Η διαδήλωση της 5ης Μαΐου στην Αθήνα και η παρ’ ολίγον κατάληψη της Βουλής

Η πορεία που είχε καλεστεί στο πεδίο του Άρεως και στα γύρω σημεία, ξεκίνησε γύρω στις 12:45. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σε αριθμό πορείες των τελευταίων χρόνων.

Στις 13:40 πυρπολείται μερσεντές που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Σολωμού όταν σπάζεται το πίσω μέρος της και ρίχνεται μολότωφ στο εσωτερικό της. Η φωτιά σβήνεται γρήγορα χωρίς να προκληθούν μεγάλες ζημιές. Μικροεπιθέσεις πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία της Πατησίων (όπως στη συμβολή Πανεπιστημίου και Αιόλου δίπλα στο Λουμίδη). Στη συνέχεια γίνεται επίθεση το σούπερ μάρκετ Bazaar.

Επί της Σταδίου και Αιόλου τα ΜΑΤ κάνουν χρήση χημικών. Στο ύψος των οδών Αρσάκη και Πεσματζόγλου γίνονται εμπρηστικές επιθέσεις στα καταστήματα Αναγνωστόπουλος, Βάρδας και Νικολόπουλος. Διμοιρία των ΜΑΤ προσπαθεί να πλησιάσει από την οδό Πεσματζόγλου αλλά δέχεται επίθεση και απωθείται, αφού κάνει χρήση χημικών (13:50-14:00).

Στις 14:00, άτομα επιχειρούν να πυρπολήσουν το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ επί της οδού Σταδίου 24 και επιτίθενται σε σύντροφο που προσπαθεί να τους εξηγήσει ότι θα προκληθούν θύματα. Ακολουθεί, σχεδόν αμέσως, επίθεση με βόμβες μολότωφ στην τράπεζα Marfin, επί της οδού Σταδίου 23. Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης είναι να τραυματιστεί ένας υπάλληλος σοβαρά, να διαφύγουν τον κίνδυνο ακόμη 3 σκαρφαλώνοντας σε μπαλκόνι διπλανού κτιρίου και ΝΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΑΛΛΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ της τράπεζας, οι οποίοι βρέθηκαν κατά την πυρόσβεση νεκροί από ασφυξία.

Πυκνοί μαύροι καπνοί κατακλύζουν την περιοχή και το τμήμα της πορείας που βρίσκεται πριν από το σημείο του εμπρησμού σταματά καθώς επιχειρείται να κατασβεστεί η φωτιά από πυροσβεστικά οχήματα που προσεγγίζουν με δυσκολία στο σημείο ακολουθούμενα από ισχυρές δυνάμεις της ΔΙΑΣ και των ΜΑΤ.

Το υπόλοιπο κομμάτι της πορείας έχει ήδη βρεθεί στο Σύνταγμα. Γίνεται επίθεση στο υπουργείο Οικονομικών και στο ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας. Τα ΜΑΤ κάνουν χρήση χημικών. Ένα μέρος της πορείας κινείται προς την Λ. Αμαλίας, ένα άλλο βρίσκεται στην Πανεπιστημίου ενώ ένα τρίτο προσεγγίζει τη Βουλή και αρχίζει να την περικυκλώνει.

Πραγματοποιούνται συγκρούσεις με τα ΜΑΤ επί της Όθωνος και Αμαλίας ακολουθεί (14:15) επίθεση με βόμβες μολότωφ στο κτίριο του ΣΕΒ επί τους οδού Ξενοφώντος και στις διμοιρίες που βρίσκονται εκεί. Ρίχνονται βόμβες μολότωφ στις κλούβες των ΜΑΤ που βρίσκονται στο τμήμα της Αμαλίας προς τη μεριά του Ζαππείου και πυρπολείται (14:25) το κτίριο όπου στεγαζόταν ο ΣΔΟΕ, επί της Λεωφόρου Αμαλίας. Ακολούθως καίγεται όχημα της πυροσβεστικής στο ύψος των στύλων του Ολυμπίου Διός και ένα VAN τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Φθορές προκαλούνται σε τράπεζες και καταστήματα επί της Λ. Συγγρού και πυρπολείται το κτίριο της Νομαρχίας Αθηνών επί της Συγγρού 15 (14:35).

Συγκρούσεις με τα ΜΑΤ εξελίσσονται σ’ όλο το μήκος της Λ. Αμαλίας μέχρι το ύψος του ΦΙΞ.

Σ’ όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται συγκρούσεις και ρίχνονται πέτρες εναντίον των ΜΑΤ που βρίσκονται μπροστά από τη Βουλή. Χιλιάδες διαδηλωτές κατακλύζουν το χώρο μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη. Γίνεται προσπάθεια εισβολής των διαδηλωτών στη Βουλή που αποκρούεται από τις δυνάμεις καταστολής. Μια δυνατότητα κατάληψης της βουλής χάνεται σε κάποια στιγμή, μολονότι υπήρχαν δυνατότητες να καταληφθεί τουλάχιστον ο προαύλιος χώρος. Παρά τη βίαιη επίθεση των δυνάμεων καταστολής με εκτεταμένη χρήση χημικών (14:30) προκειμένου να διασπαστεί η συγκέντρωση μπροστά στη βουλή οι διαδηλωτές επανέρχονται ξανά και ξανά.

Την ίδια στιγμή σπασίματα σε τράπεζες και καταστήματα γίνονται στην πανεπιστημίου, ενώ στο ύψος των Προπυλαίων του πανεπιστημίου ομάδα διαδηλωτών συγκρούεται με τα ΜΑΤ για περίπου μισή ώρα (15:00-15:30). Οι δυνάμεις καταστολής πραγματοποιούν γενική επίθεση με χημικά ωθώντας τον κόσμο προς τη μεριά της Σόλωνος. Ένα τμήμα των διαδηλωτών κινείται προς την περιοχή των Εξαρχείων όπου αναποδογυρίζονται κάδοι με σκουπίδια, ενώ σε ορισμένους μπαίνουν φωτιές και στήνονται σαν οδοφράγματα.

Τμήμα της διαδήλωσης που έχει ξεμείνει λόγω του εμπρησμού της τράπεζα Marfin επιχειρεί να προσεγγίσει τη Βουλή. Οι προσπάθειες να προσεγγιστεί η Βουλή συνεχίζονται μέχρι τις 16:00.

Σταδιακά το κτίριο της Βουλής και ο περιβάλλων χώρος κατακλύζονται από πολυάριθμες δυνάμεις ραβδούχων και ένοπλων κρατικών δολοφόνων και γίνονται απροσπέλαστοι.

Both comments and trackbacks are currently closed.