Χρονικό καταλήψεων και διαδηλώσεων στα αμερικάνικα πανεπιστήμια – Απρίλιος 2024

Από τα μέσα Απρίλη σημειώνεται περαιτέρω ένταση των διαδηλώσεων, φοιτητών κυρίως, στα αμερικανικά πανεπιστήμια ενάντια στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα θύματα να ξεπερνούν τις 30.000. Από τον Οκτώβρη 2023 οι διαδηλώσεις σε αμερικάνικα πανεπιστήμια, σε κρατικά κτίρια και σε δημόσιους χώρους είναι συνεχείς. Αρκετές από αυτές δέχονται την επέμβαση της αστυνομίας, παρ’ ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν βίαια χαρακτηριστικά. Οι τελευταίες πυκνές και βίαιες σε αρκετές περιπτώσεις αντιδράσεις των φοιτητών ήταν το 2020 μετά τη δολοφονία του George Floyd, από μπάτσο.

         Συνολικά οι συλλήψεις στις δυο εβδομάδες των φοιτητικών κινητοποιήσεων ξεπερνούν τις 2.000, ενώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι και τα εκεί μμε μιλούσαν για εξωπανεπιστημιακά άτομα, παρ’ ότι οι συλλήψεις τούς διέψευδαν, αφού το κύριο σώμα των συμμετεχόντων στα camps ανήκαν στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Παράλληλα, σημαντικό κομμάτι των μμε λοιδορούσε τους φοιτητές, ότι «τρώνε τα λεφτά του μπαμπά» και άλλα παρόμοια που αναπαράγονται και στον ελλαδικό χώρο ανέκαθεν. Το ειρωνικό του ζητήματος σχετικά με την πρόσφατη ψήφιση νόμου στην Ελλάδα για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι, ότι τα εγχώρια «παπαγαλάκια», δημοσιογραφικά και βουλευτικά, έλεγαν τότε ότι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν χωρούν καταλήψεις και άλλα παρόμοια. Διαψεύσθηκαν εντός λίγων μηνών…

         Οι κατασκηνώσεις, λοιπόν, έλαβαν χώρα σε αρκετά πανεπιστήμια και μάλιστα σε εκείνα που θεωρούνται «ελίτ», όπως τα Columbia, Berkeley, MIT, University of California, George Washington University (GW) κ.ά. Η κορύφωση αυτών των κινητοποιήσεων έρχεται σε μια στιγμή που έχει θιγεί το παραδοσιακό κλίμα ελευθερίας της έκφρασης στα φιλελεύθερα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Υπάρχει μια διάχυτη ατμόσφαιρα, ότι ορισμένες απόψεις, όπως η υποστήριξη στο παλαιστινιακό ζήτημα δεν είναι ανεκτή. Άλλωστε, στις 10/11/2023 το Πανεπιστήμιο του Κολούμπια ανέστειλε τις δυο οργανώσεις που στέκονται αλληλέγγυες στον αγώνα των Παλαιστινίων, Students for Justice in Palestine (SJP) and Jewish Voice for Peace, κατηγορώντας τες ότι παραβιάζουν τις πολιτικές του Πανεπιστημίου. Πολλοί συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις είναι εβραϊκής καταγωγής και αντιτίθενται στην εποικιστική πολιτική του Ισραήλ και στην επίθεση στη Γάζα.

         Τα δίδακτρα για σπουδές στις ΗΠΑ είναι πάρα πολύ υψηλά, της τάξεως των 50.000-80.000$ το χρόνο και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό φοιτητών λαμβάνει δάνειο για τις σπουδές του. Η συμμέτοχη σε αυτές τις καταλήψεις, με άμεσο κίνδυνο η Διοίκηση του Πανεπιστημίου να αποφασίσει οριστική αποβολή, μπορεί να επιφέρει μια αποπληρωμή δανείου για κάτι που δεν έλαβες ποτέ. Με αυτή τη δαμόκλεια σπάθη να στέκεται πάνω από το σβέρκο τους, οι φοιτητές παρέμειναν μέχρι τέλους και επέμειναν στην  απόσυρση των πανεπιστημίων από συμμετοχές και ερευνητικά προγράμματα σε ιδρύματα του Ισραήλ, καθώς και τη συνεργασία με εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων και τη χρηματοδότηση του πανεπιστημίου από διάφορα κέντρα τα οποία συνδέονται με το Ισραήλ. Κι όλα αυτά, ενώ πολλές εταιρίες ζητούν από τα πανεπιστήμια τη λίστα των φοιτητών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ώστε να μην τους προσλάβουν στο μέλλον.

         Έχει ενδιαφέρον, ότι οι αρχικές κινητοποιήσεις του Απριλίου ξεκινούν από το Columbia, ένα πανεπιστήμιο στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στο Μανχάταν. Είναι εμφανές, ότι ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού έχει επηρεαστεί από τη γενοκτονία που είναι σε εξέλιξη. Αρκετοί φορούν την παλαιστινιακή μαντίλα, ενώ πολλά καταστήματα εστίασης έχουν κρεμάσει σημαίες της Παλαιστίνης. Ίσως αποτελεί μια συμβολική κίνηση απέναντι στην ιμπεριαλιστική και αποικιοκρατική πολιτική των ΗΠΑ, μετά το 2ο ΠΠ, με τις συνεχείς επεμβάσεις –άμεσες και έμμεσες– στη Μέση Ανατολή.

Columbia / 17 Απριλίου 2024:

Μετά από φοιτητικές συνελεύσεις, αποφασίστηκε η δημιουργία κατασκήνωσης στον υπαίθριο χώρο του Πανεπιστημίου, αναφέροντας ότι «οι φοιτητές πήραν πίσω την πανεπιστημιούπολη στο πνεύμα της κατάληψης του Hamilton Hall του ’68 (όταν φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για τη σύνδεση του πανεπιστημίου με το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων), δημιουργώντας την Κατασκήνωση Αλληλεγγύης στη Γάζα». Έξι ώρες μετά (10πμ), η διοίκηση του Πανεπιστημίου κινητοποίησε το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης (NYPD) εναντίον των συμμετεχόντων φοιτητών και έκλεισε τις εισόδους στο καμπ. «Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτήν την κατασκήνωση εδώ σήμερα, γιατί είναι την ίδια μέρα που η πρόεδρος του πανεπιστημίου μας κατέθεσε μπροστά στο Κογκρέσο».

18 Απριλίου 2024:

Εκατοντάδες φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το γκαζόν «για να προστατεύσουν την Κατασκήνωση Αλληλεγγύης της Γάζας από μαζικές συλλήψεις», οι φοιτητές αποφάσισαν ομόφωνα υπέρ της διανυκτέρευσης, παρά τις απειλές για αναστολή από τη διοίκηση του πανεπιστημίου. Η διοίκηση δήλωσε σύμφωνη σε ένα από τα αιτήματα για πλήρη οικονομική διαφάνεια, όσον αφορά τις επενδύσεις. Το NYPD συλλαμβάνει βίαια τουλάχιστον πέντε διοργανωτές έξω από τις πύλες του πανεπιστημίου.

Η, αιγυπτιακής καταγωγής, πρόεδρος του Κολούμπια Minouche Shafik, αποστέλλει το ακόλουθο e-mail  στο φοιτητικό σώμα: «Σήμερα το πρωί, έπρεπε να πάρω μια απόφαση που ήλπιζα ότι δεν θα ήταν ποτέ απαραίτητη. Πάντα έλεγα ότι η ασφάλεια της κοινότητάς μας ήταν η κορυφαία προτεραιότητά μου και ότι έπρεπε να διατηρήσουμε ένα περιβάλλον όπου όλοι θα μπορούσαν να μάθουν σε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο. Από άφθονη ανησυχία για την ασφάλεια της πανεπιστημιούπολης της Κολούμπια, εξουσιοδότησα το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης να ξεκινήσει την εκκαθάριση του καταυλισμού από την πανεπιστημιούπολη South Lawn of Morningside…». Καθώς η αστυνομία έκανε έφοδο, εξέδωσε μια προειδοποίηση προς τους φοιτητές που είχαν σχηματίσει έναν κύκλο: «Θα συλληφθείτε και θα κατηγορηθείτε για καταπάτηση. Συμμετέχετε σε μια μη εξουσιοδοτημένη κατασκήνωση». Περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν βίαια. Το Jews Against Sionism NYU και Shut It Down NYU (Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης) ανέφερε ότι η διοίκηση «πέταξε τα υπάρχοντα ακτιβιστών», συμπεριλαμβανομένων σακιδίων πλάτης, ηλεκτρονικών ειδών και σκηνών.

19 Απριλίου 2024:

Η κατασκήνωση συνεχίζεται σε άλλο σημείο.

20 Απριλίου 2024:

Απαγορεύτηκε στους συμμετέχοντες κατασκηνωτές-φοιτητές η πρόσβαση σε όλα τα κτίρια της πανεπιστημιούπολης, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζαριών / εστιών. Το πανεπιστήμιο, μέσω e-mail, διαμήνυσε στους φοιτητές να κανονίσουν πτήσεις επιστροφής στις πολιτείες καταγωγής τους. Την τέταρτη ημέρα της κατασκήνωσης, εκδόθηκαν διοικητικές εντολές, οι οποίες απαγόρευαν στους φοιτητές να φέρουν προμήθειες στην πανεπιστημιούπολη, συμπεριλαμβανομένων σκηνών και κουβερτών.

21 Απριλίου 2024:

Τρεις επικεφαλής ξεναγοί στο Barnard College (Maya Passman, Karen Chavez και Molly Murch) παραιτήθηκαν, αναφέροντας τις συλλήψεις, τις αναστολές και τις εξώσεις «πρώτης γενιάς/χαμηλού εισοδήματος έγχρωμων φοιτητών» ως τον λόγο για τον οποίο «δεν μπορούμε πλέον να είμαστε συνένοχοι στη διαφήμιση αυτού του σχολείου σε υποψήφιους μαθητές».

Οι φοιτητές επιμένουν στα αιτήματα τους σχετικά με την πλήρη αποεπένδυση και μποϊκοτάζ.

22 Απριλίου 2024

Ο Shai Davidai, ένας σιωνιστής καθηγητής του Κολούμπια, ο οποίος κατηγορήθηκε για υποκίνηση παρενόχλησης εναντίον φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών-διοργανωτών τους τελευταίους επτά μήνες, απαγορεύτηκε να εισέλθει στην πανεπιστημιούπολη, με την κάρτα πρόσβασής του να είναι απενεργοποιημένη. Το Columbia Spectator ανέφερε, ότι ο Davidai «αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό έρευνα» από το Γραφείο Ίσων Ευκαιριών και Θετικής Δράσης του Πανεπιστημίου. Άλλα μέλη ΔΕΠ εκφώνησαν ομιλίες στο γκαζόν, ζητώντας αμνηστία για τους φοιτητές διαδηλωτές. Η καθηγήτρια María Rivera Maulucci, απόφοιτος του Barnard College και του Teachers College, καθώς και η Ann Whitney Olin, Καθηγήτρια Εκπαίδευσης και Διευθύντριας Προγράμματος Εκπαίδευσης, κατήγγειλαν τις συλλήψεις φοιτητών.

23 Απριλίου 2024

Οι συλληφθέντες φοιτητές δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη ΔΕΠ και καθηγητές, ζητώντας να «σταματήσουν τη λειτουργία του πανεπιστημίου με κάθε μέσο μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα». Το απόγευμα, οι συλληφθέντες Εβραίοι φοιτητές παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Η Najla Saïd —κόρη του Edward Said— εντάχθηκε, επίσης, στην Κατασκήνωση Αλληλεγγύης της Γάζας για να ενθαρρύνει τους φοιτητές να παραμείνουν σταθεροί στις προσπάθειές τους. Οι φοιτητές αποχωρούν μαζικά από τα μαθήματα, τις συναντήσεις και τις ώρες γραφείου, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συλληφθέντες φοιτητές.

24 Απριλίου 2024:

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Μάικ Τζόνσον, υπέρμαχος της λευκής εθνικιστικής «Θεωρίας της Μεγάλης Αντικατάστασης», επισκέφτηκαν την πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Στην ομιλία του, ο Τζόνσον καταδίκασε τις πανεπιστημιακές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, κάλεσε την πρόεδρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια να παραιτηθεί και τον Πρόεδρο Μπάιντεν να αναλάβει εκτελεστικά μέτρα κατά των φοιτητών διαδηλωτών, λέγοντας «Εάν αυτό δεν περιοριστεί γρήγορα και εάν αυτές οι απειλές και εκφοβισμοί δεν σταματούν, υπάρχει η κατάλληλη στιγμή για την Εθνική Φρουρά». Ο Gavin Mcinnes, ιδρυτής των ακροδεξιών Proud Boys, εθεάθη στην πανεπιστημιούπολη και εκδιώχθηκε από τους φοιτητές. Τα παιδιά από τη Γάζα έστειλαν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στους διαδηλωτές, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Ευχαριστούμε τους φοιτητές του Κολούμπια, του Χάρβαρντ και του Γέιλ».

26 Απριλίου 2024

Η Columbia SJP εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Στους Καιροσκόπους», ως απάντηση στις πολλαπλές επισκέψεις από διάφορα μέλη του Κογκρέσου, στελέχη της πανεπιστημιακής διοίκησης και άλλους, υποστηρίζοντας ότι «Αυτό το φοιτητικό κίνημα είναι σημαντικό, αλλά δεν είμαστε στο γρασίδι για να βγάλουμε βίντεο με φιγούρες διασημοτήτων. Συγκεντρωνόμαστε σε αυτό το γρασίδι για να εκπαιδεύσουμε, να ριζοσπαστικοποιήσουμε και να επικεντρώσουμε τις φωνές των Παλαιστινίων και της Γάζας. Βλέπουμε μέσα από τους πολιτικούς που προηγουμένως σιωπούσαν, αρνούμενοι να αναγνωρίσουν τη συνενοχή τους στη συνεχιζόμενη γενοκτονία, οι οποίοι τώρα έρχονται στην πανεπιστημιούπολη μας αναζητώντας φωτογράφιση για μελλοντικές πολιτικές εκστρατείες».

27 Απριλίου 2024

Κυκλοφορούν αναφορές ότι το Πανεπιστήμιο Columbia εξετάζει το ενδεχόμενο κλειδώματος της πανεπιστημιούπολης. Η διοίκηση του Πανεπιστημίου διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει επικείμενο lockdown.

28 Απριλίου 2024

Το πανεπιστήμιο προσφέρθηκε να περάσει όλα τα αιτήματα των φοιτητών μέσω της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Κοινωνικά Υπεύθυνες Επενδύσεις, τις οποίες οι φοιτητές απέρριψαν, επειδή ήταν μη δεσμευτικές και εξαρτώνται πλήρως από το Διοικητικό Συμβούλιο. Ενώ το πανεπιστήμιο προσφέρθηκε να αποκαλύψει τις άμεσες επενδύσεις του, αυτό δεν ισχύει για την πλειονότητα των κεφαλαίων της Κολούμπια, που είναι έμμεσες συμμετοχές.

29 Απριλίου 2024

Η Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Σάφικ, δημοσίευσε μια δήλωση σχετικά με τη συνεχιζόμενη κατασκήνωση. Επανέλαβε ότι το πανεπιστήμιο «δεν θα αποχωρήσει από το Ισραήλ».

30 Απριλίου 2024

Οι φοιτητές ζητούν συμπαράσταση στην επικείμενη αστυνομική επέμβαση. Οι φοιτητές άρχισαν να καταλαμβάνουν το Hamilton Hall και να σχηματίζουν μια ανθρώπινη αλυσίδα έξω από το κτίριο για να προστατεύσουν τους διαδηλωτές μέσα. Οι μαθητές άνοιξαν ένα πανό  που μετονομάζει το κτίριο σε «Hind’s Hall», στη μνήμη της Hind Rajab, του εξάχρονου κοριτσιού στη Γάζα που δολοφονήθηκε μαζί με την οικογένειά της από στοχευμένες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου περιόρισε την πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη μόνο σε φοιτητές που ζουν σε κοιτώνες, περιορίζοντας ουσιαστικά την πρόσβαση άλλων φοιτητών σε φαγητό, νερό και τουαλέτες. Η Βιβλιοθήκη Μπάτλερ έκλεισε και εκκενώθηκε στις 12:15 μ.μ., ενώ κατασχέθηκαν τα αντικείμενα των φοιτητών. Στις 12:23μ.μ., κάθε κτίριο στην πανεπιστημιούπολη έκλεισε. Στις 3:19μ.μ., το Γραφείο Δημοσίων Υποθέσεων του Πανεπιστημίου της Κολούμπια δημοσίευσε μια ενημέρωση, δηλώνοντας ότι οι φοιτητές που κατέλαβαν το Hamilton Hall είχαν τεθεί σε αναστολή φοιτητικής ιδιότητας. Το NYPD ανέπτυξε πάνω από 100 αξιωματικούς για να ξεκινήσουν μαζικές συλλήψεις, οι αστυνομικοί μπαίνουν στην πανεπιστημιούπολη μετά τις 9:00μ.μ. και οι φοιτητές εκδιώκονται βίαια. Εμφανίζονται φοιτητές με πρησμένα πρόσωπα λόγω επανειλημμένων κλωτσιών, ρίψης από τις σκάλες, ενώ αρκετοί χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Όπλο μπάτσου «εκπυρσοκρότησε» μέσα στο Hamilton Hall. Όλοι οι συλληφθέντες κατηγορήθηκαν για παράβαση, εγκληματική αταξία ή διάρρηξη.

Both comments and trackbacks are currently closed.