Από την Παρασκευή 5 Μαΐου η μηνιαία αναρχική εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας καθώς και στον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο στα σημεία διάθεσης του ημερήσιου και περιοδικού τύπου.
Ακολουθεί ο πρόλογος, του Κύκλου Σύνταξης, για αυτήν την έκδοση:
Αν πιστέψουμε το κυρίαρχο αφήγημα περί της επικείμενης πολιτικής «κρίσης», λόγω του «κινδύνου ακυβερνησίας», που συνιστά μια «παγίδα αστάθειας», μια δίνη πολιτικής «αβεβαιότητας», που θα ρουφήξει τα πάντα, μ’ αποτέλεσμα να διακυβεύεται η «εθνική ασφάλεια», τότε θα πρέπει να αναμένουμε σοβαρές εξελίξεις. Ίσως να διαταχθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας, μετά τις 9.00 το βράδυ για όσους δεν ψήφισαν, οι οποίοι θα πρέπει να εντοπίζονται, όπου και να βρίσκονται, να επιδεικνύουν άδεια κυκλοφορίας και μετακίνησης από πόλη σε πόλη, ενώ τα αντεθνικά αυτά στοιχεία, ίσως πρέπει να υποχρεώνονται να γευματίζουν σε ειδικούς χώρους εστιατορίων και εννοείται σε συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας για να μην μολύνουν τους φυσιολογικούς πολίτες.
Χαρακτηρίζοντας το ως άνω αφήγημα κυρίαρχο, εννοούμε, βέβαια, ότι η κατασκευή, αλλά και η αναπαραγωγή του δεν αφορά μόνο τους κυβερνητικούς επικοινωνιακούς και εκλογικούς σχεδιασμούς, αλλά στηρίζεται καθολικά από τα συνεταιράκια, που απαρτίζουν το λεγόμενο πολιτικό σύστημα. Την στιγμή, λοιπόν, που το κυβερνητικό αφήγημα υποστηρίζει ότι αποτελεί εθνικό και όχι κομματικό συμφέρον το να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, δηλαδή κηρύσσει την αναγκαιότητα ενός μονοκομματικού κράτους και μάλιστα επ’ αόριστον λόγω μιας απροσδιόριστης «κατάστασης έκτακτης ανάγκης», οι «αντιπολιτευόμενοι» σφυρίζουν αδιάφορα για την ουσία του αφηγήματος, και παζαρεύουν για μια καλύτερη επίδοση στο εκλογικό χρηματιστήριο.
Δεν έχει σημασία, εάν η μια ή η άλλη πολιτική μερίδα χρησιμοποιεί διαφορετική φρασεολογία ή τακτική, δήθεν για να διαφοροποιηθεί, αλλά η ουσία. Η ιδεολογική σύγκλιση των «πρωταγωνιστών» είναι κάτι παραπάνω από φανερή και δεδομένη, όπως παραδέχεται και ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σύμφωνα με τον οποίο, «η σταθερότητα της χώρας κρέμεται από την στάση των «παλαβών» της μιας και της άλλης πλευράς». Όσο για τις «αντιπολιτευόμενες» κορώνες, όπως αυτές του ΚΚΕ, του είδους «Μόνοι τους και όλοι μας», ή τις μπουρδολογίες του αρλεκίνου Βαρουφάκη, μόνο για επιθεωρήσεις προσφέρονται και για τίποτε περισσότερο, ενώ τα «ξεκαθαρίσματα» εξ δεξιών της ΝΔ (απαγόρευση κόμματος Κασιδιάρη, κόμμα Βελόπουλου) ζέχνουν από υποκρισία.
Μήπως δεν γνωρίζουν όλοι, ότι η προδιαγεγραμμένη απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη, όπως αναγνωρίζει και ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, είναι από επάνω μέχρι κάτω αντισυνταγματική;
Άρα νοθεύεται και μ’ αυτόν τον τρόπο ή όχι η περιβόητη «λαϊκή βούληση», όπως αυτή υποτίθεται ότι θα εκφραζόταν στις κάλπες; Άρα, εφ’ όσον νοθεύεται, καθ’ ομολογίαν, όχι κάποιου «τυχάρπαστου» αντισυστημικού, αλλά ενός πρώην προέδρου ανώτατου δικαστηρίου, όπως το ΣτΕ, από που ξεκινάει και που τελειώνει η περιβόητη πολιτική «αστάθεια»;
Εμείς, στο κάτω κάτω, ποτέ δεν υπερασπιστήκαμε κάποια δημοκρατία, κάποιο Σύνταγμα, νόμο ή θεσμό, κάποια εκλογική διαδικασία. Οι «ειδικοί», όμως, του Συντάγματος, κάτι Βενιζέλοι και λοιποί συνταγματολόγοι, που αυτοπροβάλλονται ως αρχιερείς και φαρισαίοι του νόμου και των θεσμών, δεν θα μπορούσαν να κοροϊδεύουν το σύμπαν με τις επιστημονικές τους μπουρδολογίες, εάν δεν είχαν την συναίνεση όλης της πολιτικής κομπανίας μηδενός εξαιρουμένου. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, δεν είναι δύσκολο ν’ αποφανθεί κάποιος, δίχως ιδιαίτερο κόπο, ότι όλοι τελικά επιθυμούν την «αυτοδυναμία Μητσοτάκη». Τώρα, τι είδους «αυτοδυναμία» είναι τούτη, εφ’ όσον την στηρίζουν έμμεσα ή άμεσα οι πάντες, είναι άξιο απορίας.
Και ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται μαζί με τις ακατάπαυστες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, και με κοινή την βούληση των βασικών «παικτών» (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία κ.ά.) την αέναη συνέχισή του, η ανάφλεξη μιας νέας «εστίας» στην Αφρική και συγκεκριμένα στο Σουδάν (συνορεύει μ’ επτά χώρες που ενεπλάκησαν κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίες σε ένοπλες συρράξεις και εμφύλιες διαμάχες) αποτελεί εφιάλτη, πρώτα απ’ όλα για το τουλάχιστον ένα τρίτο των 46 εκατομμυρίων κατοίκων που εξαρτώνται από επισιτιστική βοήθεια. Η φτωχότερη βορειοαφρικανική χώρα αποτελεί μήλο της έριδος ανάμεσα σε Ρωσία (επιθυμεί να δημιουργήσει ναυτική βάση με έξοδο την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ λαμβάνει το 40% του χρυσού της χώρας μέσω ΗΑΕ), ΗΠΑ και Κίνα, ενώ ισχυρά είναι τα συμφέροντα επιρροής εκ μέρους της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Θα υπενθυμίσουμε, ότι το 2003 η σύρραξη στο Νταρφούρ ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στο καθεστώς του στρατηγού Όμαρ Ελ Μπασίρ στο Χαρτούμ και μέλη εθνικών μειονοτήτων, που θεωρούσαν ότι περιθωριοποιούνταν και αξίωναν πιο ισόνομη κατανομή της εξουσίας και των κερδών από την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων, κόστισε την ζωή σε 300.000 ανθρώπους, ενώ και 2,5 εκατομμύρια άλλοι εκτοπίστηκαν, ουσιαστικά τα πρώτα χρόνια των συγκρούσεων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Το καθεστώς του Ελ Μπασίρ ανέπτυξε την Τζαντζαουίντ, παραστρατιωτική ένοπλη οργάνωση, αποτελούμενη κυρίως από άραβες νομάδες, που κατηγορήθηκαν για εθνικές εκκαθαρίσεις και βιασμούς, με χιλιάδες παραστρατιωτικούς να εντάσσονται κατόπιν στις διαβόητες Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).
Δεν χωρά αμφιβολία, ότι όσα συμβαίνουν στο Σουδάν, όχι μόνον δεν βρίσκονται στον απόηχο της παγκόσμιας σύρραξης που εξελίσσεται στην Ουκρανία, αλλά συσχετίζονται μ’ απόλυτο τρόπο. Γεγονός που επιτείνει, όπως είπαμε, τον εφιάλτη σημαντικών αφρικανικών πληθυσμών μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Μάιος 2023
Τα θέματα αυτού του φύλλου:
– Επιδρομές στο πολιτικό σκηνικό: Το κόμμα καρτέλ σε μια χώρα-καρτέλ
– Ο «κυρίαρχος λαός», οι εκλογές και το κυρίαρχο αφήγημα περί κινδύνου πολιτικής «κρίσης» και «αστάθειας»
– Συμμαχίες και Εγκλήματα της Εξουσίας. Η περίπτωση των εκλογών του 1920
– Η ενδοεξουσιαστική σύγκρουση στο Σουδάν και τα δεινά των εξουσιαζομένων
– Βιβλιοπαρουσίαση ‘Β έκδοσης του βιβλίου από τις εκδόσεις του «Αρχείου Κοινωνικών Αγώνων» με τίτλο «Αντιεκλογική Σκέψη και Δράση, Εκλογική Απεργία (Κείμενα, αναλύσεις, αφίσες, τεκμήρια)«
– Stop the Cop City, Ενέργειες για την υπεράσπιση του δάσους Weelaunee και εκδίκησης και μνήμης για τον δολοφονημένο Manuel Terán
– Αναρχία και οργάνωση: Αποσπάσματα από την συζήτηση στο Διεθνές Αναρχικό Συνέδριο, στο Plancius Hall, Άμστερνταμ, 26-31Αυγούστου του 1907
– Ανακοίνωση των γονιών του Σερζ, του αγωνιστή που βρίσκεται βαριά τραυματισμένος στο κεφάλι, ύστερα από ρίψη χειροβομβίδας από τους μπάτσους, στην διαδήλωση στο Sainte-Soline
– ΕΝΘΑΔΕ
– ΒΙΒΛΙΟ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ: Francis Dupuis-Déri, BLACK BLOC, Η ελευθερία και η ισότητα διαδηλώνουν