Οι ανταγωνισμοί και τα τοξικά δηλητήρια της εξουσίας

Όταν το Οχάιο πυρπολήθηκε με τοξικά χημικά

Μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ, έγινε στις 3 Φεβρουαρίου του 2023 στην περιοχή της Ανατολικής Παλαιστίνης στο Οχάιο, όταν εκτροχιάστηκε τρένο που μετέφερε επικίνδυνα τοξικά υλικά, όπως μεγάλες ποσότητες χλωριούχου βινυλίου και ακολούθησε η εσκεμμένη καύση τους από τις αμερικάνικες αρχές, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα το τοξικό αέριο φωσγένιο το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί ως χημικό όπλο στην Πρώτη Παγκόσμια Ανθρωποσφαγή. Το χλωριούχο βινύλιο είναι ένα άκρως επικίνδυνο τοξικό υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή PVC. Η επικινδυνότητά του αναφέρεται ακόμα και στην ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Υγείας της γειτονικής πολιτείας του Γουινσκόνσιν: «Η έκθεση στο χλωριούχο βινύλιο μπορεί να επηρεάσει το ήπαρ, τα νεφρά, τους πνεύμονες, τον σπλήνα, το νευρικό σύστημα και το αίμα ενός ατόμου». […] Μελέτες σε ανθρώπους και ζώα δείχνουν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του ήπατος, του πνεύμονα και αρκετών άλλων τύπων καρκίνου».[1]

Η καύση τέτοιων υλικών προκαλούν άμεσα καθώς και μακροχρόνια προβλήματα στην υγεία, όπως προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα, ερεθισμούς του δέρματος, μέχρι και μορφές καρκίνου του ήπατος, των πνευμόνων, του εγκεφάλου και λευχαιμία.

 Η καύση χλωριούχου βινυλίου συνέβη κοντά στον ποταμό Οχάιο, ο οποίος καταλήγει απευθείας στον ποταμό Μισισιπή, με αποτέλεσμα χιλιάδες αγροκτήματα και καλλιέργειες να επηρεαστούν από αυτή την καταστροφή. Υπάρχουν αναφορές για πολλά νεκρά ζώα, ψάρια, υδρόβια ζώα, οικόσιτα, πουλιά και πολλά άλλα άγρια ζώα πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της καταστροφής.

Ενώ αρχικά, χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή, στη συνέχεια οι αρχές τούς καθησύχασαν, λέγοντάς τους απλά να πίνουν εμφιαλωμένο νερό… Σ’ αυτό το σημείο, να θυμίσουμε πως και αυτή η περιοχή, για λόγους υγείας, την περίοδο της covid-19 είχε μπει σε καραντίνα και είχε υποβληθεί σε μαζικό εξαναγκαστικό εμβολιασμό. Για την εξουσία τότε τα πράγματα ήταν σοβαρά, αλλά για το καταστροφικό γεγονός που έγινε στην περιοχή τους οι κάτοικοι με το ζόρι θα ενημερωθούν ώστε να προφυλαχθούν. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όχι μόνο καθυστέρησαν για μέρες να καλύψουν το θέμα, όχι μόνο δεν το κάλυψαν επαρκώς, αλλά και όσοι μεμονωμένοι δημοσιογράφοι θέλησαν να αναφερθούν στο τεράστιο μέγεθος της καταστροφής συνελήφθησαν από τις αρχές. Όπως συνέβη με το Τσέρνομπιλ, για μεγάλο χρονικό διάστημα υποβαθμιζόταν και κρυβόταν επιμελώς το μέγεθος της καταστροφής από το Σοβιετικό καθεστώς και τους εγχώριους υποστηρικτές του, οι οποίοι χαρακτήριζαν «Αντισοβιετικό νέφος» όσους τολμούσαν να πουν κάτι για τις ευθύνες της Σοβιετικής Ένωσης, έτσι οι «παντοδύναμες» ΗΠΑ, αρχικά προσπάθησαν να κρύψουν και στη συνέχεια προσπαθούν να υποβαθμίσουν το μέγεθος της καταστροφής.

Η Norfolk Southern, η σιδηροδρομική εταιρεία που ευθύνεται για την καταστροφή, έχει αναθέσει στην «CTEH» (Crisis Tested Expert Solutions) σε μια αμφιλεγόμενη εταιρεία να διερευνήσει τις περιβαλλοντικές συνέπειες από την διαρροή και την καύση των τοξικών χημικών υλικών. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ιστορικό ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων των περιβαλλοντικών καταστροφών, ώστε να ικανοποιεί τους εταιρικούς εργοδότες της. Η εταιρείαέχει ήδη πείσει 340 κατοίκους να υπογράψουν παραίτηση από τα δικαιώματά τους εναντίον της Norfolk Southern. Σ’ ένα παρόμοιο περιστατικό το 2005, ένα τρένο της ίδιας σιδηροδρομικής εταιρείας, της Norfolk Southern, εκτροχιάστηκε με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν τοξικά χημικά στο Graniteville της Νότιας Καρολίνας. Περίπου 5.400 κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και υπέγραψαν συμφωνίες με την Norfolk Southern, χάνοντας έτσι το δικαίωμά τους για περαιτέρω αξιώσεις από την εταιρεία για μακροχρόνιες ζημιές που θα μπορούσαν να εμφανιστούν.

Η CTEH είναι γνωστή για διάφορες πραγματογνωμοσύνες για λογαριασμό εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά από τέτοιου είδους καταστροφές. Το 2005 η ίδια εταιρεία είχε αναλάβει να ερευνήσει τις περιβαλλοντικές συνέπειες της διαρροής ενός εκατομμυρίου γαλονιών πετρελαίου σε μια πόλη της Λουϊζιάνα και το 2008 την διαρροή τοξικής τέφρας στο Τένεσι, στον σταθμό Κίνγκστον.  Σπίτια και δρόμοι είχαν βουλιάξει από την τοξική λάσπη και είχαν πλημμυρήσει από βαρέα μέταλλα τα ποτάμια, το έδαφος και ο αέρας της περιοχής. Οι κάτοικοι, αλλά και οι εργαζόμενοι της εταιρείας που ανέλαβε την αποκατάσταση της περιοχής αντιμετωπίζουν ακόμα και σήμερα σοβαρά, ως και θανατηφόρα προβλήματα υγείας. Για όλα τα παραπάνω, όμως, τα πορίσματα ήταν καθησυχαστικά για την υγεία και το περιβάλλον και έβγαζαν λάδι τις εταιρείες που ευθύνονταν για τις καταστροφές.[2] 

Κατά «διαβολική σύμπτωση», τέτοια καταστροφικά περιστατικά συνέβησαν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, μετά τις 3 Φεβρουαρίου. Στο Midwest στη Νεμπράσκα, στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, στο Χιούστον του Τέξας και στη Νότια Καρολίνα σημειώθηκαν εκτροχιασμοί τρένων με επικίνδυνα υλικά, ενώ στις 12 Φεβρουαρίου σημειώθηκε μεγάλη φωτιά σε διυλιστήρια στο Μόντρεαλ.

Οι κυρίαρχοι δουλεύουν αδιάκοπα για τα δικά τους συμφέροντα, αγνοώντας για το εάν οι σχεδιασμοί και οι πράξεις τους έχουν ανεπανόρθωτες επιπτώσεις σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, την υγεία και πόσο μάλλον την ευζωία όλων των πλασμάτων του πλανήτη. Επικίνδυνα εμπορεύματα, πάνε κι έρχονται για ομιχλώδεις σκοπούς και προορισμούς που δύσκολα μπορεί κάποιος να προσδιορίσει με σιγουριά. Μέσα από αυτές τις αλλεπάλληλες μετακινήσεις, ένα ατύχημα, εντός ή εκτός εισαγωγικών, εκτός του ότι μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία και το περιβάλλον, μπορεί να φανερώσει, εάν καταφέρει και βγει στο φως της δημοσιότητας, ένα ελάχιστο δείγμα της αδιάκοπης και ακατάπαυστης κίνησης της εξουσίας προς την ανάπτυξή της, εις βάρος, βέβαια, ανθρώπων, ζώων και περιβάλλοντος. Πρόσφατα, ο γνωστός βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς, αποκάλυψε με στοιχεία πως η ανατίναξη των αγωγών Nord Stream 1 και 2, στις 26 Οκτωβρίου του 2022, έγινε από τις ΗΠΑ ύστερα από πολύμηνες μυστικές διεργασίες και εντολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.[3] Η διαρροή από την δολιοφθορά ήταν η μεγαλύτερη εκπομπή μεθανίου που έχει καταγραφεί στην ιστορία αλλά, παρ’ όλα αυτά, δεν δίστασαν να το κάνουν βάζοντας μπροστά τα δικά τους κυριαρχικά συμφέροντα και γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια οποιαδήποτε άλλη παράμετρο. Προϋπόθεση, λοιπόν, για καλή υγεία και υγιές περιβάλλον, είναι η εναντίωση μας στην εξουσία και σε κάθε κυριαρχικό σχεδιασμό, που φανερά ή τεχνηέντως, αφορούν μόνο την εξέλιξη και την εδραίωση της κυριαρχίας τους.

Ε.


[1] https://dhs.wisconsin.gov/chemical/vc.htm#:~:text=Exposure%20to%20vinyl%20chloride%20may,spleen%2C%20nervous%20system%20and%20blood

[2] https://kanekoa.substack.com/p/east-palestine-toxicology-test-relies

[3] https://seymourhersh.substack.com/p/how-america-took-out-the-nord-stream

Δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ.235, Μάρτιος 2023

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: