Το παγκόσμιο δίκτυο της επιτήρησης και της παρακολούθησης:ο ιστός της αράχνης γιγαντώνεται

«Μυθεύματα» χαρακτήρισε χθες η κυβέρνηση τις πληροφορίες, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Τα Νέα», σύμφωνα με τις οποίες στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών υπήρχε εμπλοκή της CIA και η Vodafone την είχε ενημερώσει σχετικά από τον Φεβρουάριο του 2005. «Ό,τι στοιχεία είχε να δώσει η κυβέρνηση, τα έχει δώσει πρωτίστως στη δικαιοσύνη και εν συνεχεία στη δημοσιότητα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι τα λοιπά αναφερόμενα στο δημοσίευμα, είναι μύθευμα», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Επικρατείας κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος. Σε πανομοιότυπη δήλωση προέβη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος ως υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε χειριστεί την υπόθεση.

Καθημερινή, 2-3-2006

«Πρόκειται για φαιδρή πολιτική στάση, η οποία όμως οδήγησε την κυβέρνηση σε διασυρμό επειδή, κατά κακή της τύχη, την επόμενη μέρα δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό «Νέισον» άρθρο του τέως αμερικανού διπλωμάτη Τζον Μπρέιντι Κίσλινγκ (ο οποίος υπηρετούσε στην Αθήνα και παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2003 λόγω αντίθεσής του στην επικείμενη εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ) στο οποίο υποστηριζόταν η ενοχή της Ουάσινγκτον στις υποκλοπές! Ο τέως αμερικανός διπλωμάτης είναι σαφής στο άρθρο του: «Οι συνομιλίες που υποκλέπτονταν προωθούνταν από τέσσερις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, στο κέντρο των οποίων ήταν η αμερικανική πρεσβεία […] Η εξειδικευμένη τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, η τοποθεσία των κλήσεων και η επιλογή των τηλεφωνικών αριθμών κατέστησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες τον κύριο ύποπτο», επισήμανε. Ακριβώς επειδή οι ΗΠΑ ήταν ο ένοχος των υποκλοπών, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει πίσω και να κουκουλώσει την υπόθεση. […] Αμφιβάλλω αν ο ουρανός θα είχε πέσει να τον πλακώσει, αν ο Καραμανλής είχε απελάσει τους παραβάτες αξιωματικούς των (σ.σ. αμερικανικών) μυστικών υπηρεσιών τον περασμένο Μάρτιο. Οι υποκλαπείσες συνομιλίες θα είχαν παραμείνει μυστικές. Μια χρήσιμη στρατιωτική σχέση, οι διάφορες εμπορικές ανταλλαγές και η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελούν επαρκείς λόγους για σταθερή συνεργασία.» Ο αμερικανός διπλωμάτης γράφει μια πολύ σοφή κουβέντα στο άρθρο του στο περιοδικό «Νέισον»: «Σε σκάνδαλα κατασκοπίας, το θύμα είναι αυτός που τιμωρείται. Η αποτυχία διατήρησης της εθνικής αξιοπρέπειας απέναντι στους ξένους είναι παράπτωμα που τιμωρείται με απαγχονισμό σε κάθε πολιτικό σύστημα στον κόσμο»! Στο άρθρο του στο «Νέισον» δεν κρύβει φυσικά ότι θεωρεί τον Κ. Καραμανλή «αγκιστρωμένο ψάρι» για τις ΗΠΑ και την πολιτική τους. «Ο Καραμανλής δεν θα καταστρέψει τη σχέση του με τον Τζορτζ Μπους παραπονούμενος» […] «Μια φιλοαμερικανική κυβέρνηση εξαναγκάστηκε να μετατοπίσει την προσοχή της από καίριες -και κατά πολύ καθυστερημένες- μεταρρυθμίσεις στο επείγον εγχείρημα να προστατεύσει τα νώτα της. Ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ έχει υπονομευθεί σοβαρά. Ποιο ήταν το όφελος;» αναρωτιέται, δίκην πολιτικού επικήδειου για την κυβέρνηση Καραμανλή».

Εφημερίδα Παρόν, 7-3-2006

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η κακοπαιγμένη και ανιαρή παράσταση «υποκλοπές των συνομιλιών του ευρωβουλευτή και πολιτικού αρχηγού Ν. Ανδρουλάκη» συνεχίζει να παίζεται με τα φώτα στραμμένα στους συνήθεις σ’ αυτές τις περιπτώσεις κομπάρσους, ενώ οι αληθινοί πρωταγωνιστές και οι επιδιώξεις τους παραμένουν υπομονετικά στα παρασκήνια.

Μ’ άλλα λόγια, σημασία έχει ποιος κρατάει την μπαγκέτα, ποιος δηλαδή διευθύνει την «ορχήστρα». Οι μεγάλοι «προστάτες» είναι εκείνοι, οι οποίοι «φουσκώνουν» ή «ροκανίζουν» κυβερνήσεις στον ελλαδικό χώρο, είναι εκείνοι που φροντίζουν για την «επόμενη ημέρα» σαν φρόνιμοι «νοικοκύρηδες», που λογαριάζουν και λογαριάζονται, όπως γνωρίζουν και κάνουν τα μεγάλα αφεντικά και όχι οι θλιβερές μαριονέττες τους.

Ενώ, λοιπόν, οι πάντες και τα πάντα παρακολουθούνται, «διαρρέει» η υποκλοπή των συνομιλιών του Ανδρουλάκη, ο οποίος τυγχάνει ευρωβουλευτής και πρόεδρος του Πασοκ-Κιναλ, που εννοείται ότι θα παίξει (;) ρόλο ρυθμιστή στις επόμενες εκλογές. Εκτός και αν το σχέδιο είναι διαφορετικό. Εκτός και αν οι ρυθμιστές έχουν πιο μεγαλόπνοα σχέδια.

Πρώτα απ’ όλα, όμως, θα κάνουμε μια, επίσης, σημαντική παρατήρηση. Ο νέος επικεφαλής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, δήλωσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής: «Έχω τον πλήρη έλεγχο της ΕΥΠ τις τελευταίες 15 ημέρες, a priori κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις»!

Η «μεγαλειώδης» διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης ήταν απλά να «διαρρεύσει» την δήλωση. Και έτερον ουδέν. Διαδίδοντας την «απόρρητη» δήλωση, κοινοποιώντας την σ’ όλον τον κόσμο, πρώτα απ’ όλα την νομιμοποίησαν, έγιναν το θεσμικό μεγάφωνο της και μάλιστα με τον μανδύα της «αντιπολίτευσης», αφού όλοι πληροφορούνται ότι όχι μόνο δεν απολογείται, έστω για τα μάτια του κόσμου, η κυβέρνηση μέσω του νέου αρχικυπατζή, αλλά ρητά και κατηγορηματικά δηλώνει, ότι θέλει και μπορεί να παρακολουθεί τους πάντες μη κρυπτόμενος πίσω από καμία «πόρτα».

Μ’ άλλα λόγια, έχουμε ράμματα για τις γούνες ολονών, ή τέλος πάντων θα πουλήσουμε ακριβά το πολιτικό μας τομάρι. Ή μήπως δεν εκβιάζονται όλοι απ’ όλους;! Απλά, όταν κάποιος δείχνει να ξεχνάει πως παίζεται το παιχνίδι, παίρνει και την κατάλληλη προειδοποίηση. Συνήθως δεν χρειάζεται δεύτερη.

Αν πράγματι εννοούσαν όλοι αυτοί οι ελεεινοί και κακομοίρηδες του ΚΚΕ, του Πασοκ ή του ΜΕΡΑ25, παρέα με τους εξίσου θλιβερούς αντιπολιτευόμενους συνταγματολόγους, έστω και μια λέξη, απ’ αυτές που θεατρινίστικα κραυγάζουν κατά της «κακιάς» κυβέρνησης Μητσοτάκη, και τα περί θεσμικής και δημοκρατικής εκτροπής, δεν έχουν παρά να αποσύρουν τις κοινοβουλευτικές τους δυνάμεις από κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία και έτσι να επιβάλλουν τις πρόωρες εκλογές!

Φυσικά και δεν θα το κάνουν. Είναι οι ίδιοι που έχουν επιβάλλει, παρέα και χέρι-χέρι, από το 2010, σειρά μνημονίων, που κυβερνούν έκτοτε με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που συναίνεσαν να μπει μια ολόκληρη κοινωνία σε γύψο μ’ αφορμή την εμφάνιση του Covid-19, επιβάλλοντας τον έλεγχο κάθε κίνησης, κάθε δραστηριότητας, αναστέλλοντας κάθε «ελευθερία» και «δικαίωμα».

Και για να μην ξεχνιόμαστε. Συνδικαλιστικές παρατάξεις στην ΕΥΠ διατηρούν τόσο το ΚΚΕ, και ο Συριζα, όσο και τα υπόλοιπα κόμματα. Μήπως δεν γνωρίζουν για τις δεκάδες χιλιάδες παρακολουθήσεις αγωνιζόμενων ανθρώπων, μήπως δεν είναι συνυπεύθυνοι, μήπως διαμαρτυρήθηκαν έστω υποκριτικά επί της ευκαιρίας; Όχι, βέβαια! Όταν ωρύονται, λόγου χάριν το ΚΚΕ κλαψουρίζει για το «κακό» θεσμικό πλαίσιο, προφανώς πιέζει για να προσληφθούν στην ΕΥΠ περισσότεροι δικοί του. Και όμως, οι νοσταλγοί των μεγάλων εποχών της Stasi και της KGB καμώνονται τους θιασώτες της δημοκρατικής διαφάνειας και τους επικριτές του κράτους-επιτηρητή!!!

Δεν υπάρχει, λοιπόν, κάποιο «σκάνδαλο» υποκλοπών. Το μόνο σκάνδαλο είναι, ότι ο πολιτικός συρφετός συνεχίζει να ρουφά τις ζωές όλων μας ανενόχλητος. Με μεγαλύτερο θράσος, με μεγαλύτερη βουλιμία, με απύθμενη υποκρισία.

Ας θυμηθούμε, όμως, με την ευκαιρία ορισμένες χρήσιμες «λεπτομέρειες».

Πολλοί συνδυάζουν την έκρηξη της παγκόσμιας επιτήρησης με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001, όμως η αλήθεια είναι ότι η προετοιμασία είχε ήδη πραγματοποιηθεί, και μάλιστα είχε ανοιχτά αναγγελθεί. Το 1997 ο διευθυντής της CIA Τζορτζ Τένετ δήλωνε: «Η CIA πρέπει να κολυμπήσει στην Κοιλάδα [Silicon Valey]». Την δεκαετία του ’90 παρά την δυστοκία της NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας) να φυτεύσει σε κάθε υπολογιστή που κατασκευαζόταν στις ΗΠΑ ένα chipper chip που θα εξασφάλιζε την τηλεπρόσβαση σ’ αυτόν, οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν με αγαλλίαση την ιλιγγιώδη αύξηση των παγκόσμιων δεδομένων που υπέκλεπταν χάριν του δικτύου Echelon. Εκείνο, όμως, που τους στενοχωρούσε για την ώρα ήταν η έλλειψη των εργαλείων επεξεργασίας.

H Google είναι εκείνη που τους έλυσε τα χέρια. Το όνειρο της NSA γίνεται πραγματικότητα και καταγράφεται πλέον το 2003 από τον τέως ναύαρχο Ποϊντέξτερ με το πρόγραμμα το οποίο ονόμασε  «Manhattan Project της αντιτρομοκρατίας»: «οι σωστές πληροφορίες που εξάγονται από δεδομένα οφείλουν να είναι διαθέσιμες σε αποθήκες μεγάλης κλίμακας με ενισχυμένο σημασιολογικό περιεχόμενο ώστε να επιτραπεί στην ανάλυση να εκπληρώσει το καθήκον της».

Αυτό ακριβώς έλειπε από τις μυστικές υπηρεσίες την δεκαετία του ’90, μια μηχανή αναζήτησης ενός πραγματικού ωκεανού κλεμμένων δεδομένων και πληροφοριών. Αυτό ακριβώς προσέφερε η συνεργασία πανεπιστημιακών όλων των πεδίων των επιστημών της πληροφορικής το 1993 με το έργο Massive Digital Data Systems MMDS (Συστήματα Ογκωδών Ψηφιακών Δεδομένων). Το 1995 οι μελλοντικοί ιδρυτές της Google, ο Λόρεντζ Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν, λαμβάνουν δυο επιχορηγήσεις, η μια για την ανάπτυξη της μεγαβιβλιοθήκης με την χρήση του διαδικτύου ως ραχοκοκαλιάς και η δεύτερη για την επεξεργασία των αναζητήσεων των χρηστών, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την MMDS. Το χαλί είχε στρωθεί για τα καλά.

Οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, που εργαζόταν για τη CIA με την ιδιότητα ενός  υψηλά αμειβόμενου τεχνικού συνεργάτη στην υπηρεσία παρακολουθήσεων της NSA (National Security Agency, Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ) τον Ιούνιο του 2013,  πραγματοποιήθηκαν με την διοχέτευση άκρως απόρρητων δεδομένων, που είχε στην κατοχή του, στην εφημερίδα the Guardian, καθώς η Washington Post στην οποία είχε απευθυνθεί αρχικά αρνήθηκε την πλήρη δημοσιοποίησή τους.

Ο Σνόουντεν δημοσιοποίησε πλήθος προγραμμάτων και δραστηριοτήτων παρακολούθησης των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών, που ξεκινούν από τις επικοινωνίες στις ΗΠΑ και φτάνουν στο παγκόσμιο Διαδίκτυο και τις παρεμβολές σε δίκτυα υπολογιστών στην Κίνα.

 Στις 5 Ιούνη, η the Guardian  δημοσίευσε μια άκρως απόρρητη εντολή του FISC (Foreign Intelligence Surveillance Court) που διέταζε ένα τμήμα της Verizon Communications να παρέχει σε «συνεχή καθημερινή βάση» μεταδεδομένα για όλα τα τηλεφωνήματα «εντός των ΗΠΑ, περιλαμβανόμενων των τοπικών κλήσεων» και των κλήσεων «μεταξύ των ΗΠΑ και του εξωτερικού».  Στις 6 Ιούνη, η the Guardian  και η Washington Post  αποκάλυψαν την ύπαρξη του PRISM, ενός μυστικού προγράμματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης της NSA, που επιτρέπει στην υπηρεσία να έχει άμεση πρόσβαση στα e-mail, τις αναζητήσεις και όλες τις άλλες δραστηριότητες στο Διαδίκτυο. Στις 9 Ιούνη, η the Guardian αποκάλυψε την ύπαρξη του Boundless Informant, ενός συστήματος συγκέντρωσης δεδομένων που «καταγράφει και ακόμη χαρτογραφεί ανά χώρα την τεράστια ποσότητα πληροφοριών που συλλέγει [η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας] από τα δίκτυα υπολογιστών και τηλεπικοινωνιών». Στις 12 Ιούνη, η South China Morning Post αποκάλυψε ότι η NSA προέβαινε σε χάκινγκ στα δίκτυα υπολογιστών της Κίνας από το 2009. Τέλος, στις 17 Ιούνη, η the Guardian δημοσιοποίησε, ότι η Government Communications Headquarters(GCHQ), μια βρετανική μυστική υπηρεσία, είχε καταγράψει τις επικοινωνίες των πολιτικών στις Διάσκεψεις των G-20 το 2009 στο Λονδίνο.

Η εφιαλτική έκταση αυτών των δραστηριοτήτων γίνεται φανερή και μόνο από το ότι, σύμφωνα με στοιχεία από το Boundless Informant, ένα μόνο κατασκοπευτικό πρόγραμμα συγκέντρωσε 97 δισεκατομμύρια πληροφορίες το Μάρτιο του 2013: 3 δις πληροφορίες από το εσωτερικό των ΗΠΑ, 14 δις από το Ιράν, 13,5 δις από το Πακιστάν, 12,7 δις από την Ιορδανία, 7,6 δις από την Αίγυπτο, 6,3 δις από την Ινδία και 3 δις από την Ευρώπη. Ακόμη, η βάση δεδομένων MAINWAY, που διατηρεί η NSA (η ύπαρξη της οποίας είχε αποκαλυφθεί ήδη από το 2006), περιέχει καταγραφές άνω των 1,9 τρισεκατομμυρίων τηλεφωνικών συνομιλιών.

Την ίδια στιγμή μια τρομακτική επέκταση σημειώνεται στις παγκόσμιες αγορές Βιομετρικών Δεδομένων και Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Η ίδια η αγορά βιομετρικών συστημάτων προβλέπεται ότι θα διπλασιάσει το τζίρο της από 33 δις δολάρια το 2019 σε 65,3 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024. Σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης κατευθύνεται στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του συστήματος eu-LISA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Λειτουργική Διαχείριση Συστημάτων Μεγάλης Κλίμακας στον Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης) που αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο στη διαχείριση και εφαρμογή της διαλειτουργικότητας των βάσεων δεδομένων για τον έλεγχο της κινητικότητας και της ασφάλειας.

Ανδρουλάκη ακούς;;;;

Συσπείρωση Αναρχικών

Δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ.229, Σεπτέμβριος 2022

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: