Η Κολομβία δυο μήνες στους δρόμους

CalΤους τελευταίους δύο μήνες η Κολομβία βρίσκεται σε αναταραχή. Από τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας στις 28 Απριλίου εναντίον του Προέδρου της Κολομβίας Ιβάν Ντουκ, 74 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους εκ των οποίων οι 20 ως αποτέλεσμα άμεσων εκτελέσεων από μπάτσους. Καθημερινά στην χώρα υπάρχουν διαδηλώσεις και συγκρούσεις.

Από την έναρξη της εθνικής απεργίας, η πόλη του Σαντιάγο ντε Κάλι, πρωτεύουσα του Valle del Cauca, στα νοτιοδυτικά της χώρας, έχει γίνει η πρωτεύουσα της αντίστασης στην Κολομβία. Στις 28 Απριλίου, την ημέρα της γενικής απεργίας, καταστράφηκαν τράπεζες και λεηλατήθηκαν σούπερ μάρκετ, διαδηλωτές κατέλαβαν τους δρόμους, ανέτρεψαν το άγαλμα του Sebastian Belalcázar, του απελευθερωτή του Cali. Για λίγες ώρες η πόλη ήταν σχεδόν κατειλημμένη από τους διαδηλωτές.

Η απάντηση του κράτους δεν άργησε. Ο δήμαρχος του Cali, ο κυβερνήτης της Valle del Cauca και ο ίδιος ο Πρόεδρος Iván Duque ζήτησαν την πλήρη καταστολή και ποινικοποίηση του κοινωνικού κινήματος.

Μέσα σε λίγες μέρες, ο στρατός ανέλαβε τον έλεγχο της πόλης υπό τον στρατηγό Ζαπατέϊρο. Λίγες εβδομάδες αργότερα, οι στρατιώτες εξακολουθούσαν να φρουρούν τις περισσότερες γωνίες των δρόμων, καθώς και τα κρατικά κτήρια. Πρέπει να αναφερθεί ότι η αστυνομία ευθύνεται για τους δολοφονημένους διαδηλωτές στο Cali, καθώς και για τους αγνοούμενους.

E.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: