Η ιθαγενής αγωνίστρια Λιλιάνα Πένια δολοφονήθηκε από εμπόρους κόκας στην Κολομβία

κολομβίαΤην Τρίτη 20/04/21 δολοφονήθηκε η αυτόχθων κυβερνήτρια Σάντρα Λιλιάνα Πένια στην περιφέρεια Κάουκα. Η Πένια δολοφονήθηκε πάνω στην μοτοσυκλέτα της στο δρόμο για το κοντινό χωριό Καλτόνο. Η δολοφονηθείσα δεχόταν απειλές λόγω της εναντίωσής της στις όλο και περισσότερες καλλιέργειες κόκας στην περιοχή. Οι αυτόχθονες γίνονται συχνά στόχοι ένοπλων ομάδων που χρηματοδοτούνται από τους διακινητές ναρκωτικών και συγκρούονται για τον έλεγχο ζωνών που έχουν στρατηγική σημασία για την διακίνηση. Μόνο το 2021 έχουν δολοφονηθεί 52 ηγέτες κοινοτήτων και υπερασπιστές τους, ενώ από το 2016, αφ’ ότου υπογράφτηκε η συμφωνία ειρήνης μεταξύ κυβέρνησης-FARC, ο αριθμός των θυμάτων τέτοιων ενεργειών έχει φθάσει τα 1.166.

Μετά τη δολοφονία της Λιλιάνα Πένια, οι ιθαγενείς της κοινότητας Κάουκα αποφάσισαν την εκρίζωση των καλλιεργειών κόκας που υπάρχουν στα εδάφη τους και δέχτηκαν βροχή πυροβολισμών από αγνώστους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 31 άτομα, τα 8 από τα οποία είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Επίσης, οι ιθαγενείς συνέλαβαν 12 άγνωστα άτομα με βαρύ οπλισμό. Ο εκφοβισμός των κοινοτήτων στόχο έχει την εξόντωση τους, αλλά οι ίδιες θα συνεχίσουν να αντιστέκονται στην καταστροφή τους.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: