ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: Η «ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ» ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΘΑΣΕΙ ΠΟΤΕ…

Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στήνουν σκηνές δίπλα στα αιγυπτιακά σύνορα με την πόλη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 8 Μαρτίου 2024. (Abed Rahim Khatib/Flash90)

Σύμφωνα με άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης του Foreign Affairs, ορισμένοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ αναφέρονται στη Γάζα ως «Μογκαντίσου της Μεσογείου» (20 Μαΐου, Dana Stroul, Διευθύντρια Έρευνας στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής και πρώην Αναπληρώτρια Βοηθός Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Οι κίνδυνοι μιας ακυβέρνητης Γάζας, Χωρίς Βασική Μεταπολεμική Σταθερότητα, η «Μέρα μετά» μπορεί να μην φτάσει ποτέ).

Σε ορισμένες περιοχές, υπολείμματα υπουργείων της Χαμάς παρέχουν υπηρεσίες ή εκτρέπουν ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ σε άλλες, συμμορίες τη λεηλατούν και στη συνέχεια τη διανέμουν. Αλλού, κοινότητες και ανθρωπιστικές ομάδες συνάπτουν συμβάσεις με ένοπλες ομάδες, εκτός της Χαμάς, για την παροχή ασφάλειας: «Η Γάζα είναι ένας ακυβέρνητος χώρος με παράλληλες και ανταγωνιστικές δομές εξουσίας να ριζώνουν. Οι προϋποθέσεις για μακροχρόνια αστάθεια έχουν ήδη προκύψει».

Θα θυμίσουμε, ότι σχεδόν καμία ανθρωπιστική βοήθεια δεν φτάνει στους κατοίκους του βορρά και εκτιμάται ότι το ένα τρίτο όλων των παιδιών κάτω των δύο ετών υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό. Η κατάσταση είναι το ίδιο εφιαλτική στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia, τον μεγαλύτερο στη Γάζα, με πληθυσμό πριν από τον πόλεμο πάνω από 100.000 Παλαιστίνιους, οι οποίοι ζουν σε μια περιοχή μόλις 1,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο ισραηλινός στρατός καταστρέφει συστηματικά όλα τα σπίτια στη Jabalia, σε σημείο που ο καταυλισμός να έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα, σχεδόν χωρίς κατοίκους παρά μόνο κατεστραμμένα σπίτια. Η τελευταία ισραηλινή επίθεση στο στρατόπεδο, με τη συμμετοχή αεροσκαφών και χερσαίων στρατευμάτων, απέδειξε ότι καμία θηριωδία δεν είναι αδιανόητη για τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος βομβάρδισε και κατέστρεψε ολόκληρες πλατείες κατοικιών, αγορές και αποθήκες τροφίμων δολοφονώντας δεκάδες αμάχους. Όσο για την κόλαση που επεφύλαξαν οι ισραηλινοί μακελάρηδες στους κατοίκους της Ράφα, όπου κλείστηκε και το μοναδικό πέρασμα για φάρμακα και βοήθεια από την Αίγυπτο, τα λόγια πράγματι είναι φτωχά. Εκατοντάδες χιλιάδες ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές, ενώ για χιλιάδες ανθρώπους ακόμα και οι σκηνές αποτελούν είδος πολυτέλειας, με την χολέρα και την ηπατίτιδα να μεταδίδονται μέσω του μολυσμένου νερού.

Στις 20 Μαΐου, ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτηση για εντάλματα σύλληψης για τρεις ηγέτες της Χαμάς –συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της, Γιαχία Σινγουάρ– καθώς και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Γιόαβ Γκάλαντ, υπουργού Άμυνας της χώρας. Οι κατηγορίες εναντίον των ισραηλινών περιλαμβάνουν τη χρήση της πείνας ως όπλο το Ισραήλ, καθώς «χρησιμοποιεί την πείνα ως πολεμικό όπλο για πάνω από πέντε μήνες τώρα», την παρακράτηση ανθρωπιστικής βοήθειας από τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα και την σκόπιμη στόχευση αμάχων. Όπως εξηγεί η δήλωση του Χαν, «το Ισραήλ σκόπιμα και συστηματικά έχει στερήσει από τον άμαχο πληθυσμό σε όλα τα μέρη της Γάζας αντικείμενα απαραίτητα για την ανθρώπινη επιβίωση».

Η δήλωση επικαλείται την προειδοποίηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πριν από δύο μήνες, όταν ανέφερε ότι, «1,1 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα αντιμετωπίζουν καταστροφική πείνα –ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που έχει καταγραφεί ποτέ– οπουδήποτε, οποτεδήποτε» ως αποτέλεσμα «εντελώς ανθρωπογενής καταστροφή». Έκτοτε, η Διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, Σίντι ΜακΚέιν, ανέφερε ότι «πλήρης πείνα» βρίσκεται σε εξέλιξη στη βόρεια Γάζα. Θυμίζουμε ότι στις 9 Οκτωβρίου, ο Γιόαβ Γκάλαντ έκανε μια δήλωση που θεωρείται ουσιαστικά ομολογία για τις πράξεις που κατηγορείται από τον Khan. Ο Γκάλαντ δήλωσε: «Έχω διατάξει μια πλήρη πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν θα υπάρχει ρεύμα, φαγητό, καύσιμα, όλα είναι κλειστά. Πολεμάμε τα ανθρώπινα ζώα και ενεργούμε ανάλογα».

Ο ισραηλινός στρατός έχει αναγνωρίσει τη μερική μετατροπή τριών διαφορετικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε στρατόπεδα κράτησης Παλαιστινίων κρατουμένων από τη Γάζα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Αυτές οι εγκαταστάσεις είναι το Sde Teiman στην έρημο Negev, καθώς και οι στρατιωτικές βάσεις Anatot και Ofer στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Τα στρατόπεδα αποτελούν μέρος της υποδομής που προβλέπει ο νόμος για την αντιμετώπιση των «παράνομων» μαχητών, μιας τροποποιημένης νομοθεσίας που ψηφίστηκε από την Κνεσέτ τον περασμένο Δεκέμβριο και επέκτεινε την εξουσία του στρατού να κρατά υπόπτους μαχητές. Ο νόμος επιτρέπει στον στρατό να κρατά άτομα για 45 ημέρες χωρίς ένταλμα σύλληψης, έως ότου μεταφερθούν στο επίσημο σύστημα φυλακών του Ισραήλ (IPS), όπου κρατούνται περισσότεροι από 9.000 Παλαιστίνιοι σε συνθήκες που, όπως περιγράφουν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν επιδεινωθεί δραματικά από τις 7 Οκτωβρίου. Δύο ενώσεις Παλαιστινίων κρατουμένων δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι 18 Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους στα ισραηλινά κολαστήρια.

Μια φωτογραφία του κέντρου κράτησης Sde Teiman στην έρημο Negev
που διέρρευσε στο CNN δείχνει έναν άνδρα με δεμένα μάτια με τα χέρια του πάνω από το κεφάλι του.

Οι ύποπτοι όταν συλλαμβάνονται γδύνονται για να παραμείνουν μόνον με τα εσώρουχα, δένονται τα μάτια τους και οι καρποί τους και στοιβάζονται σε φορτηγά ο ένας πάνω στον άλλον για να μεταφερθούν σε ένα στρατόπεδο κράτησης στη μέση της ερήμου.

Το CNN μίλησε με τρεις Ισραηλινούς εργαζόμενους στο Γκουαντάναμο της ερήμου Sde Teiman και οι οποίοι περιέγραψαν εικόνες, με τους γιατρούς μερικές φορές να ακρωτηριάζουν τα μέλη των κρατουμένων λόγω τραυματισμών που υπέστησαν από το συνεχές δέσιμό τους με χειροπέδες, με ιατρικές διαδικασίες να εκτελούνται από ανεπαρκείς γιατρούς,  και όπου ο αέρας γεμίζει με τη μυρωδιά των παραμελημένων πληγών που αφήνονται να σαπίσουν. Οι κρατούμενοι από τη Γάζα ξυλοκοπούνται συχνά και τίθενται υπό ακραίο φυσικό περιορισμό, ενώ οι τραυματίες κρατούνται δεμένοι στα κρεβάτια τους, φορώντας πάνες και τρέφονται με καλαμάκια.

Στόχος είναι να μην νιώθουν άνθρωποι μέσω των βασανισμών. Υποχρεώνονται να παραμένουν όρθιοι χωρίς να μετακινούνται με μάτια δεμένα, απαγορεύεται να μιλούν μεταξύ τους ενώ, επίσης, οι καρποί και αστράγαλοι δένονται με καλώδια. Μέρος των βασανιστηρίων και της ταπείνωσης είναι να βλέπουν να βασανίζονται άλλοι κρατούμενοι. Επίσης, τα νυχτερινά βασανιστήρια είναι συχνά, ενώ πολλές φορές οι δεσμοφύλακες με κραυγές χρησιμοποιούν σκυλιά που γαβγίζουν άγρια και ορμούν στους δεμένους και πεσμένους στο έδαφος κρατούμενους.

Σημειωτέον, ότι η απόφαση του ΔΠΔ «ξεχνά» τα εγκλήματα της απαγωγής, εξαφάνισης και κράτησης Παλαιστινίων στις ισραηλινές στρατιωτικές φυλακές, τα οποία δεν είναι αναφέρονται, όπως δεν αναφέρονται οι 27 δολοφονίες.

Τον Μάιο, οι New York Times αναφέρουν, ότι συμβουλευτικές υπηρεσίες, αναπτυξιακές υπηρεσίες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ξεκινήσει εκτεταμένες προσπάθειες σχεδιασμού για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Οι σχεδιασμοί αυτοί, όμως, δεν είναι πρόσφατοι. Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023 έχουν διεξαχθεί συνομιλίες στο Λονδίνο, όπου συγκεντρώθηκαν εμπειρογνώμονες ανάπτυξης, εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα και διεθνείς χρηματοδότες για να σχεδιάσουν ένα «εναλλακτικό μέλλον» για τη Γάζα. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, η Γάζα θα έχει ένα λιμάνι βαθέων υδάτων, το δικό της νόμισμα και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Η υλοποίηση των σχεδιασμών αυτών προϋποθέτει τη συντριβή της Χαμάς και την ύπαρξη μιας συμφωνίας αποδεκτής από τις αραβικές πρωτεύουσες, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τους διεθνείς φορείς, για τη δημιουργία μιας δύναμης ασφαλείας στο έδαφος, ένα πλαίσιο διακυβέρνησης που θα αποκλείει την Χαμάς και ένα επιπλέον σχέδιο για αυξημένη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, τη διανομή της και τη χρηματοδότηση για τη σταθεροποίηση και την ανοικοδόμηση.

Αυτή η δύναμη ασφαλείας θεωρείται ο απαραίτητος εταίρος, που θα διατηρήσει τη νομιμότητα στα μάτια των αμάχων για τη διανομή βοήθειας και την έναρξη άλλων βασικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της εκκαθάρισης ερειπίων και εκρηκτικών και την εν γένει απόρριψη πυρομαχικών. Το Wilson Center, μια δεξαμενή σκέψης συνδεδεμένη με το αμερικανικό Κογκρέσο, για παράδειγμα, πρότεινε πρόσφατα μια πολυεθνική αρχή και μια διεθνή ομάδα επαφής να διαχειρίζεται τη Γάζα, βάσει ενός διεθνούς χάρτη που παρέχει νομιμότητα για την αποστολή.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη πρόταση, μέλη της ομάδας θα μπορούσαν να αποτελούν το G-7, ορισμένες αραβικές πρωτεύουσες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και πιθανόν σύμμαχοι προερχόμενοι από την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Δημοκρατίας της Κορέας, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να έχει έναν ρόλο, αλλά θα χρειαστεί πρώτα περιφερειακή υποστήριξη και πίεση για να αντιμετωπίσει τις δικές της «αδυναμίες».

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ μπορεί να αρνείται να παρουσιάσει το σχέδιο του, για το τι θα συμβεί μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών του δυνάμεων από τη Γάζα, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση την απουσία σχεδιασμών και προετοιμασιών. Κάθε άλλο. Όπως περιγράφεται σε σχετικό άρθρο στον ιστότοπο +972 magazine, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική (Στερεώνοντας το στρατιωτικό του αποτύπωμα, το Ισραήλ μεταμορφώνει τη γεωγραφία της Γάζας, καθώς το Ισραήλ επεκτείνει μια ουδέτερη ζώνη και χτίζει στρατιωτικές βάσεις στη Λωρίδα, οι Παλαιστίνιοι φοβούνται τη μόνιμη απώλεια των σπιτιών και της γης τους, Ruwaida Kamal Amer, 21 Μαΐου 2024): «Πάνω από επτά μήνες μετά τον πόλεμο, τα μακροπρόθεσμα σχέδια του ισραηλινού στρατού για τη Λωρίδα της Γάζας γίνονται πιο ξεκάθαρα. Από δορυφορικές εικόνες και μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων, φαίνεται ότι ο στρατός καταστρέφει σπίτια, καταστρέφει εδάφη και χτίζει κατασκευές που θα του επιτρέψουν να δρα στη Γάζα για τα επόμενα χρόνια».

Φυλακισμένοι σε αυλή σε μια φυλακή στο νότιο Ισραήλ, 14 Φεβρουαρίου 2024.
(Chaim Goldberg/Flash90)

Από την αρχή, λοιπόν, των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, ο στρατός κατεδάφισε κτίρια κατά μήκος του ανατολικού άκρου της Λωρίδας της Γάζας, ενέργεια που εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο δημιουργίας μιας «ζώνης προστασίας» πλάτους ενός χιλιομέτρου μεταξύ κατοικημένων περιοχών στη Γάζα και το Ισραήλ. Πρόκειται για έδαφος που ισοδυναμεί με το 16% του εδάφους της Γάζας, όπου θα απαγορεύεται η είσοδος στους Παλαιστίνιους, με αποτέλεσμα τον μόνιμο εκτοπισμό χιλιάδων κατοίκων, αλλά και την επιπλέον αρνητική επιβάρυνση στον ήδη περιορισμένο αγροτικό τομέα της Γάζας.

Ωστόσο, αυτή η στρατιωτικοποιημένη «ουδέτερη ζώνη» δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο ισραηλινός στρατός μπορεί να μεταμορφώσει οριστικά τη γεωγραφία της Γάζας. Από τον Οκτώβριο, το εγκαταλελειμμένο σημείο ελέγχου Netzarim –το οποίο ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιούσε πριν από την «απεμπλοκή» του από τη Γάζα το 2005– επεκτάθηκε σε έναν δρόμο μήκους 6,5 χιλιομέτρων, ο οποίος διχοτομεί τη Λωρίδα. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν τώρα τον «Διάδρομο Netzarim» να εκτείνεται από τα ανατολικά σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς και εκτεταμένη κατασκευή κατοικιών, πύργων επικοινωνιών και άλλων υποδομών. Χτίζοντας φυλάκια κατά μήκος του «Διαδρόμου Netzarim», ο ισραηλινός στρατός θα είναι σε θέση να ελέγχει και να περιορίζει την κίνηση σε όλη τη Γάζα και να συνεχίσει να πραγματοποιεί χερσαίες επιχειρήσεις κατά το δοκούν.

Πριν λίγες ημέρες, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Τσάχι Χάνεγκμπι, και «δεξί χέρι» του Νετανιάχου, δήλωσε πως αναμένει ότι οι μάχες στη Γάζα θα συνεχιστούν τουλάχιστον για όλο το 2024. Δεν υπάρχει, λοιπόν, αμφιβολία ότι ο πραγματικός στόχος του ισραηλινού κράτους είναι ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων από την Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας, και η πεποίθηση ότι τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία και δεν αφορά μόνο τον Νετανιάχου και ορισμένους «θερμοκέφαλους». Το μόνο που, ίσως, συζητούν είναι η παροχή μερικής αυτοδιοίκησης σε περιορισμένους παλαιστινιακούς θύλακες, κάτι ανάλογο με τα μπαντουστάν της Νοτίου Αφρικής επί απαρτχάιντ…

Συσπείρωση Αναρχικών

Δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ.249, Ιούνιος 2024

Both comments and trackbacks are currently closed.