ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΛΥΟΝ

Εκατοντάδες νεαροί κατέστρεψαν καταστήματα πολυτελείας, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και συγκρούστηκαν με τους μπάτσους χθες στο κέντρο της Λυόν, με αφορμή τις κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Μια από τις πιο πλούσιες πόλεις της Γαλλίας και διάσημη για τα σικ εστιατόρια, είδε το κέντρο της να αλλάζει σε λίγες μέρες με τις επιθέσεις των διαδηλωτών, τις συλλήψεις και τους τραυματισμούς δεκάδων ατόμων..
Χθες οι μπάτσοι φλόμωσαν το κέντρο με δακρυγόνα για να αντιμετωπίσουν 300 περίπου νεαρούς και όχι μόνο για να καταστείλουν το «αστικό αντάρτικο», όπως το περιέγραψαν μπάτσοι, στην κεντρική πλατεία Μπελκούρ. Οκτακόσιοι επιπλέον μπάτσοι κλήθηκαν να ηρεμήσουν την κατάσταση.

Οι ταραχές ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη. Δεκάδες νεαροί αποδοκίμασαν και έβρισαν τον Υπουργό Εσωτερικών Brice Hortefeux που επισκέφτηκε την πόλη για να υποστηρίξει ψυχολογικά τους μπάτσους.

Οι ταραχές οξύνθηκαν και στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού, παρά τις ειρηνικές κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική του Σαρκοζί και το σχεδιό τους να αυξήσει το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη στα 62 και μετά στα 67.

«Η Γαλλία δεν ανήκει σε χούλιγκαν, κουκουλοφόρους και λεηλατούντες. Ανήκει στους τίμιους ανθρώπους που θέλουν να δουλεύουν ειρηνικά» είπε ο Hortefeux.

Οι ταραχές υποβάθμισαν τη φιλολογία του κράτους για τους άνεργους μετανάστες των προαστίων που δημιουργούν προβλήματα στις πορείες.
Την Τρίτη συνελήφθησαν περίπου 75 άτομα για ρίψη πετρών, σπάσιμο τζαμαριών, ρίξιμο καρεκλών από μπαλκόνια καφετεριών, εμπρησμό αυτοκινήτων, αναγκάζοντας τον αρχηγό των μπάτσων της πόλης Albert Doutre να περιγράψει τις σκηνές σαν «αληθινή περίπτωση αστικού ανταρτοπόλεμου».

Οι αρχές στη Λυόν λένε ότι θεωρούν ότι οι μισοί απ’ τους συλληφθέντες είναι ανήλικοι από τα προάστια της πόλης και πολλοί απ’ αυτούς δεν παρακολουθούν το σχολείο. Έτσι επιτάσσει η απόπειρα συκοφάντησης του κράτους.
Άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι πολλοί ταραξίες οργανώθηκαν μέσω του Facebook.

Δημοσιεύτηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Both comments and trackbacks are currently closed.