Αίγυπτος: Ολοταχώς προς κατάρρευση και χρεωκοπία

Μετά την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και το Λίβανο, σειρά έχει η Αίγυπτος για κατάρρευση της οικονομίας και των τραπεζών. Στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής των κυβερνήσεων που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Φλεβάρη στο Ντουμπάι, ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι δήλωσε ότι «χρειάζεται έναν ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων», από τα οποία δεν διαθέτει ούτε το ένα τέταρτο. Ζήτησε, επίσης, περαιτέρω στήριξη από ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο πήρε δάνειο 3 δις δολ. από το ΔΝΤ και μαζί πακέτο ιδιωτικοποιήσεων και περικοπών δημοσίων δαπανών. Σε αυτές τις δανειοδοτήσεις η απορία μας είναι η εξής: Πως γίνεται να ζητούνται τα λεγόμενα «ασημικά» μιας χώρας για ένα δάνειο 3 δις, όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός της αγγίζει το 1 τρις και οι χώρες του Κόλπου έχουν διαθέσει τουλάχιστον 100 δις τα τελευταία χρόνια προς την Αίγυπτο; Το ΔΝΤ έδωσε πενταροδεκάρες και δεν υπάρχει συσχέτιση με το μέγεθος των απαιτήσεων που ζητεί. Όμως, λειτουργεί ως «λαγός», δημιουργεί τις συνθήκες ώστε οι λοιποί δανειστές να υφαρπάξουν μπιρ παρά τα περιουσιακά της χώρας.

Ερώτηση κουίζ: Τι κοινό έχουν όλες οι χρεωκοπημένες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου – Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος, Λίβανος, Αίγυπτος;

Απάντηση: Μα τις ΑΟΖ, βεβαίως-βεβαίως!

Στ.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: