Συγκρούσεις, συλλήψεις και τραυματισμοί στη μεγάλη πορεία της 19ης Οκτωβρίου, στην Αθήνα

Η πορεία της 19ης Οκτωβρίου, στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, (για τις 19 και 20 Οκτωβρίου) ενάντια στην ψήφιση του «πολυνομοσχεδίου Βενιζέλου» φαινόταν από μέρες πριν ότι θα είναι μια από τις μεγαλύτερες σε όγκο, διαδηλώσεις των τελευταίων ετών.

Ήταν επόμενο, λοιπόν, να τροποποιηθούν αναλόγως και οι κρατικοί κατασταλτικοί σχεδιασμοί που εκτός των άλλων, αξιοποίησαν, ανοιχτά και απροκάλυπτα, το μηχανισμό των κομμουνιστών του ΚΚΕ. Αυτή η εξέλιξη είχε πρακτικώς προαναγγελθεί με «αποκαλυπτικό» άρθρο στην κυριακάτικη έκδοση του Βήματος (16/10) με τίτλο: «Ήµασταν σαν τις πόρνες µετά την πρώτη τους φορά» (φράση κορυφαίου πολιτικού της κυβέρνησης) όπου έρχεται να «θυμήσει» ποιοί ήταν αυτοί που έσωσαν την «αστική δημοκρατία» κατά την διάρκεια της εξ ίσου σημαντικής διαδήλωσης της 5ης Μάη 2010. Οι, κατά δήλωσή τους, «πρωτάρες» στο επάγγελμα πόρνες, τι άλλο να έκαναν, παρά να ζητούσαν προστασία από τους έμπειρους νταβατζηδες;

«Οι γεροδεµένοι κοµµουνιστές, αντί να καταλάβουν τα (πρώην) Ανάκτορα, υπάκουσαν και τα προφύλαξαν εµποδίζοντας τον «συνασπισµό» ακροαριστερών και παρακρατικών να σπάσουν τον αστυνοµικό κλοιό από την πλευρά του Μνηµείου του Αγνώστου Στρατιώτη. Για µίαν ακόµη φορά το ΚΚΕ έσωσε την αστική δηµοκρατία…

Για πρώτη, λοιπόν φορά μετά από ένα και πλέον χρόνο, ο αναιμικός μηχανισμός του ΚΚΕ αποφασίζει να θέσει όσα περισσότερα εμπόδια μπορεί, στο ποτάμι της οργής των διαδηλωτών έχουν αρχίσει, ήδη, να κατακλύζουν το κέντρο της Αθήνας (Πατησίων-Σύνταγμα-Πανεπιστημίου), πολύ πριν το επίσημο κάλεσμα της συγκέντρωσης, στις 11 το πρωί. Τα απορρίμματα του ΠΑΜΕ, από νωρίς το πρωί, μοιρασμένα μέσα από διαφορετικές προσυγκεντρώσεις και απλωμένα τεχνικά σε θέσεις-κλειδιά στην διαδρομή Μουσείο-Βουλή, (στην αρχή της Σταδίου και στο τέλος της, στην οδό Όθωνος, στην Αμαλίας μπροστά από τη Βουλή εμποδίζουν για τουλάχιστον τέσσερις ώρες την ελεύθερη δίοδο των διαδηλωτών και των μπλοκ τους, προκαλώντας μια γενικότερη δυσφορία για το νέο «κόλπο του ΚΚΕ».

Μπροστά στη Βουλή, τέσσερεις σειρές «γεροδεμένων κομμουνιστών» με κράνη και παλούκια παραδίδουν μαθήματα τάξης και πειθαρχίας στις κατασταλτικές δυνάμεις, που παρακολουθούν, αθέατες, την συγκέντρωση από τα σκαλιά του Αγνώστου Στρατιώτη.

Το μπλοκάρισμα της Σταδίου από το ΠΑΜΕ, αποδιοργανώνει ως ένα βαθμό την πορεία, αναγκάζοντας μεγάλος κομμάτι της (12:30) να ανέβει σε πυκνό σχηματισμό, ανάποδα την Πανεπιστημίου (κυρίως δημόσιο-υπαλληλικά σωματεία αλλά και πλήθος κόσμου) για να βρεθεί όμως ξανά εγκλωβισμένο στο ύψος του Ζόναρς από… το άχρηστο υλικό του ΠΑΜΕ.

Μικροεπεισόδια και περιορισμένη ρίψη χημικών σημειώνονται στα Προπύλαια. Την ίδια στιγμή και με μεγάλη δυσκολία, πάρα πολλά μπλοκ και πολύς κόσμος προσπαθεί να προσεγγίσει το Συνταγμα μέσω της Σταδίου αλλά… μπροστά στην Μεγάλη Βρετάνια και στην Όθωνος, συναντά παρατεταγμένα, τα φυτεμένα μπλοκ του ΠΑΜΕ που καθιστούν αδύνατη κάθε οργανωμένη προσέγγιση του Κοινοβουλίου από διαδηλωτές. Χάρη στο κόλπο του ΠΑΜΕ, η Σταδίου και η Πατησίων είναι γεμάτες από ακινητοποιημένα μπλοκ, αρκετά από τα οποία φυλλορροούν λόγω της πολύωρης αναμονής των διαδηλωτών. Το είπε και το έκανε και θα το ξανακάνει το ΠΑΜΕ: Αποκλεισμός της Βουλής αλλά από τους διαδηλωτές και φυσικά όχι αποκλεισμός των βουλευτών, το εγγυάται προσωπικά η Αλέκα Παπαρήγα για τις 20 Οκτώβρη.

Όταν,επιτέλους (14:15) αρχίζει η αποχώρηση των «εργατικών στρατευμάτων» από την Αμαλίας, ανάμεσα σε σφυρίγματα και αποδοκιμασίες πολλών από τους παρευρισκόμενους, τα μπλοκ των διαδηλωτών που περίμεναν υπομονετικά στην Όθωνος με μια γρήγορη κίνηση μπαίνουν στο μνημείο του Αγνώστου, πριν να προλάβουν οι κατασταλτικές δυνάμεις να αντικαταστήσουν με λειτουργικό τρόπο την «κόκκινη αλυσίδα» μπροστά στη Βουλή.

Ομάδα ατόμων προσπαθεί επανειλημμένα να ρίξει το σιδερένιο φράχτη έξω από το κοινοβούλιο. Η αστυνομία τους απωθεί προς την Πανεπιστημίου. Σημειώνονται ζημιές σε τράπεζες στη Βουκουρεστίου και καίγονται κάδοι απορριμμάτων στην Ακαδημίας. Το σκουπίδι που απλόχερα χάρισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ στους Αθηναίους γίνεται εκλεκτό καύσιμο στους περισσότερους κάθετους δρόμους της Πανεπιστημίου από τα Εξάρχεια ως το Κολωνάκι, μέχρι το βράδυ

Λίγο πριν και μετά την αποχώρηση του ΠΑΜΕ από το χώρο του συντάγματος, ξεσπούν επεισόδια με πέτρες και ρίψη μολότοφ στην αρχή της Β Σοφίας και στην νοτιοδυτική πλευρά του Κοινοβουλίου κατά των κατασταλτικών δυνάμεων που τηρούν όμως αμυντική στάση, κάνοντας μόνο περιορισμένη χρήση χημικών και επιχειρώντας με προσεκτικές κινήσεις να κερδίσουν το χαμένο έδαφος μπροστά στον Άγνωστο.

Αρπάζει φωτιά, από μολότωφ, το φυλάκιο του εύζωνα και η εικόνα μεταδίδεται από όλα τα ειδησεογραφικά δίκτυα που έχουν συρρεύσει στην Αθήνα από κάθε γωνιά του κόσμου.

Δυο φορές επιχείρησε ο επικεφαλής της αστυνομικών μέτρων φύλαξης του Κοινοβουλίου να μιλήσει με ντουντούκα (από απόσταση εννοείται) στους συγκεντρωμένους προς την πλευρά του Τραμ, αλλά η προσπάθεια του πνίγεται σε μια βοή από συνθήματα και βέβαια βρισιές.

Παράλληλα οι ιδιοκτήτες ταξί που ανεβαίνουν την Ακαδημίας εγκλωβίζονται στην Κριεζώτου από αστυνομικές δυνάμεις. Οι ιδιοκτήτες ανάβουν κάδους και οι μονάδες καταστολής απαντούν με χημικά.

Το Σύνταγμα παραμένει πλημμυρισμένο από κόσμο που «χειροκροτεί» τις επιθέσεις εναντίον των ΜΑΤ, που γίνονται προς την πλευρά της Β. Σοφίας και για προφανείς λόγους η ώρα για ένα Blitzkrieg της αστυνομίας αργεί ακόμα. Μετά από αλλεπάλληλα ντου, σπρωξίδια και χρήση χημικών κατορθώνουν να απωθήσουν τον κόσμο (16:00) στο πεζοδρόμιο της Αμαλίας προς τη Βουλή στοιχίζοντας την πολυπόθητη, γι’ αυτούς αλυσίδα από διμοιρίες. Σχεδόν δυο ώρες τους πήρε γι’ αυτό που έκανε το ΠΑΜΕ σε 5 λεπτά!

15:45 Οι συγκρούσεις μεταφέρονται και στο κάτω μέρος της πλατείας συντάγματος, αλλά και σε όλο το μήκος της Πανεπιστημίου μέχρι τα Προπύλαια καθώς και στην Ακαδημίας από την Ομήρου έως τη Σίνα.

Μετά τις 16:30,ο κόσμος αρχίζει να αραιώνει σιγά-σιγά από το Σύνταγμα προς Μοναστηράκι και προς στήλες Ολυμπίου Δίος, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι της συγκέντρωσης αποχωρεί μέσω Πανεπιστημίου προς Ομόνοια. Παραμένει στο Σύνταγμα ένα κομμάτι διαδηλωτών, όμως η ύπαρξη σημαντικών κενών ανάμεσα στις διάφορες ομάδες συγκεντρωμένων δημιουργεί τις προϋποθέσεις σαρωτικής εκκαθάρισης του Συντάγματος από τις κατασταλτικές δυνάμεις που δεν αργεί να εκδηλωθεί (17:25).

Σε μια συντονισμένη επιχείρηση, πολυάριθμες διμοιρίες των ΜΑΤ σαρώνουν με χρήση χημικών και κρότου-λάμψης, όλους τους διαδηλωτές από το Σύνταγμα και την Αμαλίας καταδιώκοντας τον κόσμο στη Φιλελλήνων, Καραγιώργη Σερβίας, Ερμού και Μητροπόλεως προς Μοναστηράκι. Οι διαδηλωτές απαντούν με φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και πέτρες. Προηγούμενα, έχει καλυφθεί από φωτιά η είσοδος κτιρίου μετά από εμπρησμό σε εκδοτήριο της ΕΘΕΛ, στην οδό Φιλελλήνων 4. Το κυνηγητό συνεχίζεται μέσα στο Μοναστηράκι, όπου σημειώνονται φθορές σε καταστήματα αλλά και στην Συγγρού, ανάμεσα σε διαδηλωτές και μοτοσυκλετιστές της ΔΙΑΣ-ΔΕΛΤΑ.

Οι διαδηλωτές καταδιώκονται (17:40) από τις δυνάμεις των ΜΑΤ σε όλο το μήκος της οδού Συγγρού μέχρι του Φιξ.

Στις 18:00 η περιοχή όλη η περιοχή του Συντάγματος έχει περιέλθει στον έλεγχο των δυνάμεων καταστολής.

Στις 19:30 εξελίσσονται συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις των ΑΤ και διαδηλωτές στην περιοχή του Μοναστηρακίου. Διάσπαρτα επεισόδια συνεχίζονται ανάμεσα σε διαδηλωτές και κατασταλτικές δυνάμεις και σε άλλα σημεία του κέντρου, όπως στα Προπύλαια και την πλατεία Κοραή, σε σημεία της Σταδίου, της Ακαδημίας και της Ζαλοκώστα αλλά και στη γωνία Ακαδημίας και Πινδάρου, ενώ μικροεπεισόδια και «κλεφτοπόλεμος» μέχρι και το απόγευμα σημειώνονταν και στα Εξάρχεια, όπου, επίσης τα ΜΑΤ προχώρησαν σε ολιγόχρονη κατάληψη της περιοχής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, έχουν προσαχθεί 26 άτομα σε 10 από τα οποία έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων και κατοχή κοκτέιλς μολότοφ. Τραυματίστηκαν δεκάδες αστυνομικοί, ενώ αναφέρονται και 25 τραυματίες από τους διαδηλωτές.

Both comments and trackbacks are currently closed.