Για την κατάληψη ZAD στη Γαλλία

Η ΖΑD (Ζώνη Ξεχωριστής Ανάπτυξης – Zone d’Aménagement Différé) είναι μια περιοχή που έχει καταληφθεί εδώ και πολλά χρόνια από κατοίκους που αντιτίθενται στην κατασκευή του νέου αεροδρόμιου. Σύμφωνα με τους αγωνιζόμενους ανθρώπους της περιοχής, το ZAD σημαίνει «Υπερασπίσιμη Ζώνη».

Η ιστορία ξεκινά πίσω το 1972, όταν ανακαλύφθηκαν τα σχέδια κατασκευής του αεροδρόμιου και δημιουργήθηκε η επιτροπή ADECA. Ακολουθούν χρόνια αγώνων, καταλήψεων, δικών, συγκρούσεων, επιθέσεων με εκρηκτικούς μηχανισμούς σε εργοτάξια, διαδηλώσεων κ.ά.

Όπως η αναφέρει η σχετική ιστοσελίδα:

«Το κατασκευαστικό τους σχέδιο «Μεγάλη Αναζήτηση» είναι μια οικονομική πλατφόρμα διεθνούς σημασίας που εκτείνεται από τη Nantes ως το Saint-Nazaire, που θα δημιουργήσει μια ενιαία, τεράστια μητρόπολη. Η ολοκλήρωση αυτού του πρότζεκτ σημαίνει κατάληψη του ουρανού, της θάλασσας και της γης αντικαθιστώντας το τωρινό αεροδρόμιο της Nantes με το νέο στο Notre-Dame-des-Landes, αλλά επίσης και την ενδυνάμωση του λιμανιού στο Saint-Nazaire, χτίζοντας νέους δρόμους και αυτοκινητόδρομους.

Οι στόχοι μας, ερχόμενοι να ζήσουμε εδώ στο προτεινόμενο εργοτάξιο για το αεροδρόμιο, είναι πολλοί: να ζήσουμε σε ένα πεδίο διαμαρτυρίας, όπου μπορούμε να είμαστε κοντά μ’ αυτούς που αντιτίθενται στο σχέδιο αυτό εδώ και 40 χρόνια και να έχουμε τη δύναμη να δράσουμε όταν γίνει η κατασκευή. Να χρησιμοποιήσουμε εγκαταλειμμένους χώρους για να μάθουμε να ζούμε μαζί, να καλλιεργήσουμε τη γη και να είμαστε πιο αυτόνομοι από το καπιταλιστικό σύστημα».

Δημοσιεύθηκε από τον Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

 

Both comments and trackbacks are currently closed.