Πολύωρες ταραχές και συγκρούσεις στο Σύνταγμα κατά την απεργιακή πορεία της 15 Ιουνίου

Οι συγκεντρωμένοι από τι; 11:00 το πρωί σε πεδίο του Άρεως και Μουσείο, ξεκινούν πορεία με κατεύθυνση την πλατεία Συντάγματος. Η πορεία ξεκινά στις 11:45

Η πορεία του ΚΚΕ, που είχε πραγματοποιήσει προηγουμένως πολυπληθή συγκέντρωση στην Ομόνοια, φθάνει στις 11:25 στο Σύνταγμα.

Η απεργιακή πορεία που έχει ξεκινήσει από το Πεδίο του Άρεως και το Μουσείο έχει προσεγγίσει το Σύνταγμα, στις 12:30. Διμοιρίες των ΜΑΤ συμπορεύονται στα πλαϊνά της πορείας λίγο πιο μπροστά από το μπλοκ της Συνέλευσης για τη αυτοδιεύθυνση.

Την ίδια περίπου ώρα οι διμοιρίες που βρίσκονται στη Β. Σοφίας κάνουν χρήση δακρυγόνων ενάντια σε διαδηλωτές που προσπαθούν να ρίξουν το φράχτη που έχει στηθεί από τις κατασταλτικές δυνάμεις στο ύψος των λουλουδάδικων.

Στις 13:00 γίνονται συμπλοκές ανάμεσα σε διαδηλωτές και μια ομάδα εθνικιστών στη οδό Κριεζώτου. Οι τελευταίοι υποχωρούν κάνοντας χρήση πυροσβεστήρα.

Βόμβες μολότωφ εκτοξεύονται εναντίον των ΜΑΤ, που βρίσκονται στον περίφρακτο χώρο της Βουλής στη γωνία Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας, στις 13:15. Οι περιφρούρηση των «αγανακτισμένων» που βρίσκεται στο σημείο επιτίθεται στους διαδηλωτές και ξεσπούν συμπλοκές κατά τις οποίες τραυματίζονται 9 διαδηλωτές, ο ένας σοβαρά.

Στις 13:40 οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν χρήση χειροβομβίδων κρότου, όταν τους ρίχνονται πλαστικά μπουκάλια.

Επίθεση με βόμβες μολότωφ και πέτρες γίνεται στις 14:35 στη Διμοιρία που βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών στην κάτω πλευρά της πλατείας. Γίνεται χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Διμοιρίες κάνουν επιθέσεις από Σταδίου και Καραγεώργη Σερβίας. Διαδηλωτές υποχωρούν προς Μητροπόλεως. Η χρήση χημικών από τα ΜΑΤ και οι επιθέσεις από διαδηλωτές συνεχίζονται.

Συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πανεπιστημίου στις 14:55. Τα ΜΑΤ κάνουν χρήση χημικών.

Στις 15:30 περίπου, διαδηλωτές πραγματοποιούν νέες επιθέσεις στη διμοιρία που βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών. Στο σημείο κατευθύνεται διμοιρία από την οδό Καραγεώργη Σερβίας, ενώ στις 15:35 διμοιρίες που ανεβαίνουν από την οδό Ερμού επιτίθενται στους διαδηλωτές που βρίσκονται στη συμβολή Μητροπόλεως και Φιλελλήνων. Την ίδια στιγμή διμοιρίες που βρίσκονται στην Καραγεώργη Σερβίας και Σταδίου κάνουν χρήση χημικών

Κατά τις 15:55 τα ΜΑΤ πραγματοποιούν σαρωτική επίθεση στη Λ. Αμαλίας, ενώ εκτοξεύουν και δακρυγόνα στο κέντρο της πλατείας.

Ώρα 16:00. Τα ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει την πλατεία Συντάγματος.

Ώρα 16:06. Τα ΜΑΤ προελαύνουν στη Φιλελλήνων όπου είχαν στηθεί οδοφράγματα και είχαν γίνει επιθέσεις σε διμοιρίες

Ώρα 16:18. Η οδός Φιλελλήνων έχει εκκαθαριστεί από διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν απωθηθεί στη συμβολή της με τη Λ. Αμαλίας.

Ώρα 16:24. Αναζωπυρώνονται οι συγκρούσεις στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος και στην πλευρά της οδού Όθωνος.

Ώρα 16:34. Γίνεται προσπάθεια από τους διαδηλωτές που βρίσκονται στην Λ. Αμαλίας να απωθήσουν τις διμοιρίες που βρίσκονται στη συμβολή της λεωφόρου με την οδό Όθωνος. Ακολουθεί χρήση δακρυγόνων και ο κόσμος διαλύεται.

Ώρα 16:35. Ομάδα διαδηλωτών σπάζει την τζαμαρία του ξενοδοχείου «King George», εισβάλλει στο εσωτερικό του και προκαλεί ζημιές στο χώρο υποδοχής.

Ώρα 16:39. Τα ΜΑΤ εισβάλουν στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποιώντας εκκαθαριστική επιχείρηση και την καταλαμβάνουν. Ομάδες διαδηλωτών μετακινούνται προς την οδό Πανεπιστημίου.

Ώρα 16:50. Τα ΜΑΤ αποχωρούν από την πλατεία Συντάγματος. Την ίδια στιγμή υπάρχει πύρινο οδόφραγμα στην Φιλελλήνων προς την πλευρά της Λ. Αμαλίας.

Από τις 17:00 έως τις 17:30 οι ομάδες ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ πραγματοποιούν επιθέσεις κατά διαδηλωτών από τη Μητροπόλεως, στη Λ. Αμαλίας και στη Φιλελλήνων, όπου δέχονται και επιθέσεις. Σε μια επίδειξη δύναμης οι μοτοσικλετιστές εκκενώνουν την Λ. Αμαλίας μέχρι το άγαλμα του Βύρωνα, πραγματοποιώντας πορεία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Ώρα 18:00. Ηρεμία επικρατεί στην πλατεία συντάγματος μέσα σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα. Οι «αγανακτισμένοι» και οι «συν αυτοίς» επανέρχονται στο χώρο.

Κατά τα συμβάντα στην πλατεία Συντάγματος τραυματίστηκαν περίπου 70 διαδηλωτές από τους οποίους οι 36 είναι αστυνομικοί, ενώ έγιναν 26 προσαγωγές από τις οποίες οι 15 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα.

Both comments and trackbacks are currently closed.