ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ, ΟΙ …ΝΕΟΤΑΛΙΜΠΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ…

ΑποχώρησηAν κάποια φορά στη ζωή σας νιώσετε αυτό το πολύ δυσάρεστο αίσθημα ότι οι προσπάθειές σας δεν πιάνουν τόπο και ότι σπαταλιέστε, άδικα θυμηθείτε αμέσως το παράδειγμα των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και θα σας περάσουν όλα. Είκοσι χρόνια αιματηρών συγκρούσεων με πολλές δεκάδες ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, ξεριζωμός εκατομμυρίων κατοίκων του Αφγανιστάν, τρισεκατομμύρια δολάρια για έργα, δωροδοκίες και διαφήμιση του νέου τρόπου ζωής, τέσσερεις πρόεδροι των ΗΠΑ και ΓΓ του ΝΑΤΟ. Όλα αυτά για να αντικατασταθούν οι Ταλιμπάν από τους …νεοΤαλιμπάν, που κατέλαβαν σχεδόν χωρίς καμμία μάχη την Καμπούλ μετά από ένα blitzkrieg 10 ημερών καταλαμβάνοντας τη μια επαρχία μετά την άλλη. Ο εκπαιδευμένος από τις ΗΠΑ «νέος αφγανικός στρατός» κατέρρευσε σε λίγες ώρες και παρέδωσε αναίμακτα τον οπλισμό του στους ισλαμιστές αντάρτες.

Περιττό να πούμε ότι οι πανίσχυρες και πανάκριβες αμερικανικές και δυτικές μυστικές υπηρεσίες πιάστηκαν όλες στον ύπνο με τους διπλωμάτες των ΗΠΑ να εγκαταλείπουν με στρατιωτικό ελικόπτερο την πρεσβεία στην Καμπούλ παρατώντας, φυσικά, τους Αφγανούς συνεργάτες τους. Είναι πολύ καθιερωμένη τακτική στα διεθνή, αντί να βάζεις έναν στόχο και να προσπαθείς να τον πετύχεις με το βέλος, να ρίχνεις στο γάμο του καραγκιόζη και να βάζεις μετά τα μήντια να πείσουν την κοινή γνώμη ότι «αυτός ήταν ο στόχος». Δεν δουλεύει αυτό, όμως, πάντα και παντού. Οι εικόνες σοκάρουν. Το φωτογραφικό ενσταντανέ της εσπευσμένης εκκένωσης θύμισε τόσο πολύ το αντίστοιχο στη Σαϊγκόν, ο συνωστισμός στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και οι άνθρωποι που πέφτουν από το μεταγωγικό αεροσκάφος προσπαθώντας να διαφύγουν, ο «κοιμισμένος Τζο», ο πρόεδρος Joe Biden καταρρέει για λίγα δευτερόλεπτα στη συνέντευξη λίγες μέρες μετά και η πολυδιαφημισμένη αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις ξεσπάει σε ασταμάτητο νευρικό γέλιο μπροστά στους δημοσιογράφους, όταν τη ρώτησαν για την τύχη των Αμερικανών πολιτών που έμειναν εγκλωβισμένοι στην Καμπούλ.

Πάντως, όπως φαίνεται οι Αμερικανοί ακολούθησαν κατά γράμμα το πρωτόκολλο εκκένωσης. Πρώτα οι διπλωμάτες και το ανώτερο προσωπικό της πρεσβείας, καθώς και οι στρατιωτικοί. Σειρά έχουν τα κατοικίδια τους σε κανονικές αεροπορικές θέσεις. Οι λοιποί Αμερικανοί αν θέλουν να γλιτώσουν θα πρέπει να πληρώσουν 6.500 δολάρια. Οι Αφγανοί υπάλληλοι τους πίσω οριστικά. Δεν θα αλλάξει ποτέ αυτός ο κόσμος Κεμάλ: Οι αφέντες είναι λίγοι και προνοούν μόνο γι’ αυτούς, το πλήθος των υπηρετών τους περισσεύει στα δύσκολα και είναι απλά αναλώσιμο…

Λ.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: