Κούλη μαδάς;

μαδημένοςΟνειρεμένη εποχή για την εξουσία.

Οι φτωχοί όλη μέρα τσακώνονται σαν θηρία μεταξύ τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για το νέο επίδομα, που πέταξε το υπουργείο στην αρένα και αφορά την δείνα κατηγορία ανέργων, θρηνολογούν την κατάντια τους και το «Κράτος» που τους έχει παρατήσει στη μοίρα τους. Από κοντά, στο δρόμο, στο μετρό, στο λεωφορείο τα φτωχά φοβισμένα ανθρωπάκια αποφεύγουν να κοιτάξει ο ένας τον άλλον, με τις μάσκες υψωμένες σχεδόν ως το φρύδι. Ο φόβος του διπλανού έγινε συνήθεια και η παράνοια καθημερινότητα. Αν αυτό που ζούμε είναι ένα πελώριο κοινωνικό πείραμα, τότε είναι απόλυτα επιτυχημένο. Ο πληθυσμός καταναλώνει ήσυχα και σε καθημερινή βάση το καθιερωμένο ναρκωτικό: το αφήγημα για τους εμβολιασμούς ως εισιτήριο για την «ελευθερία», προϋποθέτει την διατήρηση της καχυποψίας για τον διπλανό, που μπορεί να είναι ύποπτος «ασυμπτωματικός».

Ζήτω, λοιπόν, η πανανθρώπινη αξία της υποταγής στην κρατική εξουσία!!!

Ο μόνος τρόπος για να μάθεις μια είδηση της προκοπής σε αυτό το θλιβερό προτεκτοράτο είναι μόνο από σύμπτωση και μόνο από ξένους δημοσιογράφους.

Στο πλαίσιο μιας έρευνας πορτογάλων δημοσιογράφων, του οργανισμού EIC (European Investigative Collaboration), που διεξάγουν σχετική έρευνα με τίτλο «Black Trail», για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη ναυτιλιακή βιομηχανία, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο των εφοπλιστών, ο Παναγιώτης Λασκαρίδης είπε μεταξύ πολλών άλλων, ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι της παραγγείλει η Ένωση των Εφοπλιστών και ότι οι εφοπλιστές μπορούν να χέσουν τον πρωθυπουργό.

Δεν τον έχουν ανάγκη. Μεταξύ μας δεν είπε κάτι, που δεν ξέρουμε όλοι. Όμως το είπε.

Το απόσπασμα αυτό το παρουσίασαν οι δαιμόνιοι δημοσιογράφοι στον υπουργό εμπορικής ναυτιλίας τον κύριο Πλακιωτάκη, προσέξτε, χωρίς να τον προειδοποιήσουν. Έτσι, ο κύριος υπουργός, μαθημένος να τον γλείφουν οι εγχώριοι γυμνοσάλιαγκες, με τον γνώριμο αέρα του «γαμάτου» συστήθηκε ως «ο πιο σημαντικός υπουργός ναυτιλίας του κόσμου».

Όταν ξαφνικά του έβαλαν μπροστά του το απόσπασμα με τις δηλώσεις του Λασκαρίδη (Ά, Ο Πάνος!), παραλίγο να καταρρεύσει ο κύριος υπουργός! Ίσα που μπόρεσε να ψελλίσει κάτι για σταθερό νομοθετικό πλαίσιο για τη ναυτιλία και έκλεισε άρον-άρον τη συνέντευξη.

Η μεγαλύτερη, όμως αφόδευση προήλθε από τους βρετανούς του Εκόνομιστ.

Ο Εκόνομιστ είναι ένα περιοδικό, του οποίου τα περσινά και προπέρσινα τεύχη είναι σαν να γράφτηκαν χθες, τόσο διαχρονικός και επίκαιρος είναι. Προ πάντων θαυμάζουμε την τέχνη αυτών των αχώνευτων βρετανών, που μπορούν να σε ξεφτιλίσουν σε μια συζήτηση κι εσύ να μην είσαι σίγουρος αν είναι προσβολή ή κομπλιμέντο.

Έτσι, λοιπόν, στην στήλη «Καρλομάγνος» (Ντάνκαν Ρόμπινσον) ο Μητσοτάκης παρομοιάζεται με τον καλύτερο μαθητή της Ευρώπης, που του πάει πολύ η σχολική ποδιά. Το σκίτσο είναι αρκούντως δηκτικό, στο κέντρο η καρικατούρα του Μητσοτάκη και ένα πελώριο χέρι να του χαϊδεύει το κεφάλι.

Το άρθρο είναι τόσο απολαυστικό, που αν υπήρχε η δυνατότητα του χώρου θα παραθέταμε ολόκληρο το κείμενο στα αγγλικά, προσφορά προς τους αναγνώστες, καθώς ο Economist (Εκόνομιστ) απαιτεί τσουχτερή συνδρομή. Ο αρθρογράφος τα «χώνει» με τον εκλεπτυσμένο βρετανικό τρόπο στην κυβέρνηση για τη δουλικότητα της μπροστά στην ΕΕ, για το μεταναστευτικό και την αστυνομική βαρβαρότητα, συγκρίνει την Αθήνα με την Βουδαπέστη στα ζητήματα ελευθερίας του τύπου, υπενθυμίζοντας με νόημα τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και επιτέλους αναφέρεται στην οικογενειοκρατία των μητσοτάκηδων!

Εν κατακλείδι, Hand in the homework on time and no one will care, ο Μητσοτάκης, δηλαδή αν προετοιμάζεται σωστά στα μαθήματά του, κανείς δεν θα τον ενοχλήσει.

Η πλάκα είναι ότι το άρθρο προβλήθηκε ως θετικό από τα εγχώρια ΜΜΕ ακόμα και από την δήθεν σοβαρή Καθημερινή. Για τους υπόλοιπους δεν το συζητάμε, μόνο το copy-paste γνωρίζουν. Ή δεν διάβασαν τίποτα περισσότερο από τον τίτλο, ή δεν έχουν συνδρομή για τον Εκόνομιστ ή δεν γνωρίζουν καλά αγγλικά ή είπαν να γλύψουν για ακόμα μια φορά τον Μεγάλο Ηγέτη.

Σε ένα πράγμα μάλλον πέφτει έξω ο Ρόμπινσον: η εγχώρια δημοσιογραφία είναι τόσο ελεεινή, που δεν χρειάζεται εκφοβισμό, τα σάλια προσφέρονται αυθορμήτως σε μεγάλες ποσότητες.

Λ.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: