ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ, «ΝΑ ΚΑΕΙ, ΝΑ ΚΑΕΙ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ Η ΒΟΥΛΗ»;

Πολύς λόγος συνεχίζει να γίνεται για το εν λόγω σύνθημα που πριν χρόνους και καιρούς, όταν ακουγόταν πέριξ της πλατείας Συντάγματος ήταν μια ασφαλής ένδειξη ότι το μπλοκ των αναρχικών πλησιάζει στο Κοινοβούλιο.

Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν. Το σύνθημα πέρασε στα χείλη δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, που πολιορκούν σε κάθε πορεία πλέον την Βουλή, για να ενώσει τις κραυγές τους ενάντια στους βουλευτές και φυσικά στα κόμματα που εκπροσωπούν. Μόνο που οι εξοργισμένοι διαδηλωτές δεν αρκούνται στην υιοθέτηση του παραπάνω συνθήματος, αλλά προσπαθούν επανειλημμένα να «μπουκάρουν» στο Κοινοβούλιο προφανώς για να υλοποιήσουν το συγκεκριμένο πρόταγμα.

Εύγλωττη, λοιπόν, η ανησυχία διάφορων δημοσιογράφων και γενικότερα δημοσιολογούντων, που προσπαθούν να ξορκίσουν το «κακό», εκφράζοντας με κάθε ευκαιρία την βαθιά ανησυχία τους για το «επικίνδυνο αυτό φαινόμενο». Εμφανίζονται, λοιπόν, κατ’ αρχήν γεμάτοι κατανόηση για τα αίτια της κοινωνικής οργής, και προτρέπουν μέσω βέβαια των θεσμικών λειτουργιών να καταδειχτούν οι «ένοχοι», οι «κλέφτες» όσοι «ατίμασαν τον πολιτικό κόσμο» και είναι χρεωμένοι στην συνείδηση του κόσμου ως υπεύθυνοι για την λεηλασία των ζωών τόσων και τόσων ανθρώπων. Από την άλλη προσπαθούν να επισείσουν τους κινδύνους που κρύβονται για την δημοκρατία από την στιγμή που ο «όχλος» επικροτεί τέτοια συνθήματα και δεν διστάζει να επιχειρήσει την μεγάλη έφοδο στα βουλευτικά ανάκτορα.

Είναι προφανές, όμως, ότι δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι πραγματικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί για την ώρα, όσο τουλάχιστον δεν διαθέτουν ούτε προοπτική, ώστε να επουλωθούν τα βαθιά τραύματα της αξιοπιστίας των πολιτικών και της πολιτικής, ούτε την βεβαιότητα ότι τυχόν εναλλακτική «λύση» θα μπορέσει να λειτουργήσει στην ίδια κατεύθυνση. Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια εκατομμύρια ανθρώπων, που πριν λίγο θεωρούνταν προνομιούχοι ή απλά βολεμένοι, είναι τέτοια που τους μετατρέπει σε μια ζωντανή πυριτιδαποθήκη, η ενδεχόμενη έκρηξη της οποίας μόνο τρόμο μπορεί να προκαλεί στους εξουσιαστές. Ίδωμεν…

Δημοσιεύθηκε από την Συσπείρωση Αναρχικών
Both comments and trackbacks are currently closed.