Η πορεία της 17ης Νοεμβρίου 2011, στην Αθήνα

Από τις 13:00 κλείνουν οι πύλες του Πολυτεχνείου.
Οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις και προσυγκεντρώσεις των διαφόρων οργανώσεων, ομάδων και πρωτοβουλιών αρχίζουν μετά από μία ώρα περίπου με επίκεντρο την πλατεία Κλαυθμώνος.

Κατά τις 14:53 σύντροφοι από την Αναρχική Αρχειοθήκη Αθήνας ξεκινούν τη διαδικασία ανάρτησης του πανό, –στο κάτω αριστερό μέρος της πλατείας Συντάγματος απέναντι από το ξενοδοχείο Άθενς Πλάζα–, που γράφει: ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΛΑΒΙΑΣ, ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΔΡΟΜΟ, ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης που έχει καλεστεί.

Αμέσως δύο διμοιρίες των ΜΑΤ καταφθάνουν και αποκλείουν την πρόσβαση στη Β. Γεωργίου, φτιάχνοντας κορδόνι από το πεζοδρόμιο του ξενοδοχείου Άθενς Πλάζα μέχρι και το πεζοδρόμιο της Πλατείας Συντάγματος, σε απόσταση ενός μέτρου από το πανό που απλώνουν οι σύντροφοι. Το πανό στερεώνεται ενώ στη συνέχεια τα ΜΑΤ μετακινούνται σε, κάπως, μεγαλύτερη απόσταση από την άκρη του πανό (αυτή τη φορά στα τέσσερα μέτρα). Αρχίζουν να μοιράζονται προκηρύξεις.

Γύρω στις 15:30 αρχίζει να συγκεντρώνεται κόσμος στο σημείο που έχει απλωθεί το πανό της αναρχικής Αρχειοθήκης, αλλά και σε μεγαλύτερη ακτίνα, παρά την πολύ κοντινή παρουσία των δυνάμεων της κρατικής καταστολής.

Στις 15:50 εμφανίζεται από την Σταδίου με πορεία ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων το μπλοκ των οποίων κατευθύνεται προς το κορδόνι των ΜΑΤ που έχει αποκλείσει την πρόσβαση προς τη Βουλή. Μετά από 17 ολόκληρα λεπτά προστριβών, αποδοκιμασιών των δυνάμεων καταστολής και συνθημάτων από τον παρευρισκόμενο κόσμο, τα ΜΑΤ παραμερίζουν για να περάσει το μπλοκ.

Και ενώ ο κόσμος έχει αρχίζει να πληθαίνει στο σημείο που πριν λίγο ήταν τα ΜΑΤ οι δυνάμεις καταστολής απλώνουν και πάλι το κορδόνι αποκλεισμού της Β. Γεωργίου (16:14), διπλό αυτή τη φορά για να αποτρέψει και την κάθοδο του κόσμου, που είχε αρχίσει να εκδηλώνεται από την πλευρά της Λ. Αμαλίας, Μερικά λεπτά αργότερα αποσύρονται και οι δύο διμοιρίες και κατασκηνώνουν για λίγο στο πεζοδρόμιο του ξενοδοχείου Μ. Βρετανία για να απομακρυνθούν στη συνέχεια και από εκείνο το σημείο.

Γύρω στις 16:33 εμφανίζεται στην αρχή της Σταδίου το πρώτο μπλοκ από τα τμήματα της πορείας που έχουν συγκεντρωθεί σ’ αυτό το δρόμο από νωρίς. Ήδη η οδός Β. Γεωργίου και το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος προς την πλευρά της Σταδίου και Καραγεώργη Σερβίας έχει γεμίσει από κόσμο, που παραμερίζει καθώς πλησιάζει η πορεία, αφήνοντας της κάτι παραπάνω από δύο λωρίδες της κυκλοφορίας (η οδός Β. Γεωργίου έχει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας.

Η πορεία κινούμενη με γρήγορους ρυθμούς, συνεχίζει να περνά από την Β. Γεωργίου και να ανεβαίνει τη Β. Σοφίας. Γύρω στις 16:55 εμφανίζεται το μπλοκ με το σύνθημα του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ). Διασχίζει, με την ίδια ταχύτητα που κινούνται και τα υπόλοιπα μπλοκ, το κομμάτι ης Β. Γεωργίου και κατευθύνεται στη Β. Σοφίας. Ακολουθεί το μπλοκ της ΑΚ και της Δράσης για την Ελευθερία που κατευθύνονται στη Πλατείας Συντάγματος μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Μετά από λίγο (17:07) ο κόσμος που βρίσκεται συγκεντρωμένος στο πανό της αναρχικής αρχειοθήκης κατευθύνεται στη συμβολή της Β. Αμαλίας με τη Β. Γεωργίου, απέναντι από τη Μ. Βρετανία.

Στις 17:10 πραγματοποιείται επίθεση –από το μπλοκ που είχε στο πανό του το σύνθημα του ΕΑΜ– εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ στο ύψος των «λουλουδάδικων», αρχικά, και σε δεύτερη φάση στο ύψος της οδού Σέκερη. Τα ΜΑΤ δρουν άμεσα με αποτέλεσμα να συλληφθούν επί τόπου δύο άτομα. Το μπλοκ διασπάται σε τρία μέρη. Το ένα υποχωρεί προς την Αμαλίας, ένα άλλο τμήμα κινείται προς την πλευρά της Σόλωνος- Κολωνακίου όπου καταδιώκεται από ομάδες μοτοσικλετιστών ΔΙΑΣ και ΜΑΤ. Σ’ αυτήν την καταδίωξη τραυματίζεται σοβαρά στα πόδια ένας διαδηλωτής, συλλαμβάνεται και λόγω των τραυμάτων του νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό αρχικά φρουρούμενος, αλλά μετά χωρίς φρούρηση.

Ένα άλλο τμήμα, αυτού του μπλοκ, κινείται σχεδόν αναγκαστικά προς τα εμπρός με κατεύθυνση την Αμερικανική πρεσβεία, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Το υπόλοιπο, μικρό σε μέγεθος και έκταση κομμάτι της συνολικής πορείας μένει αποκομμένο, αλλά, μετά από λίγο, όταν τα ΜΑΤ απελευθερώνουν τη Β. Σοφίας συνεχίζει την πορεία του. προς την Αμερικανική πρεσβεία. Η πορεία που κινήθηκε από την οδό Σταδίου πέρασε από το σημείο, όπου είχε καλέσει συγκέντρωση η αναρχική αρχειοθήκη, μέσα σε διάστημα 50-55 λεπτών.

Κατά τις 17:30 περατώνεται η συγκέντρωση που είχε καλέσει η αναρχική αρχειοθήκη.

Το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ έχοντας συγκεντρωθεί στις 17:00 στην Ομόνοια ξεκινά πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία μέσω της οδού Πανεπιστημίου.

Συγκρούσεις ξεσπούν στο ύψος της πλατείας Μαβίλη και επεκτείνονται μέχρι και την λεωφόρο Αλεξάνδρας (18:20).
Έγινε γνωστό πως πραγματοποιήθηκαν 90 προσαγωγές διαδηλωτών από τις οποίες οι 32 έγιναν από τα σημεία των επεισοδίων.

Συνελήφθησαν και παραπέμπονται 14 άτομα.

Both comments and trackbacks are currently closed.