Πολυτεχνείο 2022. Ογκώδεις διαδηλώσεις και συγκρούσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

Ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για την επέτειο των 49 χρόνων από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα σημειώθηκαν συγκρούσεις.
Από την Τρίτη 15 έως και την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, επ’ ευκαιρία των εκδηλώσεων μνήμης για την εξέγερση του Νοέμβρη 1973, επί της οδού Πατησίων, γωνία με την οδό Στουρνάρη, παρουσιάστηκαν έντυπα και βιβλία που εκδίδει η Αναρχική Αρχειοθήκη. Παράλληλα στο κτήριο ΜΑΧ υπήρχε έκθεση φωτογραφίας σχετικά με τον πόλεμο και τα κατασταλτικά μέτρα των προηγούμενων ετών με αφορμή τον covid 19, προβολές ταινιών, καθώς και βιβλία που εκδίδει η Αναρχική Αρχειοθήκη.

Στα πλαίσια του Αναρχικού Διήμερου στο κτήριο ΜΑΧ, πραγματοποιήθηκαν και δύο συζητήσεις, μια την Τρίτη 15/11 με θέμα: «Από τον Μεγάλο Παγκόσμιο Εγκλεισμό μ’ αφορμή την ‘‘πανδημία’’, την επιβολή της ‘‘κανονικότητας’’ των διαρκών ‘‘κρίσεων’’, στην απειλή του Πυρηνικού Ολέθρου: Η κυριαρχία αντεπιτίθεται». Και την Τετάρτη 16/11 με θέμα: «Από την εξέγερση του Νοέμβρη ’73, (η «σπίθα», οι ιδέες, οι 350 «προβοκάτορες», η κατάληψη του Πολυτεχνείου, η προσπάθεια ματαίωσής της από ΚΝΕ – Ρήγα, η καταστολή) στην μεταπολιτευτική ‘‘ομαλότητα’’: Σκέψεις, συμπεράσματα».

Στο σημείο της παρουσίαση των εντύπων Πατησίων και Στουρνάρη, υπήρχε αναρτημένο πανώ με την φράση:
ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΚΛΑΒΟΣ,
ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΛΑΒΙΑ!


Ενώ στο απέναντι πεζοδρόμιο είχε αναρτηθεί πανώ από την Ανοιχτή Αντιπολεμική Συνέλευση Αναρχικών:

Επίσης στο σημείο υπήρχε και μοιράστηκε έντυπο υλικό από την Ανοιχτή Αντιπολεμική Συνέλευση Αναρχικών.

Στις 17/11 πραγματοποιήθηκε πορεία με την παρουσία χιλιάδων αναρχικών ατόμων στο μπλοκ της Ανοιχτής Συνέλευσης Αναρχικών για την Πορεία της 17 Νοέμβρη και με μόνιμη παρουσία αστυνομικού ελικοπτέρου καθώς και drone πάνω από το αναρχικό μπλοκ. Στην αρχή της πορείας, στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποιήθηκαν δυο επιθέσεις με μολότοφ. Η πρώτη αφορούσε βανάκι μεταγωγών της αστυνομίας και η δεύτερη διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στην Πάτρα σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία και έπεσαν δεκάδες μολότοφ προς τα ΜΑΤ. Στην Θεσσαλονίκη ρίχτηκαν μολότοφ και πέτρες στα ΜΑΤ στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Μολότοφ είχαν πέσει και πριν την έναρξη της πορείας.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: