Η εξουσία ενάντια στον Ευφράτη, ενάντια σε κάθε σταγόνα ζωής

Στο βιβλίο της Αποκάλυψης, ο Ιωάννης αναφέρει πως όταν ο έκτος άγγελος χύσει την φιάλη του στον ποταμό Ευφράτη τότε αυτός θα στερέψει και θα συμβάλει στην συντέλεια του κόσμου. Μην κοιτάτε στον ουρανό, ο μεγαλειώδης ποταμός Ευφράτης στερεύει και από την Συρία και πέρα, τείνει να εξαφανιστεί εντελώς και γι’ αυτό δεν φταίει κανένας άγγελος που έμεινε με την μπουκάλα αδειανή στους ουρανούς. Η αιτία, πέραν της εύκολης απάντησης που ονομάζεται κλιματική αλλαγή, βρίσκεται στους κυριαρχικούς σχεδιασμούς, στους πολέμους και στα εξουσιαστικά συμφέροντα, καταστάσεις, δηλαδή, που όχι μόνο αγνοούν περιβαλλοντικούς και ανθρωπιστικούς παράγοντες, αλλά στρέφονται και ενάντια τους.

Το 1987 υπογράφεται συμφωνία ανάμεσα στα κράτη της Τουρκίας και της Συρίας, με την οποία το τουρκικό κράτος θα έπρεπε να αφήνει 500 κυβικά νερό το δευτερόλεπτο, από τον ποταμό Ευφράτη, να ρέει προς τη Συρία. Οι συμφωνίες, βέβαια, έρχονται και παρέρχονται, ανάλογα με τις επιδιώξεις και τις κυριαρχικές εξελίξεις και έτσι σήμερα το τουρκικό κράτος αφήνει προς την Συρία μόνο 200 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο, προκαλώντας δεκάδες ζωτικής σημασίας προβλήματα, σε ανθρώπους, ζώα και περιβάλλον. Μ’ αυτό τον τρόπο, μαζί με τις πολεμικές επιχειρήσεις, το τουρκικό κράτος διεξάγει και έναν υβριδικό πόλεμο στη Συρία, ο οποίος από το 2018 έχει προκαλέσει σοβαρά ζητήματα στην γεωργία, στο πόσιμο νερό και στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίσης, εξαιτίας της διακοπής της ροής των υδάτων, δημιουργούνται και αναπαράγονται μικρόβια στο νερό, μολύνοντας το, τα οποία σε αντίθετη περίπτωση θα ξεπλένονταν από την φυσική ροή του ποταμού. Η παραπάνω δυσχερής κατάσταση επιδεινώνεται και από την ρίψη, από την τουρκική πλευρά, βιομηχανικών αποβλήτων και αστικών λυμάτων.

Η εξουσία καθορίζει την ζωή και τον θάνατο και διαχειρίζεται η ίδια το φυσικό περιβάλλον, μετατρέποντας το σε οικονομικό και κυριαρχικό κέρδος. Καμία εναλλακτική εξουσιαστική διαχείριση δεν πρόκειται να είναι «φιλική» προς το περιβάλλον, όσο υπάρχουν οι έννοιες του κέρδους και των «εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων». Η άρνηση της εξουσίας είναι η κατάφαση της ζωής.

Ε.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: