Κατάληψη Αγρός στο πάρκο τρίτση – Εκδηλώσεις Οκτωβρίου

Κυριακή 9 Οκτώβρη
(εξωτερικά της κατάληψης)

12:00-14:00
Συλλογικό φύτεμα καρποφόρων δένδρων & προετοιμασία χωραφιού για το φύτεμα χειμερινών κηπευτικών

14:00-16:00
Συλλογική κουζίνα – Φέρνουμε φαγητά & ποτά και τρώμε όλες/οι/α μαζί

Κυριακή 23 Οκτώβρη
(εξωτερικά της κατάληψης)

12:00-14:00
Συλλογικό φύτεμα χειμερινών κηπευτικών

14:00-16:00
Συλλογική κουζίνα – Φέρνουμε φαγητά & ποτά και τρώμε όλες/οι/α μαζί

Η εικόνα των τελευταίων μηνών σε λόφους, πάρκα και πλατείες στο κέντρο της Αθήνας (Λόφος Στρέφη, πλατεία Εξαρχείων, πάρκο Κύπρου και Πατησίων) είναι εικόνα από το μέλλον που κράτος και κεφάλαιο επιφυλάσσουν στους ελεύθερους και δημόσιους χώρους. Στρατοπεδευμένοι μπάτσοι περιφρουρούν τους κρατικούς σχεδιασμούς και τα κέρδη των εργολάβων, ενώ όσοι/ες/α εναντιώνονται στον επελαύνοντα εξευγενισμό των περιοχών τους και την εξαφάνιση του λιγοστού αστικού πρασίνου, καταστέλλονται άγρια.

Τα κυρίαρχα έργα «ανάπλασης», ακόμα κι όταν δεν αλλάζουν εντελώς τη γεωγραφία της περιοχής, μετατρέπουν τους δημόσιους χώρους σε ελεγχόμενους και πλήρως εμπορευματοποιημένους (κάμερες, μαγαζιά), επιχειρώντας να ρυθμίσουν τον τρόπο που βρισκόμαστε σ’ αυτούς με καθορισμένες από τα πάνω «ταυτότητες» και συμπεριφορές, όπως αυτές του επισκέπτη και του καταναλωτή.

Ωστόσο, οι δημόσιοι χώροι αποτελούν ρευστά πεδία στα οποία εγγράφονται κάθε φορά οι πρακτικές και οι ιστορίες των δρώντων, οι ίδιες οι κοινωνικές σχέσεις· εδάφη, στα οποία υπάρχει πάντα η δυνατότητα ελεύθερης συνεύρεσης, ζύμωσης και δημιουργίας εστιών αντίστασης. Γι’ αυτό, οι απελευθερωμένοι δημόσιοι χώροι που διακόπτουν τη ροή των κυρίαρχων σχέσεων και προτύπων παραμένουν πάντα στο στόχαστρο των σχεδίων της εξουσίας.

Οικειοποιούμαστε τους δημόσιους χώρους και τους μεταστρέφουμε σε ελεύθερους, δημιουργώντας συλλογικούς τόπους αλληλεγγύης και μοιράσματος, αντίστασης και αγώνα, μακριά από θεσμικές διαμεσολαβήσεις και εμπορευματικές σχέσεις. Μέχρι την κατάργηση κάθε μορφής εξουσίας.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΚΕΡΔΟΥΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ
ΚΑΤΑΛΗΨΗ & ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ

Πηγή: https://agros.espivblogs.net/2022/10/05/katalipsi-agros-sto-parko-tritsi-ekdiloseis-oktovrioy/

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: