Ψηφοφόρε, το κράτος σου έχει μέλημα να σβήνει τις κοινωνικές αντιδράσεις και όχι τις φωτιές στα δάση

Για άλλη μια χρονιά, ο ελλαδικός χώρος κατακαίγεται από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που φανερώνουν την ελαχιστότητα του ανθρώπου, μπροστά σε φυσικές, ή κάποιες φορές με την βοήθεια του ανθρώπου, καταστροφές. Πέραν του ανθρώπινου επιπέδου, τα κράτη δεν μπορούν και δεν είναι φτιαγμένα για να αντιμετωπίζουν τέτοιες πυρκαγιές. Το βλέπουμε στο ελλαδικό κράτος τα τελευταία 40 χρόνια με τόσες κυβερνήσεις διαφορετικού πολιτικού χρώματος, το βλέπουμε και σε άλλα κράτη, όπου ο εδαφικός τους χώρος κατακαίγεται συνεχώς.

Τα κράτη μπορεί να είναι συν τοις άλλοις μηχανισμοί ελέγχου, αλλά αυτή η ιδιότητα τους σταματάει στον κοινωνικό έλεγχο, αφήνοντας απ’ έξω αυτόν της πυρκαγιάς. Βέβαια, η ανάπτυξη, τα επενδυτικά σχέδια, οι οικοδομικές άδειες, ακόμα και η αποκατάσταση του καμένου πρασίνου, έχουν να κάνουν με χρήματα, συναλλαγές και πολιτική, οπότε είναι λογική η κρατική μεροληψία στον έλεγχο. Και κάπως έτσι, το «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης», το περιβόητο «Ελλάδα 2.0», καταλήγει σε αστυνομικούς να κάνουν πως σβήνουν φωτιές με κουβάδες και ποτιστήρια και σ’ ένα sms που λέει «εκκενώστε».

Τόσα χρόνια η φύση, τα ζώα, οι άνθρωποι και οι εστίες τους καίγονται και στη θέση των καμένων φυτρώνουν ευκαιρίες, είτε σε χρήμα είτε σε πολιτική. Οι ψηφοφόροι τόσα χρόνια εκλέγουν και συντηρούν μια κατάσταση είτε εκμετάλλευσης είτε αδιαφορίας σε ό,τι έχει να κάνει με το φυσικό περιβάλλον. Ενισχύουν την εξουσία και διαιωνίζουν αυτά τα φρικτά επαναλαμβανόμενα καλοκαίρια φωτιάς και πάντα οι μεν ρίχνουν το φταίξιμο στους δε, σε μια ατέρμονη πορεία πολιτικής. Όλα αυτά παραβλέποντας πως είναι η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος και του ίδιου προβλήματος. Παρ’ όλα αυτά το «Μητσοτάκη γαμιέσαι», αντί του πιο σωστού «ψηφοφόρε γαμιέσαι», συνεχίζει να ακούγεται, μέχρι η πρώτη λέξη του «συνθήματος» να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο πολιτικό λαμόγιο στην εξουσία. Αυτό, βέβαια, που δεν θα αλλάξει με αυτές τις λογικές, είναι η λεηλασία της φύσης και οι καταστροφές των ζωών μας, όπου πάντα, στο φτωχό μυαλό του αντιπολιτευόμενου ψηφοφόρου, θα φταίει μόνο το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία και του κυβερνητικού ψηφοφόρου αντίστοιχα στα κόμματα που το αντιπολιτεύονται.

Ελευθερόκοκκος

Η φωτιά όπως φαινόταν από το Παίδων Πεντέλης:

Η φωτιά πλησιαζοντας το προαύλιο του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης:

Κλούβα των ΜΑΤ στο προαύλιο του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς με γκλοπ και ασπίδες….:

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: