ΚΥΚΛΟΦΟΡEI το 220ο φύλλο της Μηνιαίας Πανελλαδικής Αναρχικής Εφημερίδας ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Από την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου η μηνιαία αναρχική εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας καθώς και στον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο στα σημεία διάθεσης του ημερήσιου και περιοδικού τύπου.

Ακολουθεί ο πρόλογος, του Κύκλου Σύνταξης, για αυτήν την έκδοση:

Οι κοινωνίες ορίζονται, στις περισσότερες περιπτώσεις γενικά και αόριστα, ως «συντηρητικές» ή «προοδευτικές», κυρίως, όταν πολιτικοί φορείς, κόμματα ή δημοσιογράφοι με διαφορετικές ή παραπλήσιες ιδεολογικές αφετηρίες επιδιώκουν να κατοχυρώσουν πολιτικά οφέλη μέσω του προσεταιρισμού κοινωνικών ομάδων, που στρέφονται με μια σχετική σταθερότητα προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση, αλλά και εκείνων, που χαρακτηρίζονται από μια αβεβαιότητα, όσον αφορά τις επιλογές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του ζητήματος της «τάξης και της ασφάλειας», ιδίως, όταν, όπως λέγεται, βρίσκεται ψηλά στην πολιτική «ατζέντα». Οι πολιτικές «αψιμαχίες», βέβαια, είναι τόσο επίπλαστες, όσο ακριβώς φανερώνει η απόλυτη συμφωνία λόγου χάριν περί περιφρούρησης του θεσμικού ρόλου των κατασταλτικών μηχανισμών, που αποτυπώνει το γνωστό πάγιο αίτημα περί εκδημοκρατισμού, με την, επίσης, γνωστή προσθήκη της απαίτησης περί εκσυγχρονισμού τους. Γνωρίζουν, φυσικά, πολύ καλά, «προοδευτικοί» και «συντηρητικοί», ότι η ένταση της καταστολής δεν αποτελεί τεχνικό ζήτημα, αλλά αφορά μια σημαντική διάσταση της κρατικής επιβολής, την οποία αμφότεροι υπηρετούν. Η περίπτωση της εν ψυχρώ δολοφονίας και του σοβαρού τραυματισμού των άοπλων νεαρών Ρομά στο Πέραμα με καταιγισμό πυροβολισμών από αστυνομικούς, οι οποίοι τους καταδίωκαν, είναι χαρακτηριστική του φαρισαϊσμού, που διακρίνει τις σχετικές πολιτικές αντιπαραθέσεις. Και πράγματι, εύλογα αναρωτιέται κάποιος, σε τι διαφέρουν συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι, όταν οι τελευταίοι, όχι μόνο συνυπέγραψαν τις αδιανόητες (όπως ομολογούσαν) απαγορεύσεις στις «ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών» μ’ αφορμή την «πανδημία», αλλά ζητούσαν περαιτέρω σκλήρυνσή τους; Σε τι διαφέρουν και γιατί δήθεν αγανακτούν και εκπλήσσονται για τις επευφημίες, με τις οποίες υποδέχθηκαν στα δικαστήρια τους «ήρωες» δολοφόνους αστυνομικούς οι συμπαραστάτες τους, οι οποίοι προφανώς δήλωσαν τον αγριανθρωπισμό τους με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, παραδεχόμενοι ότι εμπνέονται από τέτοιου είδους δολοφονίες, όπως άλλωστε φαίνεται ότι εμπνέεται και στηρίζει σημαντική μερίδα της λεγόμενης κοινής γνώμης; «Συντηρητικοί» και «προοδευτικοί» κατά βάθος συμφωνούν ότι οι Ρομά είναι ένας εύκολος στόχος. Άλλωστε, οι εκφράσεις του κοινωνικού ρατσισμού, όχι μόνο δεν αποδυναμώνονται, αλλά αυξάνονται και επεκτείνονται στον κοινωνικό χώρο, αυτή τη φορά απέναντι στους ανεμβολίαστους. Γνωρίζουν, όμως, ορισμένοι ανησυχούντες εξουσιαστές ότι οι εξελίξεις στα πλαίσια του κοινωνικού ανταγωνισμού ουδέποτε ήταν γραμμικές, αλλά αντίθετα η αλαζονεία της εξουσίας, εξαιτίας της εντύπωσης ότι μπορεί και επιβάλλεται άνετα, υπήρξε πάντοτε πηγή κατάρρευσης πολλών κυριαρχικών αφηγημάτων. Για τον λόγο αυτό και σπεύδουν να δηλώσουν θιασώτες της πίεσης για άμεσες κινήσεις «ελέγχου» και «διόρθωσης» των «λαθών» σε παρόμοιες αστυνομικές «επιχειρήσεις». Το καζάνι, όμως, που βράζει, αργά ή γρήγορα θα εκραγεί και ας φαντάζει ασφαλές το σφραγισμένο καπάκι…


Το φύλλο αυτό της αναρχικής εφημερίδας Διαδρομή Ελευθερίας είναι το πρώτο, που εκδίδεται δίχως να έχουμε κοντά μας τον σύντροφο και αδελφό μας αναρχικό Γιώργο Βλασσόπουλο.

Του το αφιερώνουμε ολόψυχα, προχωρώντας δίχως να ξεχάσουμε ποτέ πόσα προσέφερε στην υπόθεση της ελευθέριας, με τί τρόπο τίμησε κάθε μορφής πάλης ενάντια σε κάθε τυραννία.

Νοέμβριος 2021

Τα θέματα αυτού του φύλλου:

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟ ΜΑΣΑΝΑΡΧΙΚΟ ΓΙΩΡΓΟ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟ.

Μια ακόμα κρατική δολοφονία στο Πέραμα και οι επιλεκτικές αντιδράσεις απέναντι στο αστυνομικό κράτος.

Επιδρομές στο πολιτικό σκηνικό.

Όταν ο Κυρίαρχος λόγος αναμεταδίδεται από «κινηματικά παπαγαλάκια».

Απομαγνητοφωνημένη συζήτηση της Αναρχικής Αρχειοθήκης με θέμα: 1967-1973, Δικτατορία – Πολυτεχνείο: Αλήθειες και ψέματα.

Συγκέντρωση – Πορεία που πραγματοποιήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2021, ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην επιβολή υγειονομικών πιστοποιητικών και καθεστώτος απαρτχάιντ στους ανεμβολίαστους.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: