ΚΥΚΛΟΦΟΡEI το 223ο φύλλο της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Από την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου η μηνιαία αναρχική εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας καθώς και στον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο στα σημεία διάθεσης του ημερήσιου και περιοδικού τύπου.

Ακολουθεί ο πρόλογος, του Κύκλου Σύνταξης, για αυτήν την έκδοση:

Ο ιστορικός Νιλ Φέργκιουσεν, σε άρθρο του στον Economist στα μέσα του 2021, παρότρυνε για να κατανοήσουμε το μέλλον της αμερικανικής ισχύος να αντλήσουμε διδάγματα συγκρίνοντάς την με τον προκάτοχό της, την Μ. Βρετανία του Μεσοπολέμου ως Αγγλόφωνο παγκόσμιο Ηγεμόνα. Εξηγεί, ότι όπως οι Βρετανοί στη δεκαετία του 1930, οι Αμερικανοί στη δεκαετία του 2020 έχουν απωλέσει τον έρωτα τους για την αυτοκρατορία – γεγονός που οι Κινέζοι αναλυτές έχουν παρατηρήσει και απολαμβάνουν, ωστόσο, η αυτοκρατορία παραμένει. Παρ’ ότι η Αμερική έχει λίγες πραγματικές αποικίες, το Πουέρτο Ρίκο και οι Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ στην Καραϊβική, το Γκουάμ και τα νησιά Βόρειας Μαριάνας στο βόρειο Ειρηνικό και την Αμερικανική Σαμόα στο νότιο Ειρηνικό, ωστόσο, η αμερικανική στρατιωτική παρουσία είναι σχεδόν πανταχού παρούσα, όπως ήταν κάποτε η βρετανική – το  προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται σε περισσότερες από 150 χώρες και  ανέρχεται περίπου στις 200.000.

Ο σκωτζέζος ιστορικός υποστηρίζει, επίσης, ότι το τέλος της αμερικανικής αυτοκρατορίας δεν ήταν δύσκολο να προβλεφθεί, ακόμη και στο απόγειο της νεοσυντηρητικής, όπως την χαρακτηρίζει, ύβρης μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003. Υπήρχαν, κατά την γνώμη του, τουλάχιστον τέσσερις θεμελιώδεις αδυναμίες της παγκόσμιας θέσης της Αμερικής εκείνη την εποχή: πρόκειται για έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού (λίγοι Αμερικανοί επιθυμούν να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα σε μέρη όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ), δημοσιονομικό έλλειμμα, έλλειψη προσοχής (η τάση του εκλογικού σώματος να χάνει το ενδιαφέρον για οποιαδήποτε επέμβαση μεγάλης κλίμακας μετά από περίπου τέσσερα χρόνια), και ένα έλλειμμα ιστορίας (η απροθυμία των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής να πάρουν διδάγματα από τους προκατόχους τους, πολύ δε λιγότερο από άλλες χώρες).

Τονίζει, επίσης, ότι τόσο αριστερά όσο και δεξιά στην Αμερική χλευάζουν ή συκοφαντούν την ιδέα ενός αυτοκρατορικού σχεδίου και επισημαίνει τις επιπτώσεις της αποχώρησης από το Αφγανιστάν. Επίκαιρες δε θεωρεί τις σκέψεις του Τσώρτσιλ «πώς η κακία των πονηρών ενισχύθηκε από την αδυναμία των ενάρετων. Πώς η δομή και οι συνήθειες των δημοκρατικών κρατών, εκτός εάν συνταχθούν σε μεγαλύτερους οργανισμούς, στερούνται εκείνων των στοιχείων επιμονής και πεποίθησης που μπορούν από μόνα τους να δώσουν ασφάλεια σε ταπεινές μάζες. Πώς, ακόμη και σε θέματα αυτοσυντήρησης… οι συμβουλές σύνεσης και αυτοσυγκράτησης μπορούν να γίνουν οι κύριοι παράγοντες θανάσιμου κινδύνου… [πώς] η μεσαία πορεία που υιοθετήθηκε από τις επιθυμίες για ασφάλεια και μια ήσυχη ζωή μπορεί να βρεθεί ότι οδηγεί κατευθείαν στο επίκεντρο της καταστροφής…». Αυτή την παρακμιακή όψη της Αμερικής, μιας χώρας διχασμένης, χρεωμένης και αδιάφορης για να διατηρήσει την προηγούμενη αυτοκρατορική ισχύ, αντικρύζει η νέα φυλή, όπως την ονομάζει, «λύκων-πολεμιστών» διπλωματών και εθνικιστών διανοουμένων της Κίνας. Αυτή την αμερικάνικη «αδυναμία» υποδηλώνει η ρωσική επέμβαση στην Συρία και στην Ουκρανία, αλλά και οι ποικίλες εκδηλώσεις νεοοθωμανισμού.

Εν κατακλείδι ο Φέργκιουσον προειδοποιεί, ότι καθώς έρχεται ακόμη μια παγκόσμια καταιγίδα, είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι το τέλος μιας αυτοκρατορίας είναι σπάνια, αν ποτέ, ανώδυνη διαδικασία. Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν αυτή τη φορά στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας, όπου έχουν συγκεντρωθεί 100.000 στρατιώτες, ακριβώς την στιγμή που σημαντικές δυνάμεις του πολυπολικού κυριαρχικού συστήματος σαλπίζουν την έξοδο από την «πανδημική κρίση», ενώ η βραδυφλεγής βόμβα που ονομάζεται «ενεργειακή κρίση» αλληλοκαλύπτει ήδη την «πανδημική», με την οποία πορεύονται από κοινού. Αν το Ουκρανικό ως «σημείο τριβής» διαφορετικών ζωτικών κυριαρχικών συμφερόντων αποδειχθεί ένα καθοριστικό συμβάν του «δεύτερου Ψυχρού Πολέμου».

Φεβρουάριος 2022

Τα θέματα αυτού του φύλλου:

Επιδρομές στο πολιτικό σκηνικό.

Μικρά και Μεγάλα.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑΡΧΙΚΗΣ ΘΕΩΡΗΣΗΣ: Περί «αποσυμφόρυσης» των φυλακών και άλλω κινηματικών «δαιμονίων»…

ΠΑΝΔΗΜΙΑ, οι σωτήρες και η επόμενη μέρα.

Θεσμοί και Ανυπακοή κατά την Περίοδο του covid-19.

Ngo Van, Αρχαία ουτοπία και εξεγέρσεις των αγροτών στην Κίνα ( Β’ μέρος).

ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΡΑΤΗ, ΑΦΕΝΤΕΣ ΚΙ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙ’ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Η Εξουσιαστική Ρητορική της Ασφάλειας, τα «Δώρα» και τα Ανταλλάγματα.

Πραγματοποίηση συγκέντρωσης και πορείας προς την Βουλή, ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στα «υγειονομικά» μέτρα καταστολής της κυβέρνησης.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: