ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΑΛΛΑΖΕΙ – ΚΑΛΠΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Επιτέλους προέκυψε επιστημονική συναίνεση ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη λαμβάνει χώρα ως αποτέλεσμα της αλόγιστης εξάπλωσης των βιομηχανιών και μάλιστα με τρομερές συνέπειες για τη ζωή στον πλανήτη Γη. Οι προσπάθειες των εταιριών να δωροδοκήσουν επιστήμονες ώστε να υποστηρίξουν το αντίθετο προσελκύουν όλο και λιγότερους αποδέκτες. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδεικτικό δεδομένου του πόσοι ερευνητές εξαρτώνται από την υποστήριξη της βιομηχανίας. Φυσικά, αντί να ασχολούνται με το γεγονός αυτό καθαυτό, οι κυβερνήσεις και οι φιλελεύθεροι περιβαλλοντολόγοι προωθούν εταιρικές απαντήσεις στα προβλήματα που θέτει η κλιματική αλλαγή.

Αν πραγματικά πιστεύαμε αυτό που μας λένε οι επιστήμονες σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, τα πυροσβεστικά οχήματα κάθε πυροσβεστικής υπηρεσίας θα έβαζαν τις σειρήνες τους να ηχήσουν και θα έτρεχαν μέχρι το πλησιέστερο εργοστάσιο για να σβήσουν τους φούρνους του. Κάθε μαθητής γυμνασίου θα έτρεχε στον θερμοστάτη της κάθε τάξης, θα τον έσβηνε και θα τον ξήλωνε από τον τοίχο, και έπειτα θα κατευθυνόταν στο πάρκινγκ για να σκίσει λάστιχα αυτοκινήτων. Κάθε υπεύθυνος γονέας των προαστίων θα φορούσε προστατευτικά γάντια και θα περπατούσε γύρω από το τετράγωνο τραβώντας τους ηλεκτρικούς μετρητές από τα κουτιά του οργανισμού ηλεκτρικής ενέργειας κοινής ωφελείας που βρίσκονται πίσω από τα σπίτια και τα κτιριακά συγκροτήματα. Κάθε υπάλληλος βενζινάδικου θα πατούσε το κουμπί έκτακτης ανάγκης για να κλείσει τις αντλίες, να κόψει τις μάνικες και να κολλήσει τις κλειδαριές στις πόρτες, κάθε εταιρεία άνθρακα και πετρελαίου θα άρχιζε αμέσως να θάβει το αχρησιμοποίητο προϊόν της από όπου κι αν προερχόταν –χρησιμοποιώντας φυσικά μονάχα τους μύες των χεριών των υπαλλήλων.

Αλλά φαίνεται ότι δεν έχουμε καμία διάθεση να κατανοήσουμε τι συμβαίνει. Και όσο συνεχίζεται αυτό, θα είμαστε όλο και περισσότερο ανίσχυροι να το σταματήσουμε.

Όσοι μαθαίνουν για την καταστροφή του περιβάλλοντος από τα βιβλία ή το διαδίκτυο δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα σώσουν κάτι. Ο αποδεκατισμός του φυσικού κόσμου συμβαίνει γύρω μας αιώνες τώρα. Χρειάζεται να βρίσκεσαι σε μια ιδιαίτερη κατάσταση τυφλότητας για να οδηγείς κάθε μέρα δίπλα σε κομμένα δέντρα, φουγάρα που ξερνούν καπνό και στρέμματα ασφάλτου, χωρίς να προσέξεις ότι κάτι συμβαίνει, μέχρι να εμφανιστεί στην εφημερίδα. Οι άνθρωποι, των οποίων η πραγματικότητα χτίζεται από τα άρθρα των μέσων «ενημέρωσης», αντί από τον κόσμο που βλέπουν, ακούν και μυρίζουν, αυτοί οι άνθρωποι είναι βέβαιο ότι θα καταστρέψουν οτιδήποτε αγγίζουν. Αυτή ακριβώς η αποξένωση είναι η ρίζα του προβλήματος, η καταστροφή του περιβάλλοντος απλώς προκύπτει από αυτό το γεγονός.

Όταν τα περιθώρια κέρδους είναι πιο αληθινά από τα έμβια όντα, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι πιο πραγματικές από τους πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τυφώνες, όταν οι συμφωνίες ανώτατων ορίων των εκπομπών ρύπων είναι πιο πραγματικές από τις νέες οικοδομές στις γειτονιές μας, ο κόσμος έχει ήδη παραδοθεί με την βούλα για ολοκληρωτική καταστροφή. Η κλιματική κρίση δεν είναι ένα γεγονός που μπορεί να συμβεί, που φαίνεται κάπου να παραμονεύει στο μέλλον, είναι το γνώριμο σκηνικό της καθημερινότητάς μας. Η αποψίλωση των δασών δεν λαμβάνει χώρα μόνο σε εθνικά δάση ή ξένες ζούγκλες. Είναι τόσο αληθινή σε κάθε εμπορικό κέντρο στο Οχάιο όσο και στην καρδιά του Αμαζονίου. Ο βούβαλος τριγυρνούσε ακριβώς εδώ. Η αποσύνδεσή μας από την γη είναι καταστροφική, είτε ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, είτε όχι, είτε η ερημοποίηση και ο λιμός που σαρώνει άλλες ηπείρους έχουν φτάσει ακόμα σε εμάς, είτε όχι.

Ως συνήθως, οι άνθρωποι που μας έφεραν αυτήν εδώ την κρίση είναι πρόθυμοι να εξηγήσουν ότι έχουν τα καλύτερα προσόντα για να την αντιμετωπίσουν. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τα κίνητρα ή οι μέθοδοί τους έχουν αλλάξει. Το αποτέλεσμα είναι ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, αλλά εξακολουθούν να προσπαθούν να μας πουλήσουν τσιγάρα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πίσσα.

Ξεχάστε την πυρηνική ενέργεια, την ηλιακή ενέργεια, τον καθαρό άνθρακα και τις ανεμογεννήτριες. Ξεχάστε την εμπορία άνθρακα, τα βιοκαύσιμα, τα προγράμματα ανακύκλωσης, τις βιολογικές υπερτροφές. Ξεχάστε τη νέα νομοθεσία, μαζί με κάθε άλλη αναποτελεσματική, ανεπαρκή απάντηση που περιλαμβάνει ψηφοδέλτια, ψηφίσματα διαμαρτυρίας ή κάποιο άλλο πληρεξούσιο. Η μόνη μας ελπίδα είναι να πολεμήσουμε με τα ίδια μας τα χέρια, να ορθώσουμε το ανάστημά μας στο έδαφος που βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας –ανακαλύπτοντας εκ νέου την διεργασία του τι σημαίνει να είσαι κομμάτι της Γης, κομμάτι του Σύμπαντος, ότι εξελίσσεσαι μαζί τους, και αυτά εξελίσσονται μαζί σου, και όχι ότι είσαι κυρίαρχος –τίνος πράγματος άραγε;-και διαχωρισμένος από όλα αυτά. Κάθε δέντρο που προσπαθούν να κόψουν, μπορούμε να τους σταματήσουμε. Κάθε δηλητήριο που προσπαθούν να απελευθερώσουν στην ατμόσφαιρα, μπορούμε να τους εμποδίσουμε. Κάθε νέα «βιώσιμη» τεχνολογία που εισάγουν, μπορούμε να την ξεσκεπάσουμε.

Δεν πρόκειται να σταματήσουν να καταστρέφουν τον πλανήτη μέχρι να τους κάνουμε πολύ δαπανηρό το να συνεχίσουν αυτήν την πρακτική. Όσο πιο γρήγορα το κάνουμε, τόσο το καλύτερο.

Και τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται καυτά!

Παράρτημα: Οδηγός πεδίου για ψευδείς λύσεις

Η Εταιρική Λύση

Εκεί που οι άλλοι βλέπουν δυσκολίες και τραγωδίες, οι επιχειρηματίες βλέπουν μια ευκαιρία για οικονομικό κέρδος. Βάζοντας την ένδειξη «πράσινο» στα αέρια του θερμοκηπίου και την ένδειξη «οικολογικό» στην οικονομία, υποδέχονται την αποκάλυψη με ανοιχτά πορτοφόλια. Οι φυσικές καταστροφές καταστρέφουν κοινότητες; Αυτό είναι υπέροχο –πουλήστε στους επιζώντες-πληγέντες βοήθεια και δημιουργήστε πολυτελή κτιριακά συγκροτήματα εκεί όπου ζούσαν. Είναι τα τρόφιμα μολυσμένα με τοξίνες; Κολλήστε την ταμπέλα «βιολογικό» σε μερικά από αυτά και ανεβάστε την τιμή –μεμιάς, αυτό που κάποτε θεωρούταν δεδομένο σε κάθε λαχανικό είναι ξαφνικά ένα πλεονέκτημα πώλησης! Η καταναλωτική κουλτούρα καταβροχθίζει τον πλανήτη; Ώρα για μια σειρά προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, που εξαργυρώνουν τις ενοχές και τις καλές προθέσεις ώστε να κινηθούν περισσότερα τεμάχια.

Εφ’ όσον το να είσαι «βιώσιμος» είναι προνόμιο που προορίζεται για τους πλούσιους, η κρίση μπορεί μόνο να ενταθεί. Τόσο το καλύτερο για όσους κάνουν επενδύσεις σε αυτό.

Η Λύση των Συντηρητικών

Πολλοί συντηρητικοί αρνούνται ότι η κοινωνία μας προκαλεί υπερθέρμανση του πλανήτη. Φυσικά, κάποιοι δεν πιστεύουν ακόμα στην εξέλιξη των ειδών. Αλλά αυτό που πιστεύουν οι ίδιοι είναι ασήμαντο. Τους απασχολεί περισσότερο το ερώτημα τι είναι κερδοφόρο να πιστεύουν οι άλλοι. Για παράδειγμα, όταν η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή δημοσίευσε την έκθεσή της το 2007, μια δεξαμενή σκέψης, χρηματοδοτούμενη από την Exxon-Mobil που συνδέεται με την κυβέρνηση Μπους, προσέφερε πάνω από 10.000$ σε οποιονδήποτε επιστήμονα θα αμφισβητούσε τα ευρήματά της.

Δηλαδή, ορισμένοι θεωρούν καλύτερη επένδυση να δωροδοκούν ειδικούς για να αρνηθούν ότι συμβαίνει οτιδήποτε από το να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν την καταστροφή. Καλύτερα η αποκάλυψη να μας βρει όσο θα βρισκόμαστε σε άγνοια, εφ’ όσον αυτοί θα μπορούν να διατηρήσουν τα κέρδη τους για έναν ακόμη χρόνο. Πιο σύντομα θα έρθει το τέλος της ζωής στη Γη, παρά η δυνατότητα ζωής πέρα από την κρατική αντίληψη και κυριαρχία!

Η λύση των Φιλελεύθερων

Ορισμένοι από τους καλοθελητές θα ήθελαν να διεκδικήσουν τα εύσημα για το γεγονός ότι έστρεψαν την προσοχή του κοινού στην υπερθέρμανση του πλανήτη, παρ’ όλο που οι ριζοσπάστες το διαλαλούσαν για δεκαετίες. Όμως, πολιτικοί, όπως ο Αλ Γκορ, δεν προσπαθούν να σώσουν το περιβάλλον τόσο, όσο να διασώσουν τα αίτια της καταστροφής του. Πιέζουν για την αναγνώριση της κρίσης από την κυβέρνηση και τις εταιρείες, επειδή η οικολογική κατάρρευση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το κυριαρχικό στερέωμα που έχουν κατασκευάσει, εάν τους πιάσει εξ απήνης. Οι μικρές θαυματουργές εταιρικές πρωτοβουλίες και τα κίνητρα κατέχουν τόσο σημαντική θέση στις λύσεις που προτείνουν.

Όπως οι συντηρητικοί συνάδελφοί τους, οι φιλελεύθεροι θα προτιμούσαν να διακινδυνεύσουν να εξαφανιστούν μια ώρα αρχύτερα παρά να σκεφτούν την εγκατάλειψη του βιομηχανικού εκτρώματος, το οποίο ποτίζουν και εκτρέφουν συνεχώς και αδιαλείπτως! Απλώς, έχουν επενδύσει πολύ σε αυτό για να κάνουν διαφορετικά –παρατηρήστε τη μακροχρόνια σχέση της οικογένειας Gore με την Occidental Petroleum. Υπό αυτό το πρίσμα, η προσπάθειά τους να καταλάβουν τα ηνία του περιβαλλοντικού κινήματος μοιάζει ύποπτα με μια υπολογισμένη προσπάθεια να αποτραπεί μια πιο ρεαλιστική απάντηση στην κρίση.

Η Μαλθουσιανή Λύση

Μερικοί άνθρωποι αποδίδουν την κρίση στον υπερπληθυσμό –αλλά πόσους κατοίκους παραγκουπόλεων και γεωργούς, οι οποίοι ίσα που επιβιώνουν, πρέπει να αθροίσετε για να ισοφαρίσετε με τον οικολογικό αντίκτυπο ενός και μόνο στελέχους σε ανώτερη θέση;

Η Λύση των Σοσιαλιστών

Για αιώνες, οι σοσιαλιστές υπόσχονταν να παραχωρήσουν σε όλους «πρόσβαση στο βιοτικό επίπεδο της μεσαίας τάξης». Τώρα αποδεικνύεται ότι η βιόσφαιρα δεν μπορεί να υποστηρίξει ούτε καν μια μικρή μειοψηφία που θα ακολουθεί αυτόν τον τρόπο ζωής. Θα περίμενε κάποιος, από τους σοσιαλιστές, να προσαρμόσουν ανάλογα την αντίληψή τους για την ουτοπία. Αντίθετα, την έχουν απλώς εκσυγχρονίσει για να ταιριάζει με την τελευταία λέξη της  καθεστηκυίας μόδας: ότι, δηλαδή, σήμερα κάθε εργαζόμενος αξίζει να τρώει βιολογικά προϊόντα και να ζει σε ένα «πράσινο» κτιριακό συγκρότημα. Αλλά αυτά τα προϊόντα εφευρέθηκαν μόνο ως ένα μαρκετίστικο τέχνασμα για να διαφοροποιήσουν τα εμπορεύματα υψηλής ποιότητας από τα «προλεταριακά» συνήθη αγαθά. Αν μπορείτε να  οραματιστείτε μια κοινωνία χωρίς καταπιεζόμενους και καταπιεστές, μπορεί, επίσης, να στοχεύσετε σε ένα μέλλον στο οποίο θα μοιραζόμαστε τα αγαθά ενός ζωντανού φυσικού κόσμου, τα οποία η Μητέρα Φύση τα παρέχει πλουσιοπάροχα και χωρίς διακρίσεις σε όλους, αντί να τον τεμαχίσετε σε άψυχα εμπορεύματα.

Η λύση των Κομμουνιστών

Στην πράξη, ο μαρξισμός, ο λενινισμός και ο μαοϊσμός χρησίμευσαν ως βολικό μέσο για να τραβήξουν γρήγορα τα «υπανάπτυκτα έθνη» στη βιομηχανική εποχή, χρησιμοποιώντας την κρατική παρέμβαση για να «εκσυγχρονίσουν» λαούς που διατηρούσαν ακόμα μια διασύνδεση με τη γη, προτού τελικά τους ρίξουν απότομα στο περιθώριο της ελεύθερης αγοράς. Σήμερα, οργανωμένοι κομμουνιστές δεν έχουν ξεπεράσει τις χαζές διαβεβαιώσεις, ότι δήθεν η νέα διοίκηση θα φροντίσει για τα πάντα. Τραγουδήστε μαζί στο τραγούδι «Solidarity Forever» (*αλληλεγγύη για πάντα):

Αν οι εργάτες κατείχαν τα εργοστάσια, η κλιματική αλλαγή δεν θα υπήρχε!

Όλος ο καπνός από όλα τα φουγάρα θα μετατρεπόταν σε αβλαβή ομίχλη…

Η Ατομική Λύση

Ένα άτομο ή μια κοινότητα μπορεί να ζήσει έναν εντελώς «βιώσιμο» τρόπο ζωής χωρίς να κάνει κάτι για να εμποδίσει τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις που ευθύνονται για τη συντριπτική πλειοψηφία της περιβαλλοντικής καταστροφής. Το να διατηρεί κάποιος τα χέρια του καθαρά –«δίνοντας ένα χειροπιαστό καλό παράδειγμα» που κανένας πολιτικός ή μεγιστάνας δεν θα μιμηθεί– δεν έχει νόημα, ενώ άλλοι χαραμίζουν τον πλανήτη. Για να δώσετε ένα καλύτερο παράδειγμα, σταματήστε τους.

Η Ριζοσπαστική Λύση

Πάρα πολλοί ριζοσπάστες απαντούν στην κρίση με απόγνωση ή ακόμα και με ένα είδος λανθασμένης προσμονής. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι η εξάντληση της προσφοράς πετρελαίου του πλανήτη θα θέσει τέλος στην πατριαρχία ή την λευκή υπεροχή. Ομοίως, είναι πολύ πιθανό η ιεραρχία να μπορέσει να παραμείνει άθικτη εν μέσω της οικολογικής κατάρρευσης, εφ’ όσον θα έχουν απομείνει άνθρωποι που θα κυριαρχούν και άνθρωποι που θα υπακούουν.

Θα βγάλουμε από την αποκάλυψη ό,τι βάλαμε σε αυτήν: δεν μπορούμε να περιμένουμε να δημιουργήσει μια πιο απελευθερωμένη κοινωνία αν δεν βάλουμε τα θεμέλια τώρα. Ξεχάστε τα ατομικιστικά σχέδια επιβίωσης που σας παρουσιάζουν ως το Τελευταίο Άτομο στη Γη –ο τυφώνας Κατρίνα έδειξε ότι όταν χτυπήσει η καταιγίδα, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είστε μέρος μιας κοινότητας που μπορεί να αμυνθεί. Οι επερχόμενες ανατροπές μπορεί πράγματι να προσφέρουν μια ευκαιρία για θεμελιώδη κοινωνική αλλαγή, αλλά πρέπει να βρούμε ένα επιτακτικό όραμα και τα κότσια για να το εφαρμόσουμε.

Ένα άλλο τέλος του κόσμου είναι πιθανό!

Σημείωση: Οι τονισμοί μέσα στο κείμενο είναι δικοί μας.

Μετάφραση – απόδοση Π.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: