Σε κάθε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση τα κανάλια μάταια προσπαθούν να ανακόψουν την αγανάκτηση του κόσμου ο οποίος έχει πληγεί από τις πυρκαγιές. Η Βόρεια Εύβοια αφέθηκε να καίγεται για μέρες ολόκληρες και ό,τι σώθηκε ήταν από τους ίδιους τους κατοίκους, που αγνόησαν τις εντολές εκκένωσης και με ελάχιστα μέσα (υδροφόρες, τρακτέρ και σκαπτικά μηχανήματα) έμειναν στο πεδίο της φωτιάς και την ανέκοψαν. Αναρωτιόμαστε πότε ο Μητσοτάκης θα πάει στην Εύβοια και αν αυτό γίνει, μάλλον θα ενεργοποιηθεί το 112 με αναγκαστική εντολή εκκένωσής της ώστε ο Μητσοτάκης παρέα με μπάτσους και κομματόσκυλα να παρελάσει σε άδεια από κατοίκους καμένη γη.
Βέβαια, η δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν προέρχεται μόνο από τους πληγέντες αλλά προέρχεται και εκ των έσω. Ο καραμανλικός δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Εστία», κάνει λόγο για προτάσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης για αναστολή βασικών άρθρων του Συντάγματος που θα συρρικνώσουν δικαιώματα και ελευθερίες και ανακήρυξη της χώρα σε κατάσταση πολιορκίας. Μάλιστα αναφέρει πως ανάλογη πρόταση υπήρξε και τον Δεκέμβρη του 2008 κάτι που ο Κώστας Καραμανλής απέρριψε. Επίσης, αναφέρει και διαρροές από δύο πρωτοσέλιδα κυβερνητικών εφημερίδων για «κατάσταση πολιορκίας» εκφράζοντας για όλα αυτά την…ανατριχίλα του. Τι και αν μετά από μια μέρα ο εκπρόσωπος της Ν.Δ Τάσος Γαϊτάνης διέψευσε τις πληροφορίες του παραπάνω δημοσιεύματος, η αλήθεια είναι ότι συζητήθηκε τέτοιο ενδεχόμενο και αυτό έρχεται να το επιβεβαιώσει κυβερνητικό επίσημο έγγραφο με ημερομηνία 3 Αυγούστου της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας. Το έγγραφο ζητούσε από όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της Περιφέρειας, τα ονόματα του προσωπικού που υπηρετούν σε αυτές και που θέλουν να εξαιρεθούν σε «περίπτωση επιστράτευσης», «καθώς η παραμονή τους στις δομές υγείας κρίνεται απαραίτητη για τη λειτουργία τους σε περίοδο κρίσης ή πολέμου». Άρα υπήρχε τέτοια συζήτηση στην κυβέρνηση και ασχέτως της επιβολής της ή όχι κατασκευάζεται ένα κλίμα που στηρίζεται σε αφηγήματα εξωτερικών ή εσωτερικών εχθρών, σχεδίων αποσταθεροποίησης κ.λπ., ώστε να καλυφθούν οι ευθύνες, η ανικανότητα και η αυτουργία της κυβέρνησης.
Είναι σαφές πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προς το παρόν μέσω δημοσιογράφων, εξυφαίνει το αφήγημα εξωτερικών ή εσωτερικών σκοτεινών αποσταθεροποιητικών δυνάμεων, όπως το 2007, που κάτι παρόμοιο είχε κάνει ο Καραμανλής με τα περί «ασύμμετρης απειλής». Τα αφηγήματα των αποσταθεροποιητικών δυνάμεων, της κατάστασης πολιορκίας και της αναστολής βασικών άρθρων του Συντάγματος, στοχεύουν στην κατασκευή ενός σκοτεινού εξωτερικού εχθρού, έξω από τα πλαίσια των κυβερνητικών κρατικών δυνάμεων και την μετατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε σχέση με το κοινωνικό σύνολο, από ανίκανης και θύτη σε άμοιρη ευθυνών και θύμα.
Ο Μητσοτάκης νιώθει την κοινωνική αγανάκτηση που έχει ήδη συσσωρευτεί από τα οριζόντια μέτρα για την πανδημία, την αστυνομοκρατία, τον αυταρχισμό. Νιώθει την οργή του κοινωνικού συνόλου απέναντι στη στεγνή λογική των εκκενώσεων, χωρίς καμία μέριμνα και αντιμετώπιση στις ίδιες τις πυρκαγιές με μόνη καραμέλα ότι λειτούργησε το 112.
Όσο, λοιπόν, και να προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, με διαρροές για αναστολή άρθρων του Συντάγματος και σκοτεινές αποσταθεροποιητικές δυνάμεις, όσο και να προσπαθούν να αποδείξουν πως όλα έγιναν όπως έπρεπε και τα κανάλια να παίζουν τα αλληλοσυγχαρίκια τους, ο κόσμος είδε, άκουσε και ένιωσε στο πετσί του την τρομακτική αλήθεια μια βιβλικής καταστροφής που το ίδιο το κράτος και η κυβέρνηση προκάλεσε, συντήρησε και άφησε να εξελιχθεί, οπότε τώρα δεν θα φοβηθεί τίποτα.
Ελευθερόκοκκος