ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ «ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ» ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ;

Σύμφωνα με πρόσφατες διαβεβαιώσεις, αλλά και προτροπές του Βασίλη Χιώτη, διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού Σκάι, η κυβέρνηση προχωρεί ακάθεκτη στην «τελική αναμέτρηση» στα πανεπιστήμια της χώρας, ώστε στην συνέχεια να προκηρύξει εκλογές το φθινόπωρο. Ομολογεί, λοιπόν, ο καλά πληροφορημένος εκ των έσω διευθυντής του Σκάι, ότι η υιοθέτηση, εκ μέρους της κυβέρνησης, της στρατηγικής της έντασης στους πανεπιστημιακούς χώρους είναι μια δεδομένη επιλογή, που εντάσσεται στους εκλογικούς σχεδιασμούς.

«Καιρός», λοιπόν, «φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια»; Ας δούμε πιο συγκεκριμένα μερικά «ζητηματάκια».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του στην Βουλή στις 2 Φλεβάρη, μεταξύ άλλων δήλωσε, ότι «Στο εξής την ευθύνη θα έχει η μονάδα ασφάλειας και προστασίας που θα υπάγεται απευθείας στον πρύτανη ή τον αντιπρύτανη. Θα πλαισιώνεται από μια νέα δομή, την ομάδα προστασίας του πανεπιστημιακού ιδρύματος, ένα σώμα με αποκλειστικό πεδίο, το οποίο θα συγκροτείται από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ χωρίς όπλα και με ειδική εκπαίδευση. Αν και τώρα η Αστυνομία μπορεί να επεμβαίνει παντού όπου υπάρχουν παραβατικές πράξεις, η δράση μέσα στα πανεπιστήμια παραμένει ευαίσθητη».

Αφού, λοιπόν, οι κατασταλτικές δυνάμεις μπορούν να επεμβαίνουν και με τον νόμο στα Πανεπιστήμια, τι σημαίνει «η δράση μέσα στα πανεπιστήμια παραμένει ευαίσθητη»;

Πρόσφατο δημοσίευμα της Καθημερινής μοιάζει να φωτίζει το τοπίο όσον αφορά την «ευαίσθητη δράση» μέσα στα Πανεπιστήμια.

«Σε διευκρινιστική ερώτηση της «Κ» σχετικά με το εάν η παραπάνω εξέλιξη συνεπάγεται ότι τα στελέχη των ΟΠΠΙ θα περιπολούν φέροντας ατομικό οπλισμό, όπως δηλαδή και οι ειδικοί φρουροί, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου απάντησε ότι «δεν θα τους αφήσουμε (σ.σ. τους αστυνομικούς) να εκτεθούν σε κίνδυνο»…

Έτσι, σε πρώτο χρόνο τα 400 στελέχη των ΟΠΠΙ θα περιπολούν στα campus είτε οπλοφορώντας είτε συνοδευόμενα από ένοπλους αστυνομικούς. Σε δεύτερο χρόνο, και εφόσον οι πρυτανικές αρχές εγκαταστήσουν τουρνικέ και κάμερες ασφαλείας στις εισόδους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα διενεργούν ελέγχους στις εισόδους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ούτως ώστε να απαγορεύουν την είσοδο σε άτομα που δεν έχουν σχέση με την ακαδημαϊκή κοινότητα». (Καθημερινή, 16-5-22).

Και ω του θαύματος, η «άοπλη» αστυνομική δύναμη αναγγέλλεται ότι θα οπλοφορεί, ή θα συνοδεύεται από ένοπλους αστυνομικούς, οι οποίοι, γιατί όχι, θα πρέπει και αυτοί να συνοδεύονται για την ασφάλειά τους από …πιο ένοπλους αστυνομικούς και πάει λέγοντας!!!

Το επιτελικό κράτος, λοιπόν, εκστρατεύει στα πανεπιστήμια και ό,τι ήθελε προκύψει. Γιατί θα προκύψει και οι εμπνευστές των σχεδιασμών αυτών θα είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι. Και το ξέρουν. Δεν τους ενδιαφέρουν οι συνέπειες, τις επιζητούν, θεωρώντας ότι έχουν εξασφαλίσει την κοινωνική συναίνεση ενός «σεβαστού» εκλογικού ακροατηρίου, θα το ξανασκεφτούν την τελευταία στιγμή, ή λίγο απ’ όλα;

Το τελευταίο είναι και το πιο πιθανό.

Ήδη ο σοβαρός τραυματισμός ενός φοιτητή στο κεφάλι από ρίψη χειροβομβίδας κρότου λάμψης με ευθεία βολή και μάλιστα από τόσο κοντινή απόσταση, από αστυνομικό που στόχευσε με …επιτυχία, αποτελεί μόνο ένα δείγμα των συνεπειών της στρατηγικής της έντασης, που επιλέγει το κράτος. Δεν πρόκειται για «λάθος», αλλά για επιχείρηση τρομοκράτησης, και επίδειξη πυγμής.

Θα τονίσουμε, ότι η στρατιωτικοποίηση των κοινωνικών συγκρούσεων συμφέρει το κράτος και μόνο το κράτος. Είναι ανόητος εκείνος, που δεν υπολογίζει, ή εάν υπολογίζει αδιαφορεί για την ικανότητα κάθε εξουσίας να προβλέπει τις βίαιες αντιδράσεις, τον χαρακτήρα τους, τις δυνατότητες ή την αδυναμία επέκτασης και διάχυσής τους. Την καταστροφή των έργων υποδομής για την κατασκευή βιβλιοθήκης στον χώρο, που στεγαζόταν επί 34 χρόνια το Στέκι στο Βιολογικό, ακολούθησε η εγκατάσταση μόνιμης στατικής δύναμης των ΜΑΤ με την περιμετρική υποστήριξη κάθε λογής κατασταλτικών δυνάμεων. Οι πολύμορφες κοινωνικές αντιδράσεις, που ήδη αναπτύσσονται, θα πρέπει να έχουν διάρκεια, ώστε το κόστος για το κράτος να είναι δυσανάλογο με τα οφέλη, που θεωρεί ότι αποκομίζει από την αποστολή εκστρατευτικού σώματος στο ΑΠΘ. Συζητήσεις, εκδηλώσεις κάθε είδους, θα πρέπει όχι μόνο να πληθύνουν, αλλά να στοχεύουν στην σύνθεση των αντιθέσεων και των αντιστάσεων στους φοιτητικούς χώρους.

Η εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας σχετίζεται με την ψήφιση του νέου νόμου για ΑΕΙ, για τον οποίο ήδη έχουν εκφραστεί σοβαρές αντιθέσεις εκ μέρους πανεπιστημιακών, αλλά και των φοιτητικών παρατάξεων.

Προτείνεται η θεσμοθέτηση μιας υδροκέφαλης εξουσίας, που θα έχει την μορφή ενός μικρού συμβουλίου από έξι εσωτερικά και πέντε εξωτερικά μέλη, με πρόεδρο τον ίδιο τον πρύτανη, ο οποίος θα είναι ένας εκ των εσωτερικών μελών! Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει, αφού ο πρύτανης που θα διοικεί θα λογοδοτεί στον εαυτό του! Όπως περιγράφει η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Βάσω Κιντή: «Αυτός που θέλει να γίνει πρύτανης θα συνεννοείται εξαρχής με άλλους πέντε από τις διάφορες σχολές του ΑΕΙ και θα συγκροτούν ατύπως ένα ψηφοδέλτιο. Θα κατεβαίνουν στις εκλογές λέγοντας «ψηφίστε εμάς και εμείς θα εκλέξουμε πρύτανη τον Α», ενώ οι αντίπαλοι θα λένε «ψηφίστε εμάς τους έξι και θα εκλέξουμε πρύτανη τον Β». Η κάθε εξάδα θα έχει φροντίσει από πριν να συνεννοηθεί και με τους αντίστοιχους εξωτερικούς που θα εκλεγούν σε δεύτερο χρόνο. Έτσι, τα τέσσερα από τα έξι εσωτερικά μέλη θα μπορούν να ελέγξουν τελικά όλο το συμβούλιο και, στη συνέχεια, όλο τον διοικητικό σκελετό του πανεπιστημίου».

Προβλέπεται, επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο, μονάδα εσωτερικού ελέγχου, η οποία θα υπάγεται είτε στον πρύτανη του συμβουλίου είτε στον πρύτανη της Συγκλήτου, δηλαδή ακριβώς στο ίδιο πρόσωπο. Το μοίρασμα της οικονομικής πίττας δημιουργεί πληθώρα από φέουδα, ενώ είναι ενδεικτικό ότι το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει πάνω από 300 άρθρα και καταλαμβάνει πάνω από 300 σελίδες, που σημαίνει την θέσμιση μιας υπερσυγκεντρωτικής διοίκησης που θα ελέγχει τα πάντα υπό την εποπτεία ενός πανίσχυρου πρύτανη.

Έχουμε, λοιπόν, «μιαν ωραίαν ατμόσφαιρα», συντεχνιακά και κομματικά συμφέροντα που θίγονται, την πίττα που αναδιανέμεται, την εξουσία των πανεπιστημιακών να επαναπροσδιορίζεται μαζί με την περιβόητη «αυτονομία των ΑΕΙ», ένοπλη πανεπιστημιακή αστυνομία να σουλατσάρει κατ’ αρχήν στα πανεπιστημιακά campus και μετά βλέπουμε…
Αυτές οι μεγαλόπνοες μεταρρυθμίσεις πάντα μας άρεσαν, γιατί, όπως έλεγε και ο σοφός Σωκράτης, «Τα άδεια σακιά τα φουσκώνει ο αέρας και τους ανόητους η έπαρση».

Συσπείρωση Αναρχικών

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: