6 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ;

ή αλλιώς

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί…

«Η οριστική ενοποίηση της ψευδοαντίθεσης μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών, καθώς βαδίζουν όλοι μαζί, χέρι-χέρι προς την τελική ευθεία. Αυτό είναι που πραγματικά εξελίσσεται και μάλιστα στ’ όνομα της διαφάνειας, της ενημέρωσης, και του σεβασμού της λαϊκής ετυμηγορίας. Το δημοψήφισμα είναι τα «οχυρωματικά έργα» που δεν αποφασίστηκε να κατασκευαστούν τότε γιατί δεν ήταν απαραίτητο. Οι υποστηρικτές του ΝΑΙ, δουλεύουν για την υπόθεση του ΟΧΙ και το αντίθετο. Ο εγκλωβισμός και η παγίδευση όσων συμμετέχουν μοιάζει αναπόδραστη». (Ανακοίνωση της Συσπείρωσης Αναρχικών, 3-7-2015)

ΟΧΙ5 Ιουλίου 2015. Η πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση έχει προκηρύξει δημοψήφισμα. Η «νέα δημοφιλής» ηγεσία ήταν η καταλληλότερη να τυλίξει σε μια «κόλλα χαρτί» τις ελπίδες, την διάθεση για αντίσταση, την κοινωνική αδιαφορία για τις όποιες υποτιθέμενες συνέπειες του «ΟΧΙ», την θέληση για σύγκρουση με την τρόικα, τις τράπεζες, το «παλαιό» πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ.

Και το έκανε. Αμέσως, μετά τις μεγάλες κοινωνικές συγκρούσεις της περιόδου 2010-12. Είχε έρθει, άλλωστε, η «εποχή» Συριζα. Η αριστερά ήρθε και πάλι να θάψει τα πάντα την κατάλληλη στιγμή. Αυτός ήταν ο μεγάλος μετασχηματισμός του Συριζα. Τα κινηματικά παπαγαλάκια του Συριζα προπαγανδίζουν την συμμετοχή: «μήπως έχουμε την δυνατότητα ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες να διαλέξουμε τον εχθρό;», ή «Η αποχή είναι σενάριο που σκέφτονται οι φιλελέδες και η πιό μαύρη αντίδραση για να ακυρώσουν το δημοψήφισμα. (χρειάζεται 50% συμμετοχή). Τρέμουν στην ιδέα όχι μόνο ότι μπορεί να απεμπλακούμε από Ε.Ε., αλλά κυρίως ότι κάποιος κόσμος μπορεί να αρχίσει να απεμπλέκεται από τις λογικές της ανάθεσης. Και γι’ αυτό θα προσπαθήσουν να το ακυρώσουν με κάθε τρόπο». Οι αμεσοδημοκρατικές παρλαπίπες δίνουν και παίρνουν για να στηριχθούν οι εξουσιαστικές επιλογές, αφού όλοι γνώριζαν ότι τα μνημονιακά μέτρα είχαν ήδη παρθεί και συμφωνηθεί μεταξύ Τσίπρα-Λαγκάρντ-Μέρκελ-Ολλάντ-Γιούνκερ. Όμως σημασία είχε να κατοχυρωθεί η εθελοδουλεία, η πειθαρχία στο κόμμα, η συναίνεση στην συνέχιση της εξαθλίωσης, να εμπεδωθεί η ταπείνωση, να συρθούν οι υπόλοιποι βαθιά ηττημένοι στην ιδιώτευση.

Σε κείμενο της Συσπείρωσης Αναρχικών τονιζόταν: «Αυτή η θλιβερή αριστεροδεξιά κομπανία, που εξαπάτησε την πλειονότητα των ψηφοφόρων της, αποφάσισε να τους καλέσει τώρα σε δημοψήφισμα όχι τόσο για να απορρίψουν μια από τις προτάσεις (την τελευταία) των τοκογλύφων, όσο για να κατοχυρώσουν τα εγκληματικά μέτρα που έχουν ήδη συμφωνήσει και πρόκειται να εφαρμόσουν μέσα στα πλαίσια των μνημονίων (τα οποία θα έσκιζαν μετά τις εκλογές).

[…]Με το δημοψήφισμα ζητούν από τον κόσμο όχι απλά να περάσει τη θηλειά στο λαιμό του αλλά να κλωτσήσει μόνος του και το σκαμνάκι.

Υπάρχει μια πάντα επίκαιρη και εύστοχη λαϊκή φράση που προειδοποιεί: «Φυλάξου από τον νέο πραματευτή και την παλιά πουτάνα». Η αριστεροδεξιά κυβέρνηση διαθέτει και από τα δύο είδη…».[1]

Στο δημοψήφισμα το «ΟΧΙ» γίνεται «ΝΑΙ». Το τρίτο μνημόνιο ψηφίζεται με τις ψήφους της ΝΔ, του Πασοκ, του Ποταμιού και φυσικά του Συριζα και των ΑΝΕΛ. 43 κυβερνητικοί βουλευτές «διαφοροποιούνται», άλλωστε η «δουλειά» ήταν εξασφαλισμένη πλέον. Το αριστερό μνημόνιο συγκεντρώνει 222 ψήφους στην βουλή. Θρίαμβος! Ο Τσίπρας πηγαίνει σε νέες εκλογές, ενώ παρασκηνιακά παζαρεύει συγκυβέρνηση με την ΝΔ. Τις κερδίζει χάνοντας 320.000 ψήφους. Θρίαμβος! Κυβερνά έως τις 7 Ιουλίου του 2019. Η δουλειά γίνεται και με το παραπάνω.

6 χρόνια μετά, οι Συριζαίοι και οι θλιβεροί κινηματίες υποστηρικτές έχουν απωλέσει παντελώς την μνήμη τους σχετικά με το δημοψήφισμα της 5 Ιουλίου του 2015. Κατανοητό. Καμώνονται μάλιστα ότι αναρωτιούνται για την πολιτική παντοδυναμία της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά πόσο έχουν δουλέψει για τον σκοπό αυτό.

Αυτό πραγματικά πρέπει να το αναγνωρίσουμε όλοι. Μην είμαστε και αχάριστοι….

Συσπείρωση Αναρχικών

[1] Κόλπο ντε Φάβα, anarchypress, 27 Ιουνίου 2015.

Από την ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 217

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: