυνάμεις των ΜΑΤ μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης

Οι προσαγωγές στην ΓΑΔΑ ξεπερνούν τις 50 από τις οποίες περισσότερες από 10 έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις.

Both comments and trackbacks are currently closed.