30.000 ένοπλοι Γάλλοι έφεδροι πολίτες στους δρόμους το φθινόπωρο για την καταστολή των κοινωνικών ταραχών

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι φόβοι για το ξέσπασμα κοινωνικών ταραχών σε διάφορες χώρες της ΕΕ πυκνώνουν, όσο παραμένει άκρως αμφίβολη η δυνατότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να καταλαγιάσουν την υποβόσκουσα κοινωνική οργή για τις τιμές της ενέργειας. Η ενεργειακή ανεπάρκεια για τις ευρωπαϊκές χώρες επιδρά καταλυτικά και στην απρόσκοπτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς ιστορικές ευρωπαϊκές βιομηχανίες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους, με το ενδεχόμενο έλλειψης σειράς προϊόντων να καθίσταται σχεδόν βεβαιότητα για τον φετινό χειμώνα. Το πλήγμα είναι κυρίως ορατό στη γερμανική βιομηχανική παραγωγή, αφού επιχειρήσεις με τεράστιο κύκλο εργασιών ψάχνουν τρόπους για να επιβιώσουν τους επόμενους μήνες, γεγονός αδιανόητο τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.

Την στιγμή που η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ προειδοποιεί για «επαπειλούμενη λαϊκή εξέγερση» μ’ αφορμή την άνοδο των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Sud Ouest», 30.000 Γάλλοι έφεδροι πολίτες εκπαιδεύτηκαν σε χρόνο-ρεκόρ στα όπλα, ώστε να είναι «ετοιμοπόλεμοι» από τον Σεπτέμβριο στον πλευρό των γαλλικών κατασταλτικών δυνάμεων, ενώ θα φορούν ειδική στολή κατά τη διάρκεια των περιπολιών τους.

Ο εφιάλτης των κοινωνικών εξεγέρσεων στην Γερμανία, φέρνει πιο κοντά τη λειτουργία από την 1η Οκτωβρίου μιας νέας διοίκησης στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, η οποία θα είναι υπεύθυνη, κατά την «Berliner Zeitung», για την «επιχειρησιακή διαχείριση των εθνικών δυνάμεων στο πλαίσιο της εσωτερικής ασφάλειας». Η νέα διεύθυνση θα εδρεύει στο Βερολίνο, με σκοπό να αναλαμβάνει «την επιχειρησιακή διαχείριση των εθνικών δυνάμεων στο πλαίσιο της εσωτερικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της διοικητικής βοήθειας και της βοήθειας σε καταστροφές, καθώς και της «πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας», την ώρα που 10-15 περισσότερα ευρώ απαιτούνται το τελευταίο διάστημα για τον «μέσο» Γερμανό σε κάθε νέα αγορά βασικών ειδών διατροφής, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Οι ανησυχίες και οι προετοιμασίες πληθαίνουν και στην Ισπανία

Με προληπτικές ενέργειες στον τομέα της ασφάλειας προχωρά τις τελευταίες ημέρες και η Ισπανία, η οποία άναψε το πράσινο φως ώστε να εγκατασταθούν μικροσκοπικές κάμερες, ενσωματωμένες στις στολές των αστυνομικών, ώστε να παρακολουθούνται σε εικοσιτετράωρη βάση οι αλληλεπιδράσεις της ισπανικής Aστυνομίας με τον κόσμο. Οι κάμερες, οι οποίες ενεργοποιούνται τόσο χειροκίνητα όσο και αυτόματα, αποσκοπούν στην ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας, ενώ σε σύντομο διάστημα θα είναι διαθέσιμες και προς την ισπανική πολιτοφυλακή, την Guardia Civil.

Στην Βρετανία επίσης πυκνώνουν τα σημάδια για ένα Φθινόπωρο κοινωνικών ταραχών. Όπως αναφέρει ο επίσημος λογαριασμός του κινήματος «Δεν Πληρώνω» της Βρετανίας (Don’t Pay UK): «75.000 πολίτες θα προχωρήσουν σε διαδήλωση την 1η Οκτωβρίου! Εάν η κυβέρνηση και οι εταιρείες ενέργειας δεν λάβουν μέτρα, οι απλοί πολίτες θα το κάνουν! Μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε δίκαιες τιμές και ενέργεια για όλους». Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Glasgow Live, η απεργία «θυμίζει την αρχή των απεργιών κατά των αποφάσεων της πρωθυπουργού Margaret Thatcher στα τέλη του ’80 και τις αρχές του ’90, όπου 17 εκατομμύρια άτομα αρνήθηκαν να πληρώσουν το φόρο που επέβαλλε η κυβέρνησή της».

«Πέρα από τα φωσφορίζοντα γιλέκα, το κίνημα βρήκε την ενότητά του στις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες των ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτό στην απώτερη ενδοχώρα του μεταβαλλόμενου τοπίου του καπιταλισμού, στην καθημερινή σκλαβιά για να τα βγάλουν πέρα. Αυτή η νέα γεωγραφία θέτει υπό αμφισβήτηση την παραδοσιακή εικόνα της βιομηχανικής εργατικής τάξης. Είναι καιρός να εξετάσουμε πιο προσεκτικά και ρεαλιστικά τι είναι αυτό που ορίζει το προλεταριάτο στις σημερινές «αναπτυγμένες χώρες», όπου οι περισσότεροι από εμάς ζουν, εργάζονται και αγωνίζονται. Τώρα, καθώς τα φύλλα των δέντρων κιτρινίζουν στη γαλλική ύπαιθρο, οι Σαββατιάτικες διαδηλώσεις επανήλθαν δριμύτερες: ένα περιπολικό πυρπολήθηκε, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, νέες συλλήψεις. Το πεδίο δράσης του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων έχει εμφανώς μετατοπιστεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από τους οδικούς κόμβους της υπαίθρου στις πόλεις και, επιπροσθέτως, η συμμετοχή μακράν απέχει του να είναι μαζική. Οι πολιτικές ομάδες και τα συνδικάτα εισβάλλουν, υπονομεύοντας φαινομενικά την ταυτότητα του κινήματος ενάντια στην αντιπροσώπευση και την πολιτική. Ωστόσο, τα Κίτρινα Γιλέκα έχουν επανειλημμένα αποδείξει την ικανότητά τους να δημιουργούν εκπλήξεις και γι’ αυτό αντί να γράψω τη νεκρολογία τους ανυπομονώ να δω πώς θα εξελιχθεί η «rentrée» (επιστροφή)!» Jaqueline Reusse, Σεπτέμβριος 2019, πηγή: το Διαλυτικό μτφ Shevek).

Λ.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: