Οι αναρχικοί δεν συμπράττουν με κανένα κράτος ή διακρατικές συμμαχίες. Ανθίζουν την ανεξούσια ιδέα ακόμα και μέσα στον πόλεμο

Λίγες ημέρες πριν την επίθεση του ρωσικού κράτους στον ουκρανικό χώρο, ουκρανοί αναρχικοί με ανάρτησή τους στο διαδίκτυο, δήλωναν πως θα ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας: «Αξίζει τον κόπο να πολεμήσουμε τα ρωσικά στρατεύματα σε περίπτωση εισβολής; Πιστεύουμε ότι η απάντηση είναι ΝΑΙ. Οι επιλογές που εξετάζουν επί του παρόντος οι Ουκρανοί αναρχικοί περιλαμβάνουν την ένταξη στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, την εμπλοκή στην εδαφική άμυνα, στη στράτευση και τον εθελοντισμό». Όταν ξεκινάει ένας πόλεμος μεταξύ κρατών ή «εμφύλιος», τότε οι ιδέες δοκιμάζονται στην ανθεκτικότητά τους και φανερώνονται οι πραγματικές τους διαστάσεις. Ο πόλεμος ξεγυμνώνει το σώμα της ιδέας από όλα εκείνα τα πέπλα και τα επιπλέον ρούχα, όπου έχουν φορεθεί από τους κομιστές της ιδέας, ντύνοντας την ιδεολογικά για να ταιριάζει ανάλογα με την περίσταση. Όταν ο πόλεμος κυκλοφορεί στους δρόμους με όλη του την εξάρτηση, τότε όλοι μας είμαστε γυμνοί απέναντί του και αυτό μας φτάνει για να μάθουμε μια και καλή τον εαυτό μας.

Κάπου εκεί μπορούμε να δούμε εάν όλα αυτά που πιστεύαμε και υπερασπιστήκαμε στο παρελθόν με πάθος, είναι κομμάτι από την αλήθεια της γύμνιας μας ή ακόμα ένα πέπλο του φτιασιδωτού εαυτού μας. Έτσι, λοιπόν, το να συντάσσονται αναρχικοί με τις ένοπλες δυνάμεις ενός κράτους και επιπλέον με το ΝΑΤΟ, που και στην συγκεκριμένη πολεμική σύγκρουση έχει παίξει σημαντικό ρόλο και επιπλέον από την ίδρυσή του μόνο όλεθρο έχει προσφέρει, είναι βαθιά εξουσιαστικό. Έτσι, απόψεις που καλοβλέπουν μια συνεργασία αναρχικών με το ΝΑΤΟ στον τομέα της ένοπλης σύγκρουσης, είναι άτοπες και εάν ποτέ συμβούν εννοείται πως τα άτομα που συνεργάζονται δεν είναι σε καμία περίπτωση αναρχικοί, αλλά χρήσιμοι ηλίθιοι της εξουσίας. Αναφέρουν, λοιπόν, οι ουκρανοί αναρχικοί σε σχέση με το ΝΑΤΟ: «Ορισμένοι από εμάς έχουμε μια θετική προσέγγιση προς αυτήν την κατάσταση. Είναι προφανές ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τη Ρωσία. Ακόμη και λαμβάνοντας υπ’ όψη το μεγάλο εθελοντικό κίνημα, απαιτούνται σύγχρονες τεχνολογίες και όπλα. Εκτός από το ΝΑΤΟ, η Ουκρανία δεν έχει άλλους συμμάχους που να μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Εδώ, μπορούμε να θυμηθούμε την ιστορία του Συριακού Κουρδιστάν. Οι ντόπιοι αναγκάστηκαν να συνεργαστούν με το ΝΑΤΟ κατά του ISIS – η μόνη εναλλακτική λύση ήταν να διαφύγουν ή να σκοτωθούν.[…] Οι αναρχικοί δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους στην Ουκρανία ή αλλού για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην εισβολή στο καθεστώς του Πούτιν. Ως εκ τούτου, πρέπει να σκεφτούμε την αποδοχή της στήριξης από το ΝΑΤΟ». Οι συντάκτες του κειμένου ξεχνάνε να αναφέρουν την σφαγή που επακολούθησε σε περιοχές του συριακού Κουρδιστάν, όταν η Αμερική αποχώρησε από την περιοχή αφήνοντας έκθετους στην πολεμική μηχανή της Τουρκίας χιλιάδες μαχητές του Κουρδιστάν που μέχρι εκείνη την ώρα ήταν σύμμαχοι. Η ιστορία βρίθει από παρόμοια περιστατικά και μάλιστα με αναρχικούς που συμμάχησαν, για παρόμοιους λόγους που αναφέρει το κείμενο, με κάποιον εξουσιαστή. Ακόμα και η τάση που δεν υποστηρίζει ανοικτά την στήριξη του ΝΑΤΟ και του τακτικού στρατού μιλάει για αμυντική ικανότητα της χώρας: «Στο πλαίσιο της αμυντικής ικανότητας της χώρας, η έμφαση δεν πρέπει να δίνεται στη σημασία της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και της στήριξης του τακτικού στρατού, αλλά στις δυνατότητες της κοινωνίας για λαϊκό ανταρτοπόλεμο».

Πέραν από το παραπάνω κείμενο που έχει δημοσιευτεί με τον τίτλο «Πόλεμος και αναρχικοί στην Ουκρανία: ένα χρονικό και μία θέση», με την εισβολή του ρωσικού στρατού στο ουκρανικό έδαφος μια ουκρανική αναρχική ομάδα με το όνομα «Rev Dia», η οποία εκπαιδεύεται χρόνια στρατιωτικά στην ουκρανική ύπαιθρο σε ιδιότυπα στρατόπεδα, ανακοινώνει την πρόθεσή της να πολεμήσει τη ρωσική εισβολή. Επισημαίνουν πως ενώ είναι ολιγάριθμοι, θέλουν να κάνουν τα πάντα για να πατήσουν στο λαιμό τον δικτάτορα Πούτιν. Σε συνέχεια του παραπάνω κειμένου συναντάμε κομμάτια που θυμίζουν το περίφημο κείμενο των 16, με το οποίο ο Κροπότκιν μαζί με άλλους γνωστούς αναρχικούς τάσσονται κατά της Γερμανίας και στήριξη στον πόλεμο των Συμμάχων ως πράξη αντίστασης απέναντι στον ιμπεριαλισμό της Γερμανικής αυτοκρατορίας. Οι υπογράφοντες αναρχικοί του κειμένου εναντιώνονται σε όσους μιλούν για ειρήνη και μάλιστα τους κατηγορούν πως παίζουν το παιχνίδι της Γερμανίας: «Όποιος μιλάει για Ειρήνη αυτή τη στιγμή, παίζει ακριβώς το παιγνίδι της άρχουσας τάξης της Γερμανίας, των στρατηγών και των πρακτόρων τους. Από την πλευρά μας, αρνούμεθα απολύτως να μοιραστούμε τις φαντασιώσεις ορισμένων μας συντρόφων, σχετικά με τις ειρηνικές διαθέσεις όσων αποφασίζουν τη μοίρα της Γερμανίας. Προτιμούμε να αντικρύσουμε τον κίνδυνο κατά πρόσωπο και να αναζητήσουμε τρόπους να τον απομακρύνουμε. Αγνοώντας τον συγκεκριμένο κίνδυνο, απλώς τον αυξάνεις» […]Να μιλάς σήμερα για Ειρήνη ενώ αυτός που, για 45 χρόνια, μετέτρεψε την Ευρώπη σε ένα απέραντο στρατόπεδο, υπαγορεύει τους όρους, θα ήταν το πιο καταστροφικό λάθος που θα μπορούσε κανείς να κάνει». Η ίδια λογική επικρατεί και στο κείμενο των ουκρανών αναρχικών που υπερασπίζονται τον πόλεμο με τις τάξεις των ουκρανικών δυνάμεων: «Θεωρούμε ότι τα συνθήματα “Πείτε Όχι στον Πόλεμο” ή “Ο Πόλεμος μεταξύ των Αυτοκρατοριών” είναι αναποτελεσματικά και λαϊκιστικά. Το αναρχικό κίνημα δεν έχει καμία επιρροή στις διαδικασίες, επομένως τέτοιες δηλώσεις δεν αλλάζουν τίποτα». «Η θέση μας βασίζεται στο γεγονός ότι δεν θέλουμε να το σκάσουμε, δεν θέλουμε να είμαστε όμηροι και δεν θέλουμε να σκοτωθούμε δίχως να πολεμήσουμε. Μπορείτε να κοιτάξετε το Αφγανιστάν και να καταλάβετε τι σημαίνει “Όχι στον πόλεμο”: όταν οι Ταλιμπάν προελαύνουν, οι άνθρωποι φεύγουν μαζικά, πεθαίνουν στο χάος στα αεροδρόμια και εκείνοι που παραμένουν εκκαθαρίζονται. Αυτό περιγράφει το τι συμβαίνει στην Κριμαία και μπορείτε να φανταστείτε τι θα συμβεί μετά την εισβολή της Ρωσίας σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας». […]«Θεωρούμε αυτόν τον πόλεμο πρωτίστως κατά του Πούτιν και των καθεστώτων υπό τον έλεγχό του. Εκτός από το κοινότοπο κίνητρο να μην ζούμε υπό μια δικτατορία, βλέπουμε δυνατότητες στην ουκρανική κοινωνία, η οποία είναι μία από τις πιο δραστήριες, ανεξάρτητες και επαναστατικές στην περιοχή. Η μακρά ιστορία της αντίστασης των ανθρώπων τα τελευταία τριάντα χρόνια είναι μια σταθερή απόδειξη αυτού. Αυτό μας δίνει την ελπίδα ότι οι έννοιες της άμεσης δημοκρατίας έχουν γόνιμο έδαφος εδώ».

Όπως ο Κροπότκιν και οι άλλοι αναρχικοί στο κείμενο τους δεν έμεναν απλά στην εναντίωσή τους στην Γερμανική αυτοκρατορία, αλλά πίστευαν πως, εάν η Γερμανική αυτοκρατορία κατέρρεε, η υπόθεση της επανάστασης μπορούσε να κάνει ένα βήμα πιο πέρα και θα ήταν πιο εύκολο σε αυτή τη χώρα να πραγματοποιηθεί η αναρχική επανάσταση, κάπως έτσι και οι ουκρανοί αναρχικοί βλέπουν την Ουκρανία ως γόνιμο έδαφος όχι για αναρχική προοπτική, βέβαια, αλλά για μια άμεση δημοκρατία…

Δεν ξέρουμε τι θα μπορούσε κάποιος να περιμένει από μια αναρχική θέση υπέρ του πολέμου και αν αυτή η αρχική παράταιρη θέση διαλύει όλη την αναρχική οπτική. Είναι δεδομένο, πως εάν μια βασική θέση, στην προκειμένη θετική απέναντι στον πόλεμο, είναι εξ αρχής προβληματική, τότε λογικό και επόμενο όλες οι υπόλοιπες θέσεις να είναι εξίσου προβληματικές. Πολλοί λένε πως οι θεωρίες δεν χωράνε σ’ ένα πόλεμο, θέλοντας να επισημάνουν πως μπροστά στην ζωή και στο θάνατο, μόνο οι πράξεις είναι αυτές που σώζουν, διαχωρίζοντας έτσι δυο καταστάσεις που, όμως, μόνο φαινομενικά είναι ξέχωρες. Οι πράξεις είναι αποτέλεσμα θεωρητικών διαδικασιών και εμπεριέχονται μέσα σ’ αυτές. Ποτέ μια πράξη δεν είναι αποκομμένη από μια θεωρία και ποτέ μια θεωρία δεν είναι απλώς μια άυλη πραγματικότητα, αλλά η σύλληψή της και η ενστέρνηση της μιας ιδέας- θεωρίας δημιουργεί ύλη και νέα πραγματικότητα. Ο διαχωρισμός είναι πλαστός και εξυπηρετεί την αποκοπή του συνόλου των διεργασιών της ζωής, της καθημερινότητας, του τρόπου συμπεριφοράς, της αποδοχής, της αντίστασης κλπ. Ακόμα και μπροστά σε έναν πόλεμο, οι ιδέες γίνονται πράξη, ακόμα και στην μέγιστη φρίκη του πολέμου οι ιδέες της κατάργησης του κράτους, της αλληλοβοήθειας, της ελευθερίας και της ανεξουσίας είτε μέσα σε κοινότητες, είτε ατομικά, μπορούν να βρουν το κατάλληλο έδαφος για να ανθίσουν.

E.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: