ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟ …ΚΑΓΚΕΛΟ…

λιγνιτορυχείαΏρα 23:55 τα μεσάνυχτα, της 5ης Μαΐου του έτους 2021.

Όπως πληροφορηθήκαμε από τον ειδικό οικονομικό τύπο, ήταν η στιγμή που ο διευθυντής του ΑΗΣ Καρδιάς Κοζάνης, δίνει ο ίδιος την εντολή στον μηχανικό λειτουργίας του σταθμού και ακολούθως στους χειριστές της νυκτερινής βάρδιας, που είναι στο κοντρόλ ελέγχου της μονάδας 4, του παλαιότερου εν ζωή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη της ΔΕΗ, να προχωρήσουν στην άμεση μείωση του φορτίου και του σβησίματος της μονάδας.

Το συγκρότημα του ΑΗΣ Καρδιάς, μετά από 47 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας, περνά στην ενεργειακή ιστορία της χώρας. Η είδηση μέσα στην τούρλα του «ανοίγματος» της οικονομίας από την κορονοεπιδημία πέρασε στα ψιλά. Επρόκειτο, βέβαια, για έναν «μνημονιακό» όρο, που αφορούσε την ενεργειακή απεξάρτηση από το «βρώμικο» πλην φθηνό λιγνίτη και την εξάρτηση από τις «ανανεώσιμες πηγές». Οι ντόπιες κυβερνήσεις, μάλιστα, ως καλά παιδιά φρόντισαν να υπακούσουν ακόμα πιο γρήγορα, δηλαδή, νωρίτερα από το 2028, που είχε τεθεί ως ορόσημο. Για την ιστορία, το γερμανικό κράτος έχει δεσμευτεί να καταργήσει την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη το …2050 και αν.

Το ορατό αποτέλεσμα είναι να γεμίσουν οι βουνοκορφές με κυκλώπειες ανεμογεννήτριες και τα χωράφια με φωτοβολταϊκά πανέλα από πεινασμένους για επιδοτήσεις τσιφλικάδες και διάφορα εταιρικά σχήματα αμφιβόλου προέλευσης και βιωσιμότητας. Ο λιγνίτης ως προϊόν αντιπροσώπευε ένα «σεβαστό» 3.1% του ΑΕΠ, αλλά και το 2.7% της συνολικής απασχόλησης.

Η κυβέρνηση έφτιαξε μέχρι στιγμής έξι ή εφτά(!) επιτροπές για το ζήτημα. Έχουμε και λέμε: «Κυβερνητική Επιτροπή για τη Δίκαιη Μετάβαση – Διυπουργική». Αυτή θα συντονίζει, προσέξτε, «τη διενέργεια της δημόσιας διαβούλευσης για το Σχέδιο», διότι αν δεν το γνωρίζατε υπάρχει και Σχέδιο! Και επίσης, θα συντονίζει την αξιοποίηση των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης…

H Συντονιστική Επιτροπή για τη Δίκαιη Μετάβαση. Αυτή η επιτροπή συντονίζει κάτι, το λέει άλλως τε και ο τίτλος, αλλά όσο κι αν ψάξαμε δεν μπορέσαμε να βρούμε τί. Πάμε παρακάτω. Η Τεχνική Επιτροπή για τη Δίκαιη Μετάβαση παρέχει τεχνική υποστήριξη στην ως άνω συντονιστική επιτροπή. Μια «Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη Δίκαιη Ανάπτυξη» αγνώστων λοιπών στοιχείων. Και ασφαλώς το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Να μην ξεχάσουμε την ίδρυση της «Αντιπεριφέρειας Μεταλιγνιτικής και Δίκαιης Μετάβασης» και κάνα δύο άλλες επιτροπές, που αφορούν επίσης τη Δίκαιη Μετάβαση.

Ο «σούπερμαν» Χατζηδάκης έσωσε τη ΔΕΗ από την πτώχευση. Με ποιόν τρόπο; Την απήλλαξε οριστικά και αμετάκλητα από την υποχρέωση να αποκαταστήσει το τοπίο στα παλιά ορυχεία λιγνίτη της δυτικής Μακεδονίας. Η δαπάνη, (μιλάμε για πολλά δις…) παραπέμπεται στο Ταμείο Ανάκαμψης με κάτι ψιλά, όλοι, όμως, γνωρίζουν ότι το κατεστραμμένο τοπίο δεν θα αποκατασταθεί ποτέ.

Και τί θα γίνει στην Πτολεμαΐδα; Κρατηθείτε. Θα γίνει μεγάλο κέντρο παραγωγής υδρογόνου, ενώ ολόκληρη η Δ. Μακεδονία ένα απέραντο πάρκο φωτοβολταϊκών…

Λ.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: