Συγκρούσεις στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του 2008

Μαθητές διαδηλώνουν από το πρωί σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, όπως στην Φιλαδέλφεια, στο Περιστέρι, στο Αιγάλεω και στον Κορυδαλλό και σε κάποιες περιπτώσεις σημειώνονται μικροσυμπλοκές.

Η συγκέντρωση στα Προπύλαια μετατρέπεται σε πορεία λίγο μετά τις 1.00 μμ, με τους μαθητές να επιτίθενται επανειλημμένα στις αστυνομικές δυνάμεις, όπως έγινε στην αρχή της Σταδίου όπου σημειώθηκε και περιορισμένη χρήση χημικών.

Οι μαθητές στην συνέχεια καταστρέφουν στάσεις, αλλά και κάμερες. Με σφοδρότητα επιτίθενται στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται έξω το ξενοδοχείο Μ. Βρετανία στο Σύνταγμα. Οι μαθητές εφοδιασμένοι με πέτρες κινούνται ενάντια στις διμοιρίες, που γενικά κρατούν αμυντική στάση για να εκτονωθεί η κατάσταση.

Ο πετροπόλεμος συνεχίζεται σποραδικά και στην κάθοδο προς τα Προπύλαια, όπου τελικά καταλήγει η πορεία με εκατοντάδες μαθητές να παραμένουν συγκεντρωμένοι στον χώρο για να συμμετάσχουν στην απογευματινή πορεία.

Ήδη από τις 1:30 μμ υπάρχει στον χώρο των Προπυλαίων πανό της Συσπείρωσης Αναρχικών, ενώ μοιράζονται έντυπα (προκηρύξεις και φύλλα της ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ που αναφέρονται στην εξέγερση του 2008).

Λίγο μετά τις 3:00 μμ ομάδα ατόμων αναίτια επιτίθεται με τραμπουκικό και συμμορίτικο τρόπο και τραυματίζει πισώπλατα στο κεφάλι άτομο που «θεώρησε» ασφαλίτη, χωρίς να δώσει την ευκαιρία είτε στον ίδιο να δικαιολογήσει την «ύποπτη» παρουσία του στον χώρο της συγκέντρωσης, είτε στους κοντινούς που μάταια βεβαίωναν, εκ των υστέρων, στους «παλικαράδες» ότι τον γνωρίζουν και ότι δεν πρόκειται για αστυνομικό με πολιτικά.

Στις 3:25 μμ. και ενώ ακόμα δεν είχε καν προσεγγιστεί χρονικά η ώρα της συγκέντρωσης, που είχε προγραμματιστεί για τις 4 μμ με πληθώρα καλεσμάτων, ομάδες νεαρών ατόμων κατευθύνονται εναντίον ασφαλιτών –που παρακολουθούσαν την συγκέντρωση από απόσταση και συγκεκριμένα βρίσκονται επί της Πανεπιστημίου λίγο μακρύτερα από το ύψος του Οφθαλμιατρείου– χωρίς να μπορέσουν τελικά να τους προσεγγίσουν.

Δεκάδες άτομα αρχικά και στην συνέχεια εκατοντάδες αρχίζουν να ξηλώνουν πεζοδρόμια για να προμηθευτούν πέτρες, σπάνε στάσεις λεωφορείων, στήνουν πρόχειρο οδόφραγμα και ξεκινούν τον πετροπόλεμο με διμοιρίες των ΜΑΤ που απαντούν αρχικά με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και στην συνέχεια με ρίψη χημικών.

Περίπου στις 3:55 μμ οι συγκεντρωμένοι αναγκάζονται να ξεκινήσουν πρόωρα την πορεία καθώς η ατμόσφαιρα αρχίζει να γίνεται πνιγηρή από τα δακρυγόνα. Όσοι συμμετείχαν στις μικροσυμπλοκές με τις διμοιρίες οπισθοχωρούν άρον-άρον με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μικροπανικός που μεγάλωσε καθώς άλλες διμοιρίες, που βρίσκονταν στην οδό Ακαδημίας, πλησίασαν τον χώρο των Προπυλαίων μέσω της οδού Ρήγα Φεραίου, χωρίς να συναντήσουν καμιά αντίσταση. Δεν προχωρούν σε άμεση επέμβαση αφήνοντας την «πρωτοβουλία» στις διμοιρίες που προχωρούσαν από το ύψος του Οφθαλμιατρείου και οι οποίες κατέλαβαν τον χώρο των Προπυλαίων.

Η πορεία, λοιπόν, ξεκινά πρόωρα και σίγουρα όχι με τις καλύτερες συνθήκες και, όπως προαναφέρθηκε, η εξέλιξη των πραγμάτων θα μπορούσε να είναι ακόμα χειρότερη για τους συγκεντρωμένους.

Οι διαδηλωτές αρχίζουν να πορεύονται επί της Πανεπιστημίου, υπό την ασφυκτική επιτήρηση των κατασταλτικών δυνάμεων, ενώ στην ουρά της πορείας συνεχίζονται οι συμπλοκές και οι αρπαγές διαδηλωτών από τις δυνάμεις καταστολής. Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι κόσμος συρρέει στον χώρο των Προπυλαίων για πολλή ώρα μετά το «ξεκίνημα» της πορείας.

Γύρω στις 4:40 ένας μεγάλος αριθμός από τους συγκεντρωμένους στα Προπύλαια ενώνεται με όσους ήδη διαδηλώνουν στη Σταδίου, ενώ εκατοντάδες ακόμη παραμένουν στον χώρο των Προπυλαίων και συνεχίζουν να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς.
Η πορεία φθάνει στην πλατεία Συντάγματος και πέφτουν οι πρώτες μολότοφ σε αστυνομικές δυνάμεις προς τα λουλουδάκια στην Β. Σοφίας. Τα ΜΑΤ απαντούν με ρίψη χημικών.

5:25. Ένας στρατός από διμοιρίες βρίσκεται παραταγμένος στο πεζοδρόμιο κατά μήκος της Αμαλίας από την πλευρά και μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη. Ακολουθεί δεύτερη επίθεση με βόμβες μολότοφ σε κορδόνια των διμοιριών που αιφνιδιάζονται αρχικά και στην συνέχεια πνίγουν την περιοχή με χημικά. Καινούργιες επιθέσεις με βόμβες μολότοφ γίνονται ενάντια στις διμοιρίες που φυλούν το Κοινοβούλιο από την πλευρά του Άγνωστου Στρατιώτη.

Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα ενάντια στους μπάτσους και προχωρούν προς την Πανεπιστημίου. Οι κατασταλτικές δυνάμεις προχωρούν σε βίαιη επίθεση ενάντια στο μπλοκ της Νομικής και χτυπούν πολλούς διαδηλωτές στο ύψος της Άττικα, ενώ πλέον τα χημικά έχουν κάνει αφόρητη την ατμόσφαιρα.

Διαδηλωτές κατεβαίνουν την Πανεπιστημίου σπάζοντας τζαμαρίες από τράπεζες, στάσεις λεωφορείων συγκρούονται στο ύψος των Προπυλαίων εκτοξεύοντας βροχή από πέτρες, ενώ αργότερα, 5:45μμ περίπου, πραγματοποιούνται καινούργιες επιθέσεις με βόμβες μολότοφ ενάντια στις κατασταλτικές δυνάμεις, που βρίσκονται στον πεζόδρομο της οδού Κοραή.

Η πορεία καταλήγει στην πλατεία Ομονοίας. Κόσμος κατευθύνεται και μέσω της οδού Πατησίων προς το Πολυτεχνείο, ενώ στο ύψος της Καποδιστρίου γίνονται συλλήψεις διαδηλωτών που καταδιώκονται από τις πολυπληθείς δυνάμεις καταστολής, οι οποίες έχουν κατακλύσει την ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια στιγμή περίπου στις 6:15μμ μικρός αριθμός διαδηλωτών(!!!) που βρίσκονται ακόμη στην περιοχή του Συντάγματος συνεχίζει να συμπλέκεται πετώντας πέτρες στους αστυνομικούς, ενώ στην περιοχή των Προπυλαίων εξελίσσονται «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις εναντίον συγκεντρωμένων που δεν έχουν αποχωρήσει από το χώρο.

«Σκούπα» επιχειρείται στο Σύνταγμα και κυνηγητό από Δελτάδες μέχρι τις εισόδους του μετρό, ενώ στους εσωτερικούς χώρους εισβάλλουν διμοιρίες των ΜΑΤ, που μάλιστα μετακινούνται (σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Anarchy press χωρίς ….εισιτήριο) προς τον σταθμό της Ομονοίας.

Μαθητές επιμένουν στον πετροπόλεμο στην Πλατεία Συντάγματος όσο και να ακούγεται απίστευτο, ενώ υπάρχουν τραυματίες και συλλήψεις. Από διαδηλωτές που κατευθύνονται στην πλατεία Εξαρχείων, γύρω στις 7:00μμ, στην οδό Μεσολογγίου και στους γύρω δρόμους στήνονται πρόχειρα οδοφράγματα και διεξάγεται κλεφτοπόλεμος με τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με κόσμο που έχει καταφύγει στο Πολυτεχνείο.

Δεκάδες είναι οι συλλήψεις, αλλά και οι τραυματισμοί στα Εξάρχεια μετά από συνεχείς επεμβάσεις κατασταλτικών δυνάμεων που πνίγουν την περιοχή στα δακρυγόνα. Περίπου στις 9:00 μμ αλληλέγγυοι συγκεντρώνονται έξω από την ΓΑΔΑ όπου έχουν προσαχθεί ήδη  διαδηλωτές.

Στα Εξάρχεια συνεχίζονται οι συμπλοκές σε διάφορους δρόμους ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απωθούν πολλούς συγκεντρωμένους από την Μεσολογγίου στην πλατεία Εξαρχείων, όπου τους περικυκλώνουν και τελικά τους επιτίθενται με απίστευτη αγριότητα μέσα σε μια πραγματική κόλαση από δακρυγόνα. Περίοικοι έντρομοι από την απίστευτη αγριότητα βρίζουν τις κατασταλτικές δυνάμεις πετώντας συχνά γλάστρες από τα μπαλκόνια. Οι συμπλοκές έξω και πολύ κοντά στο χώρο του Πολυτεχνείου συνεχίζονται μέχρι και τα μεσάνυχτα.

Συνολικά οι προσαγωγές ξεπέρασαν τις 90, από τις οποίες οι 42 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Πλάνα από τις επιθέσεις με μολότωφ στη Βουλή και όχι μόνο

(Τα σχόλια είναι εκτιμήσεις του εκφωνητή-υπάλληλου και δεν απηχούν τις απόψεις μας)

Both comments and trackbacks are currently closed.