ΧΙΡΟΣΙΜΑ-ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ (Την ώρα που σταμάτησε ο χρόνος)

atomicbombΣτις 8.15 το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945, το αμερικανικό βομβαρδιστικό Enola gay εξαπέλυσε, την πρώτη στη ιστορία, βόμβα ατομικής ισχύος στην Ιαπωνική πόλη της Χιροσιμα. Η μικρή πόλη μετατρέπεται σε κόλαση. Στο επίκεντρο της η έκρηξη προκαλεί μια μπάλα φωτιάς, με θερμοκρασία εκατομμυρίων βαθμών, η οποία εκπέμπει εκτυφλωτική ακτινοβολία σε απόσταση χιλιομέτρων. Το ωστικό κύμα απλώνεται με ταχύτητα που ξεπερνά τα 1.000 χλμ. την ώρα, καταστρέφοντας ό,τι συναντά στο διάβα του. Μερικά λεπτά αργότερα σηκώνεται ένας καυτός άνεμος που σχηματίζει ανεμοστρόβιλο. Σκόνη και θραύσματα υψώνονται σε ύψος χιλιάδων μέτρων και μόλις ψύχονται πέφτουν στη γη, δημιουργώντας ένα τεράστιο νέφος σε σχήμα μανιταριού. Κάθε μορφή ζωής σε ακτίνα χιλιάδων μέτρων εξοντώνεται, περίπου το 98% της πόλης εξαφανίζεται, πάνω από 70.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους μέσα σε μια στιγμή, χιλιάδες τραυματίζονται βαριά και βασανίζονται από ακρωτηριασμούς και καθολικά εγκαύματα. Οι ακτίνες γάμα και τα νετρόνια που εκλύθηκαν κατά την έκρηξη της ατομικής βόμβας διαπέρασαν τα κόκαλα και έφτασαν ως το μεδούλι. Πολλά από τα θύματα ενώ δεν παρουσίαζαν εξωτερικά καμιά κάκωση, άρχισαν μετά από λίγες μέρες να δείχνουν συμπτώματα μιας βαριάς πάθησης όπως τριχόπτωση, αιμορραγία των ούλων, ακατάσχετη διάρροια δίχως προφανή αίτια και εμφάνιση σκοτεινέρυθρων κηλίδων στο δέρμα. Στα άμεσα προβλήματα όσων είχαν την τύχη να επιζήσουν περιλαμβάνονταν η έλλειψη τροφής, νερού και στέγης. Τρεις ημέρες αργότερα στις 9 Αυγούστου είναι η σειρά του Ναγκασάκι να δεχθεί ατομική επίθεση με αποτέλεσμα 80.000 νεκρούς.

Οι επόμενες δεκαετίες σημαδεύονται από μια εκατόμβη θυμάτων, εξ αιτίας της ραδιενεργού μόλυνσης που προκάλεσε η έκρηξη. Εκτός από τα άμεσα θύματα πολλοί υπέστησαν σωματικά, γενετικά και ψυχολογικά τραύματα, οι συνέπειες των οποίων συνεχίσθηκαν για πολλά χρόνια. Το οξύμωρο σε όλη αυτήν την φρίκη είναι ότι οι ίδιοι εξουσιαστές που προκάλεσαν αυτόν τον όλεθρο ήταν αυτοί που ανοικοδόμησαν την πόλη τα επόμενα χρόνια κερδίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά μέσω κατασκευαστικών εταιριών.

65 χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι εξουσιαστές των ΗΠΑ αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την ατομική βόμβα με δικαιολογία να επιταχύνουν την κατάρρευση της Ιαπωνίας και την άμεση συνθηκολόγηση στους συμμάχους στο τέλος της Β΄ παγκόσμιας ανθρωποσφαγής.

65χρονια από τότε που οι εξουσιαστές έδειξαν απροκάλυπτα με τον πλέον βάναυσο τρόπο την αντιανθρώπινη και καταστροφική για τον πλανήτη υπόστασή τους. Έδειξαν πως δεν υπολογίζουν τίποτα μπροστά στα οικονομικά, πολιτικά και γεωστρατηγικά τους συμφέροντα. Δεν υπολόγισαν ούτε μικρά παιδιά, ούτε αμάχους, ούτε ηλικιωμένους αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως για τους κυρίαρχους η ανθρώπινη ζωή δεν είναι τίποτα άλλο από αντικείμενα και κατά την περίσταση μοχλός πίεσης προς εξυπηρέτηση των σκοπών τους και των συνδιαλλαγών τους.

Από τότε που η εξουσία εμφανίστηκε και μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι είναι αντικείμενα για κάθε χρήση των εξουσιαστών και κρατιστών που δεν θα διστάσουν να σκοτώσουν, να εξαφανίσουν, να κάψουν, να βασανίσουν ή να εξυψώσουν, υποκριτικά, ανάλογα με τις χρονικές, ιστορικές και κοινωνικές συγκυρίες.

Σύνηθες, αλλά όχι και μοναδικό, παράδειγμα αποτελούν οι ΗΠΑ, οι οποίες δεν είχαν κανένα ενδοιασμό να θυσιάσουν τους στρατιώτες τους στην περίπτωση της Ιαπωνικής επίθεσης στην αμερικανική βάση του ΠΕΡΛ ΧΑΡΜΠΟΡ παρ’ ότι γνώριζαν το σχέδιο για την επικείμενη επίθεση.

Έτσι οι πολίτες, για των οποίων τα συμφέροντα και τη ζωή δήθεν ενδιαφέρονται, οι εξουσιαστές, έγιναν για μία ακόμη φορά τα ακούσια θύματα ώστε να δοθεί η «λογική» αφορμή για να εισέλθουν οι ΗΠΑ. στην Β΄ παγκόσμια ανθρωποσφαγή.

Τόσο τα κομμάτια της κοινωνίας που αγωνίζονται για έναν καλύτερο και ελεύθερο κόσμο, όσο και πολλοί ακόμη άνθρωποι αντιλαμβάνονται, (με διαφορετικό τρόπο ο καθένας), ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αυταπάτες για το ποιόν των εξουσιαστών και των κρατών. Τα συμφέροντα των κρατιστών και της κυριαρχίας, γενικότερα, είναι κοινά, δεν γνωρίζουν σύνορα και πατρίδες απλά αυτά κατασκευάστηκαν για να χωρίζουν τα εδάφη εκμετάλλευσης και κυριαρχίας. Όπως πριν 65 χρόνια οι Αμερικάνοι κρατιστές προκάλεσαν τον αφανισμό της ανθρώπινης ζωής έτσι και σήμερα η οποιαδήποτε εξουσία θα πράττει με τον ίδιο τρόπο προκειμένου να εξασφαλίσει πλούτη, δόξα και εξουσία. Γινόμαστε πειραματόζωα και υπάρχουμε γι αυτούς μόνο σαν παραγωγοί και στην συνέχεια καταναλωτές των προϊόντων τους. Οι εξουσιαστές δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να προκαλέσουν γεγονότα σαν την Χιροσιμα και το Ναγκασάκι, δεν έχουν κανένα ηθικό πρόβλημα να εξολοθρεύσουν ακόμα και μικρά παιδιά που αμέριμνα παίζουν στους δρόμους. Τα παραδείγματα στην διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας όπου εξουσιαστές εξολόθρευσαν μαζικά ανυπεράσπιστους ανθρώπους με γνώμονα τα προσωπικά τους εξουσιαστικά συμφέροντα είναι αναρίθμητα και θα χρειαστούν πολλές σελίδες για να τα καταγράψουμε.

Ως αγωνιζόμενοι άνθρωποι γνωρίζουμε πολύ καλά πως η ζωή των ανθρώπων εξαρτάται από τις ορέξεις και τις διαθέσεις των κρατιστών. Γνωρίζουμε ότι ανθρώπινες ζωές θα εξολοθρευτούν πολλές φορές ακόμα, ανάλογα με τα εξουσιαστικά συμφέροντα, και πως ειρηνικές διαμαρτυρίες για εξάλειψη των πυρηνικών μόνο ειρωνικά χαμόγελα προκαλούν στους κυρίαρχους. Γεγονότα σαν αυτά της Χιροσιμα και του Ναγκασάκι ίσως να είναι μικρά μπροστά σε αυτά που οι κρατιστές μάς επιφυλάσσουν για το μέλλον.

Αποτελεί λοιπόν επιτακτική ανάγκη η συνεχής και οξεία αντιπαράθεση με τους κρατιστές, αποτελεί άμεση προτεραιότητα η καταστροφή των κρατικών δομών και των εξουσιαστικών σχέσεων. Ας καταστρέψουμε το κράτος πριν αυτό εξολοθρεύσει ολοκληρωτικά εμάς, ας μετατρέψουμε τα γεμάτα μόλυνση και ρύπους αστικά κέντρα-φυλακές που έχουν μετατραπεί σε θαλάμους αεριών σε κοινωνίες γεμάτες καθαρό αέρα, ελευθερία, αλληλεγγύη και ζωή.

Μ.Τ.

Από την ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 97, Σεπτέμβριος 2010

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: