Η «Ξαφνικίτιδα» και άλλες πρόσφατες covid ιστορίες

«Hoc volo, sic iubeo! Sit pro ratione voluntas!»

«Αυτό θέλω, έτσι διατάσσω! Αντί εξηγήσεως ισχύει η βούληση μου»

Ιουβενάλιος, ρωμαίος σατυρικός ποιητής.

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος ενημερώνεται αποκλειστικά από τα κυρίαρχα ελληνικά μμε· τότε θα αντιλαμβανόταν ότι από τις αρχές του καλοκαιριού ο covid έφυγε τόσο ξαφνικά από την ελληνική επικράτεια όσο ήρθε. Πουθενά τρομοϋστερία, παχυλοί τίτλοι και φοβικά ρεπορτάζ, αντίθετα μειλίχιες αναλύσεις και αποτυπώσεις μιας κατάστασης, όπου η παρουσία του κορωνοϊού υπήρχε μεν, αλλά η διαχείριση και αυτό το καλοκαίρι διέφερε. Το τουριστικό ΑΕΠ, βλέπετε, είναι πολύ σημαντικό για την οικονομική κατάσταση της χώρας, οπότε τα τελευταία καλοκαίρια ο covid «πάει διακοπές». Οι λαλίστατοι επιστήμονες-στυλοβάτες του συστήματος αφήσαν τα τηλεοπτικά «παράθυρα» και τη σοβαροφάνειά τους.

Η πολιτική διαχείριση των ασθενειών και πανδημιών από την πλευρά της κρατικής εξουσίας, όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό κομμάτι για την καθοδήγηση και -εν τέλει- παγίδευση των ανθρώπων. Προωθούνται και επιβάλλονται κανόνες και πρότυπα που αποξενώνουν τον άνθρωπο από το ίδιο του το σώμα, που τον απομακρύνουν γενικότερα από τη ζωή, τη συλλογικότητα και την κοινότητα, στρέφοντας τον στην αποξένωση, στην ιδιώτευση και στη νοσηρότητα. Μέσω του φόβου υψώνονται τα ψηλά τείχη της απομόνωσης που εντός τους περισσεύει η αποχαύνωση και οι «μεσσιανικές» λύσεις του τεχνοπολιτισμού. Είναι αυτές που προσφέρονται και προωθούνται μέσα από τα δομημένα συστήματα υγείας που έχουν στήσει οι φαρμακοβιομηχανίες. Το πόσο νοσηρή είναι η καθημερινότητα αποτυπώνεται –εκτός των άλλων– και από την παρουσία χιλιάδων φαρμακείων σε κάθε στενό των πόλεων, έτοιμα να εξυπηρετήσουν τη σταθερή πελατεία που «σπρώχνουν» πάρα πολλοί γιατροί. Μέσα σε αυτό κλίμα που έχει στηθεί μεθοδικά πολλές δεκαετίες στις δυτικές κοινωνίες, ήταν αναμενόμενο η κυριαρχία να διαχειριστεί με συγκεκριμένα μέσα επιβολής τις λεγόμενες επιδημίες-πανδημίες. Συμπληρώνονται οσονούπω τρία χρόνια από την εμφάνιση του covid και μπορούμε να πούμε, ότι είναι ένα καλό διάστημα για την εξαγωγή ορισμένων συμπερασμάτων από τα δεδομένα που υπάρχουν και είναι αρκετά. Πολλές μελέτες και αναλύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ άλλες έρχονται να συνεχίσουν τη συμπερασματολογία προηγούμενων.

            Πολλοί θα έχετε ακούσει τον όρο «ξαφνικίτιδα» που έρχεται να περιγράψει, ως μια λαϊκή καθημερινή αντίδραση, τη συχνότητα θανάτων ανθρώπων (ακόμη και νεαρής ηλικίας) που σύμφωνα με τις ιατρικές εκθέσεις είναι «αγνώστου αιτίας». Δεν γνωρίζουμε εάν αυτοί οι θάνατοι θα αποτελέσουν ποτέ αντικείμενο ουσιαστικής μελέτης, από τη στιγμή που γνωστοί και προβεβλημένοι επιστήμονες, βλέπε Λύτρα, δεν έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε δεδομένα του ΕΟΔΥ. Και εδώ έχουμε να επισημάνουμε το εξής: τα δεδομένα που προκύπτουν από τις πάσης φύσεως καταγραφές,  δεν δύναται, ακόμη και σε έναν κατ’ ευφημισμό φιλελεύθερο κόσμο, να αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο διαχείρισης και ανάλυσης από όποιον η κρατική εξουσία επιλέγει. Οφείλουν να είναι «ανοικτά» και ελεύθερα σε όποιον επιθυμεί να τα μελετήσει. Δεν αποτελούν προσωποποιημένα ιατρικά δεδομένα αλλά είναι συγκεντρωτικά αποτελέσματα καταγραφής και ως εκ τούτου ο οποιοσδήποτε περιορισμός στην πρόσβαση αποδεικνύει, με τον πλέον ξεκάθαρο και σαφή τρόπο, ότι εργαλειοποιούνται κατά το δοκούν. Η τελευταία γνωστή περίπτωση παρεμπόδισης της έρευνας επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι «χούντα ή δημοκρατία ίδια είναι η εξουσία». Και αυτό, δυστυχώς, δεν είναι τόσο ξεκάθαρα κατανοητό, όχι μόνο από ανθρώπους που δεν έχουν έρθει σε επαφή με την αναρχική/αντιεξουσιαστική σκέψη, αλλά και από άτομα που τοποθετούν τους εαυτούς τους εντός της. Δεν χωράνε στην ίδια μασχάλη από τη μία η κρατική επιβολή της πολύμηνης αργίας-αναστολής των υγειονομικών που αρνούνται να επιτελέσουν μια αμφιλεγόμενη ιατρική πράξη και από την άλλη η παροχή αλληλεγγύης προς αυτούς που αποκαλείς, αριστερά και δεξιά, «ψεκασμένους». Όταν χλευάζεις εκείνους που υπόκεινται την ολομέτωπη και σκληρή επίθεση του Κράτους, συμφωνείς ή διαφωνείς με τη στάση τους, είναι σαν να κατανοείς και να συναινείς στις εξουσιαστικές πρακτικές. Και ταυτόχρονα να τείνεις και χείρα βοηθείας όταν με περισπούδαστο ύφος εκφράζονται απόψεις περί σύγκλισης ακροαριστερών και αναρχικών με ακροδεξιούς πάνω στα ζητήματα των εμβολιασμών και της διαχείρισης των σωμάτων μας. Αλλά, εν έτει 2022, μπορεί κάποιος στον ελλαδικό χώρο να αναφέρεται στην αυτοδιάθεση του σώματος του σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά όχι για υγειονομικούς λόγους! Αυτοδιάθεση αλα κάρτ…. Και για να παραφράσουμε τον Μπακούνιν, «από την ελευθερία/αυτοδιάθεση δεν μπορείς να κόψεις ούτε ένα κομματάκι, γιατί αμέσως όλη η ελευθερία/αυτοδιάθεση συγκεντρώνεται μέσα σ’ αυτό το κομματάκι».

Όμως, τέτοιες εχθρικές μισάνθρωπες συμπεριφορές εμφανίστηκαν μόνο στην επιδημία του covid-19; Όπως μας πληροφορεί η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Παν. Αθηνών, Μ. Καραμάνου: «Κατά την διάρκεια των μεγάλων, θανατηφόρων επιδημιών που έπληξαν τις κοινωνίες μας στην διάρκεια των χρόνων, οι άνθρωποι αλληλομισήθηκαν». Ανεξαρτήτως του ποιες ήταν οι αιτίες για την εξάπλωση μιας επιδημίας, είτε ήταν η χολέρα ή η λέπρα είτε ήταν η σύφιλη, υπήρχε ένας κοινός παρονομαστής: η πλειοψηφία των ανθρώπων, φοβισμένη κατηγορούσε όσους η κυριαρχία, πολιτική και εκκλησιαστική εξουσία, τοποθετούσε στο κάδρο. Τη μια ήταν οι εβραίοι, την άλλη οι ανήθικοι και αμαρτωλοί, στις μέρες μας ήταν οι ανεμβολίαστοι.  Αλλά ποιος ήταν ο ρόλος των γιατρών στην αντιμετώπιση των επιδημιών διαχρονικά; Ο ιταλός ιατρός-υγειονολόγος, Luigi Mongeri (1815-1882), γνωστός για τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Οθωμανική αυτοκρατορία σημείωνε: «Θα μπορέσει ο γιατρός να θέσει ένα τέλος στην ξέφρενη πορεία της επιδημίας; Από την μια έχει να αντιμετωπίσει την άγνοια και την αδιαφορία και από την άλλη τις προκαταλήψεις. Αντιλαμβάνονται οι ιατροί την ιερή αποστολή τους; Αναμφίβολα διαθέτουν θάρρος και αυτοθυσία αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι ορισμένες φορές στερούνται νοημοσύνης και γνώσης. Η ιστορία της πανώλης που έπληξε όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, επιβεβαιώνει πως οι περιοδικές εξάρσεις της ανά τους αιώνες οφείλονται στην ανεπάρκεια του υγειονομικού συστήματος παρά στην ελλιπή εκτέλεση των μέτρων περιορισμού της».

            Στα μέσα Σεπτέμβρη, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέζους δήλωσε, πως «ο κόσμος δεν βρισκόταν ποτέ σε καλύτερη θέση για να βάλει τέλος στην πανδημία του κοροναϊού». Είχε καταγραφεί ο μικρότερος αριθμός θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο από τον κοροναϊό από τον Μάρτιο του 2020. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι εθνικές κυβερνήσεις δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα υγειονομικά μέτρα και ότι πρέπει «να δουλέψουμε ακόμη πιο σκληρά για να ξεπεράσουμε αυτή τη νοητή γραμμή και να απολαύσουμε τους καρπούς των κόπων μας». Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ εξήγγειλε νέα μέτρα προστασίας κατά του κοροναϊού, τα οποία θα ισχύσουν από πρώτης Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην χρήση μάσκας.

            Την ίδια στιγμή μελέτες και έρευνες έρχονται σε σύγκρουση με τα δεδομένα που έδωσαν οι φαρμακοβιομηχανίες για να πάρουν εγκρίσεις.  Εμβόλια, όπως τα Spikevax της Moderna και τα BioNTech της Pfizer, τεχνολογίας mRNA,  είναι πιο  πιθανό να σε στείλουν στο νοσοκομείο με ανεπιθύμητη ενέργεια παρά να σε  προστατεύσουν από τον covid.  Ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr Peter Doshi, συντάκτη του British Medical Journal (BMJ), έδειξαν ότι το ποσοστό σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν 10,1 ανά 10.000 ενέσεις (0,1%) για το εμβόλιο της Pfizer και 15,1 ανά 10.000 ενέσεις (0,15%) για το εμβόλιο της Moderna. Συνολικά, τα εμβόλια έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να σας βάλουν στο νοσοκομείο παρά να σας προστατεύσουν από μια σοβαρή λοίμωξη Covid. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων περιλάμβαναν νοσοκομειακή περίθαλψη, επίμονη και σοβαρή αναπηρία, γενετικές ανωμαλίες και θάνατο. Ο FDA αγνόησε, επίσης, ανησυχητικά δεδομένα που αποκάλυπταν, ότι διπλάσιοι άνθρωποι στην ομάδα του εμβολίου είχαν «πολλαπλές σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες» σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Ο οργανισμός επισήμανε τις ανησυχίες του σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer –και τον αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής, οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου (θανατηφόρο ή σχεδόν θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο), ανοσολογικής θρομβοπενίας (το αίμα δεν πήζει) και διάχυτης ενδοαγγειακής πήξης (ανεξέλεγκτη αιμορραγία)– τον Ιούλιο του 2021, αλλά χωρίς καμία εξέλιξη και πρόοδο στο συγκεκριμένο θέμα. Στην ιατρική επιστημονική κοινότητα υπάρχουν ανησυχίες, ότι το έγγραφο Doshi δεν θα δημοσιευθεί ποτέ. Την ίδια τύχη θα έχουν και τα δεδομένα ασφαλείας τα οποία φυλάσσονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες και ενδεχομένως τις ρυθμιστικές αρχές. Γιατί αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα (υπόθεση Λύτρα) αλλά παντού στου κόσμο, όπου η εξουσία θέλει να κρύψει ή να συσκοτίσει.

            Αλλά τα νέα δεδομένα περί αυξημένης θνησιμότητας και νοσηρότητας δεν αφορούν μονάχα τον εμβολιασμένο πληθυσμό, μια τέτοια προσέγγιση είναι, εξ αρχής, προβληματική. Η ίδια η ασθένεια του κορωνοϊού δείχνει να επιφέρει μακροχρόνιες και σημαντικές διαταραχές σε μερίδα νοσούντων. Εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, που περιλαμβάνουν την εστίαση της προσοχής, τη συγκράτηση πληροφοριών στο μυαλό και τον προγραμματισμό καταρρέουν και αποτελούν μια επίπονη διαδικασία. Αυτό που έχει ονομαστεί ως «εγκεφαλική ομίχλη» είναι ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται λίγους μήνες μετά τη νόσηση, όπως και άλλα συμπτώματα long covid. Όλα αυτά μάς κάνουν να αναρωτιόμαστε εάν ένας φυσικός ιός-κορωνοϊός είναι λογικό να έχει τέτοιας μορφής επιδραστικότητα στον ανθρώπινο πληθυσμό και να οδηγεί αρκετούς από τους ασθενείς στην κατάθλιψη και στη σκέψη για αυτοκτονία. Έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία των επιδημιών τέτοιας μορφής νόσηση; Μήπως τα αποτελέσματα και οι συνέπειες της ασθένειας μάς οδηγούν και στην πηγή δημιουργίας του ιού;

            Όμως, η πραγματικότητα, έτσι και αλλιώς, στο ζήτημα των θανατηφόρων ασθενειών είναι σαφής και αμείλικτη. Οι μη μεταδοτικές ασθένειες, καρδιαγγειακά νοσήματα –εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνος και διαβήτης– υπερτερούν σε αριθμό έναντι των μολυσματικών ασθενειών διεθνώς. Σχεδόν τα 3/4 των θανάτων στον κόσμο προκαλούνται από τις προαναφερθείσες ασθένειες και επεισόδια. Όλες είναι ασθένειες που γιγαντώθηκαν με την ανάπτυξη του σύγχρονου τεχνοβιομηχανικού πολιτισμού. Εκείνου του πολιτισμού και της εξέλιξης που τώρα μέσω της επιστήμης και της έρευνας θα σώσει, υποτίθεται, τον άνθρωπο από τον κορονοϊό. Φαύλος κύκλος ή αλλιώς, «Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι»;

Αλλά όχι, δεν υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα στα ζητήματα υγείας και περίθαλψης, «έχουν γνώσιν οι φύλακες»!

            Αναρχικός Πυρήνας Χαλκίδας

Δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ.230, Οκτώβριος 2022

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: