Διπλή Χειραγώγηση

Στις ΗΠΑ συχνά λέγεται ότι καλύτερα να σκοτώσεις κάποιον παρά να σε πιάσουν να χειραγωγείς μετοχές στο χρηματιστήριο. Το έγκλημα αυτό κατατάσσεται στην κατηγορία C των felonies (απατών)  και οι ποινές καθόλου  σπάνια μπορεί να φτάσουν τα είκοσι χρόνια κάθειρξη (χωρίς έκτιση των ⅗), επιπλέον ποινή 3 ετών κατ’ οίκον περιορισμού, ενώ επίσης  εγείρονται  πρόστιμα ως το ύψος των 5.000.000 USD. Αυτά στις ΗΠΑ, διότι στην Ελλάδα γίνεται αυτό μέρα μεσημέρι και μάλιστα στην μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, τη ΔΕΗ ακολουθώντας, όπως είπαν οι κράχτες,  το παράδειγμα της Alpha Bank.

Η περασμένη Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου ήταν μια ιστορική ημερομηνία για την εθνική οικονομία, καθώς η ΔΕΗ ανακοίνωσε και επισήμως σε όλο το επενδυτικό κοινό ότι κάνει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) με αποτέλεσμα το Δημόσιο να βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία με ποσοστό κάτω του 51%.

Η εξέλιξη ξεσήκωσε εύλογες αντιδράσεις, αλλά και τη γνωστή σπέκουλα περί ξεπουλήματος του καλύτερου ασημικού της χώρας από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ (που ως κυβέρνηση οργάνωνε την ίδια ιστορία), κάτι που θα εξετάσουμε σε επόμενο σημείωμα, γιατί προέχει κάτι πιο σπουδαίο: Το όργιο χειραγώγησης της μετοχής της ΔΕΗ.

Ήταν Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και πολλοί μικροεπενδυτές αγόραζαν στα «ψηλά» των 10,5 ευρώ/μετοχή ποντάροντας στην περαιτέρω ενίσχυση της μετοχής της ΔΕΗ, χάρι στην προσφορά 2.1 δις ενός αυστραλιανού fund για τον ΔΕΔΔΗΕ. Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε ένα φαινομενικά ανεξήγητο ράλι πωλήσεων μετοχών της ΔΕΗ από «θεσμικούς» επενδυτές με αποτέλεσμα τη σοβαρή πτώση της τιμής της. Η αγορά Παραγώγων (ξεχωριστή από την αγορά μετοχών) δείχνει κάτι περίεργο. Σύμφωνα με τον ειδικευμένο τύπο,  μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) λήξης Δεκεμβρίου 2021 της ΔΕΗ είχε ισχνό ή μηδενικό όγκο συναλλαγών. Ξαφνικά από τις 9/9, και ειδικά από τις 13 Σεπτεμβρίου και μετά, ο όγκος και ο αριθμός των συναλλαγών στο Παράγωγο της ΔΕΗ εκτινάχθηκε και διατηρήθηκε στα ύψη μέχρι και την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου.

Πολλοί έσπευσαν να αποδώσουν το διπλό φαινόμενο σε διεθνείς ανησυχίες για την κατάσταση  του ενεργειακού τοπίου στην ευρώπη. Οι απορίες λύθηκαν με την ανακοίνωση ΑΜΚ από πλευράς της ΔΕΗ την 23η Σεπτεμβρίου, όχι μέσω της παραδοσιακής διαδικασίας των δικαιωμάτων προτίμησης, αλλά μέσω βιβλίου προσφορών στην Ελλάδα και σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, στα πρότυπα των ΑΜK, που πραγματοποίησαν νωρίτερα φέτος οι Τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank, χωρίς να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ ούτε το δημόσιο, ούτε οι μικρομέτοχοι, θεσμικοί και μη.

Κατέστη, λοιπόν, φανερό στους προδομένους μικροεπενδυτές από τη ΔΕΗ και την κυβέρνηση (προσωπικά τον πρωθυπουργό) ότι στα πλαίσια «βολιδοσκοπήσεων» της εταιρείας με αμερικάνικα χρηματιστηριακά funds ανταλλάχθηκαν σειρά από ευαίσθητες πληροφορίες, όχι από φήμες, όπως θα περιμέναμε, αλλά επισήμως!  Η διοίκηση της εταιρείας αναφέρθηκε με δελτίο τύπου στη «συνήθη εμπιστευτική διαδικασία  βολιδοσκόπησης αγοράς-wall crossing…».

Τα εν λόγω funds (Goldman sachs), αξιοποιώντας την αυτή προνομιακή πληροφόρηση κερδοσκόπησαν διπλά: κερδοσκόπησαν και ανοίγοντας θέσεις στο Παράγωγο της ΔΕΗ  και  ρευστοποιώντας μαζικά μετοχές στα «ψηλά» εις βάρος των μικρομετόχων.  Των μικρομετόχων,  που εμπιστεύτηκαν την κυβέρνηση από το 2019 για «νοικοκύρεμα της ΔΕΗ» ανεβάζοντας με μαζικές αγορές μετοχές, αλλά και με τις τρεις εκδόσεις του «πράσινου» ομολόγου,  τη μετοχή στη ΔΕΗ από το 1,5 ευρώ στα σχεδόν 11!!! 

Για αυτή τη σκανδαλάρα,  δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, ότι δεν ασχολήθηκε μέχρις στιγμής κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ούτε καν η ΓΕΝΟΠ. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρώτο δελτίο τύπου αποκαλύπτει το σχέδιο της κυβέρνησης για …ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ(!), ενώ το ΚΚΕ έβαλε να παίξει η κασέτα με  το γνωστό μοιρολόι για τα λαϊκά νοικοκυριά, που θα αγοράζουν ακριβότερα ενέργεια. Όλα πάνε πρίμα στο Μονοκομματικό κράτος της Νότιας Βαλκανικής!

Λ.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: