Αθήνα: Συγκρούσεις και καταστολή στην απεργιακή πορεία της 23ης Φεβρουαρίου

Από νωρίς το πρωί αστυνομικές δυνάμεις προστατεύουν το κτίριο της ΓΣΕΕ έξω από το οποίο έχει στηθεί εξέδρα για την απεργιακή συγκέντρωση. Διμοιρίες των ΜΑΤ ελέγχουν την πύλη της Στουρνάρα καθώς και ομάδες ασφαλιτών που διακρίνονται σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Υπάρχουν, επίσης, οι μηχανοκίνητες μονάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ που περιπολούν συνεχώς στα Εξάρχεια, διασχίζοντας το δρόμο της πλατείας διαδοχικά στις 10:40 και στις 10:45, αλλά και στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, ελέγχοντας τσάντες περαστικών.

Πριν τις 11.30 διαδηλωτές που κατευθύνονται προς τον χώρο της συγκέντρωσης με πανό της Συνέλευσης Αναρχικών για την Κοινωνική Αυτοδιεύθυνση και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, εμποδίζονται πρόσκαιρα από διμοιρία των ΜΑΤ.

Περίπου στις 12.10 δεκάδες διαδηλωτές κυνηγούν και απωθούν ομάδες ασφαλιτών που βρίσκονται στην Β. Ηρακλείου.

Στις 12.30 το κεφάλι της πορείας του ΠΑΜΕ φθάνει στο Σύνταγμα με την ουρά να βρίσκεται στην Ομόνοια, μια πορεία δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, που χωρίς χρονοτριβή εγκαταλείπει την πλατεία Συντάγματος. Άλλωστε, στις εξεγέρσεις, κατά την Παπαρήγα, δεν σπάζει ούτε ένα τζαμάκι…

Περίπου στις 12:40 ξεκινά η δεύτερη πορεία στην οποία, επίσης, συμμετέχουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών που, όμως, σε καμία περίπτωση δεν φθάνει στον όγκο εκείνη της 5η Μάη, αλλά ούτε και εκείνη της 15ης Δεκέμβρη του 2010.

Στη συμβολή των οδών Πατησίων και Πανεπιστημίου (Χαυτεία) σημειώνονται μικροσυμπλοκές διαδηλωτών και διμοιριών των ΜΑΤ που κάνουν χρήση κρότου – λάμψης και δακρυγόνων.

Στις 13:15 και ενώ μπλοκ διαδηλωτών ήδη έχουν φθάσει στην περιοχή του Συντάγματος ξεκινούν συμπλοκές με τις κατασταλτικές δυνάμεις στην κάτω πλευρά του Συντάγματος.

[Να σημειωθεί πως οι συμπλοκές με τις δυνάμεις καταστολής ξεκινούν (όπως και στην πορεία της 15 Δεκέμβρη) σε τόπο ασύνδετο, χρόνο πρόωρο και με τρόπο αναντίστοιχο προς τις επιθυμίες και την τάση του μεγαλύτερου (αν όχι όλων) μέρους του κόσμου, που συμμετείχε στην πορεία, ο οποίος στόχευε τη Βουλή και την μακρόχρονη παραμονή  μπροστά από αυτήν. Αυτό, άλλωστε, αποδείχτηκε και από την πολύωρη προσπάθεια παραμονής των διαδηλωτών μπροστά από το χώρο αυτό, παρά τον αποδεκατισμό της πορείας λόγω των πρόωρων αυτών συγκρούσεων, οι οποίες εξασθένησαν τη δυνατότητα μιας συμπαγούς και πολυπληθούς συγκέντρωσης, η οποία θα πρόσφερε την ευκαιρία για πολύπλευρες και δυναμικότερες καταστάσεις.]

Στις 13:25 βρίσκονται σε εξέλιξη συμπλοκές διαδηλωτών με τις δυνάμεις καταστολής. Πετιούνται πέτρες σε ομάδα της ΔΙΑΣ στη συμβολή των οδών Καραγεώργη Σερβίας και Σταδίου. Οι μπάτσοι ρίχνουν δακρυγόνα. Μετά από συγχρονισμένη επίθεση των διαδηλωτών οι ομάδες ΔΙΑΣ οπισθοχωρούν στην Ερμού, όπου και ανασυντάσσονται.

Στο σημείο αυτό δέχονται επίθεση διάφορα μπλοκ διαδηλωτών, όπως της Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης-Πατησίων με αποτέλεσμα την πρόσκαιρη διάλυση τους και απώθηση διαδηλωτών, που συμμετείχαν σ’ αυτό το μπλοκ, προς τις οδούς Ερμού και Καραγεώργη Σερβίας, όπου και συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ η συντρόφισσα Λ.Σ., η οποία και οδηγήθηκε στην είσοδο του κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών όπου και επιχειρήθηκε να της «φορτωθεί» βόμβα μολότοφ κάτι που αποφεύχθηκε χάρη στις έντονες διαμαρτυρίες τόσο της ιδίας όσο και άλλων παρευρισκόμενων (βλ. ανακοίνωση της Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης-Πατησίων).

Στις 13:32 εκτοξεύονται μολότοφ σε διμοιρίες στην πλευρά της Βουλής προς τη Βασιλίσσης Σοφίας. Η διμοιρία παρέμεινε στάσιμη, ενώ περίπου πέντε λεπτά μετά συλλαμβάνεται διαδηλωτής ύστερα από συνδυασμένη κίνηση διμοιριών.

Στις 13:37 διμοιρίες των ΜΑΤ με εκτεταμένη χρήση χημικών ωθούν το, συγκεντρωμένο μέχρι εκείνη τη στιγμή, πλήθος προς την πανεπιστημίου. Η διμοιρία που βρίσκεται στη γωνία του ξενοδοχείου Μ. Βρετανία δέχεται πέτρες και μια μολότοφ και οπισθοχωρεί, κάνοντας ξανά χρήση χημικών.

Εν τω μεταξύ δυνάμεις των ΜΑΤ δέχονται επιθέσεις με βόμβες μολότοφ μέσα στην πλατεία Συντάγματος όπου γίνονται μάχες σώμα με σώμα, ενώ η πορεία συνεχίζει να κινείται από Σταδίου προς Φιλελλήνων. Γίνεται επίθεση από τα ΜΑΤ με κρότου-λάμψης και χημικά στο σημείο της πορείας που βρίσκεται μπροστά στη πλατεία Συντάγματος. Ένα τμήμα των διαδηλωτών τρέχει δια μέσου της πλατείας προς τα σκαλιά. Μπάτσοι της ΔΙΑΣ τους καταδιώκουν μαζί με διμοιρίες των ΜΑΤ. Οι διαδηλωτές επάνω από τα σκαλιά πετούν πέτρες και μολότοφ. Καίγεται η μηχανή ενός μπάτσου της ΔΕΛΤΑ, ενώ ένας ακόμη τυλίγεται στις φλόγες, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα στο πρόσωπο, κυρίως. Οι δυνάμεις καταστολής με καταιγισμό χημικών καταφέρνουν να ανέβουν τα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος, όπου και σταθεροποιούνται. Οι διαδηλωτές παραμένουν μπροστά από τη βουλή.

Στις 13:50 υπάρχει πρόσκαιρη ηρεμία μπροστά από τη Βουλή, ο κόσμος είναι αρκετός. Η διμοιρία που βρίσκεται στα σκαλιά δέχεται επίθεση με πέτρες από διαδηλωτές που μόλις έχουν φτάσει στη πλατεία Συντάγματος και αναγκάζεται να οπισθοχωρήσει προς την Όθωνος. Εκεί δέχονται επίθεση με πέτρες και μολότοφ με αποτέλεσμα να γίνει χρήση χημικών και ο κόσμος να οπισθοχωρήσει προς την πλευρά της Λ. Αμαλίας.

Γύρω στις 14:00 έχουν προσεγγίσει στο χώρο μπροστά από τη Βουλή και άλλοι διαδηλωτές,. Οι διμοιρίες καταστολής που βρίσκονται στην Όθωνος οπισθοχωρούν ήρεμα προς τη Μητροπόλεως. Το ίδιο συμβαίνει και με την ομάδα ΔΙΑΣ, που ήταν στημένη ανάμεσα στις οδούς Όθωνος και Μητροπόλεως.

Τα μπλοκ των διαδηλωτών ανασυγκροτούνται με σκοπό να παραμείνουν στο χώρο μπροστά από τη Βουλή, ενώ αρκετά μπλοκ τελικά κινούνται προς την Πανεπιστημίου και προς τον χώρο των Προπυλαίων, όπου σημειώνονται επίσης συμπλοκές, επιθέσεις με βόμβες μολότοφ και πετροπόλεμος. Χιλιάδες διαδηλωτές συνεχίζουν να ανεβαίνουν την Σταδίου για να φθάσουν στην πλατεία Συντάγματος, παρά την αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα χημικά, ενώ άλλα μπλοκ καταλήγουν στην Ομόνοια. Το Πολυτεχνείο παραμένει κλειστό ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται μπροστά (Πατησίων) και στα πλαϊνά (Στουρνάρα και Τοσίτσα).

Στις 15:15 στην πλατεία Συντάγματος, εξακολουθούν να παραμένουν διαδηλωτές από διάσπαρτα μπλοκ, όπως της ΕΘΕΛ, οπαδών της κίνησης του Μίκη Θεοδωράκη, οπαδών του Αλαβάνου, εθνικιστών, αριστερών αλλά και αντιεξουσιαστών, συνολικά περίπου 3.000 άνθρωποι, ενώ από τις ντουντούκες παροτρύνονται οι συγκεντρωμένοι να μην αποχωρήσουν από το σημείο.

Στις 15:30 διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται στην Κριεζώτου δέχεται επιθέσεις με πέτρες από μερικές δεκάδες διαδηλωτές, που κατά διαστήματα επιστρέφουν στον κύριο όγκο των συγκεντρωμένων στο Σύνταγμα. Την ίδια ώρα επεισόδια σημειώνονται στην Στουρνάρα έξω από το Πολυτεχνείο.

Στις 15:45 αστυνομικοί των μηχανοκίνητων ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ κυνηγούν διαδηλωτές στην κάτω πλευρά του Συντάγματος προς την Φιλελλήνων ενώ γενικότερα οι κατασταλτικές δυνάμεις αρχίζουν να κυκλώνουν τους συγκεντρωμένους στην πλατεία Συντάγματος, που παρ’ όλα αυτά παραμένουν στον χώρο αρχίζοντας μάλιστα να καλούν σε συζητήσεις.

Στην περιοχή των Εξαρχείων και για περίπου μισή ώρα ξεσπούν συμπλοκές και οδομαχίες με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται στην περιοχή και επιδίδονται στην ρίψη χημικών.

Περίπου στις 16:15 οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Συντάγματος δέχονται επίθεση με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ορισμένων διαδηλωτών. Ο κόσμος ανασυγκροτείται και παραμένει στην πλατεία Συντάγματος, ενώ συνεχώς υπάρχουν καλέσματα για νέα συγκέντρωση στις 19:00.

Περίπου στις 17:30 καινούργια επίθεση δέχονται οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Συντάγματος, ενώ σημειώνονται συλλήψεις και ξυλοδαρμοί διαδηλωτών που γιουχάρουν πολιτικούς, καθώς αυτοί αποχωρούν από το γκαράζ της Βουλής, ενώ μικροσυμπλοκές σημειώνονται εκ νέου στην κάτω πλευρά του Συντάγματος.

Στις 18:00 επίθεση δέχονται, εκ νέου, οι εναπομείναντες συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα.

Στις 18:15 οι συγκεντρωμένοι είναι πλέον περίπου 300 άτομα, που παρ’ όλα αυτά ανάβουν φωτιές στο οδόστρωμα.

Στις 18:30 καθώς οι διαδηλωτές που βρίσκονται μπροστά στη Βουλή, έχουν κυκλωθεί από ισχυρές κατασταλτικές δυνάμεις και ενώ οι μισοί κάθονται κάτω. ψεκάζονται με χημικά, ξυλοκοπούνται και τελικά απωθούνται κακήν κακώς προς την Πανεπιστημίου και τον χώρο των Προπυλαίων, όπου και παραμένουν. Στο χώρο του Συντάγματος –και συγκεκριμένα στα σκαλιά του μετρό– καταφεύγουν και παραμένουν περίπου 50 άτομα, τα οποία τελικά απωθούνται και κλείνονται πρόσκαιρα στα Μακ Ντόνταλτς.

Στα σκαλιά της πρυτανείας των προπυλαίων γίνεται συνέλευση 150 ατόμων και αποφασίζεται κατάληψη της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, η οποία και πραγματοποιείται στις 21:00 για περίπου είκοσι λεπτά.

Συνολικά προσάγονται 26 διαδηλωτές από τους οποίους τελικά συλλαμβάνονται 9, οι οποίοι και θα οδηγηθούν στις 10 το πρωί της Πέμπτης στα Δικαστήρια Ευελπίδων.

Both comments and trackbacks are currently closed.