Διαδηλώσεις και συγκρούσεις στην Ισπανία για την φυλάκιση του αγωνιστή καλλιτέχνη Pablo Hasél

«Δεν θα τους επιτρέψω να μου υποδείξουν τι να σκέφτομαι, να λέω ή πως να αισθάνομαι. Η κατάσταση μου δίνει κίνητρο να συνεχίσω να γράφω παρόμοια τραγούδια», (Απόσπασμα δήλωσης του Pablo Hasél για την σύλληψή του).

Στις 16/02 η αστυνομία της Καταλωνίας συνέλαβε τον αγωνιστή καλλιτέχνη Pablo Hasél σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Το κράτος θεωρεί πως οι στίχοι των τραγουδιών του καλλιτέχνη επαινούν την τρομοκρατία και προσβάλουν τον βασιλικό θεσμό και το ίδιο το κράτος. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι ο καλλιτέχνης συνελήφθη σύμφωνα με νόμο που ισχύει και στο Ελλαδικό κράτος και έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση Συριζανελ. Να θυμίσουμε επίσης ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πριν λίγες μέρες τροποποίησε άρθρο που έβαζε φραγμούς στο τι τραγούδια θα ανεβαίνουν στο διαδίκτυο γιατί πολύ απλά ήδη υπάρχει ο αντιτρομοκρατικός νόμος που κατά το δοκούν μπορεί να χαρακτηρίσει τραγούδια και αναρτήσεις ως «τρομοκρατικά». Το κόμμα των Podemos το οποίο συγκυβερνάει με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), είχε δηλώσει προεκλογικά την κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου, κάτι που τελικά όχι μόνο δεν κατήργησε, αλλά τον εφαρμόζει στο ακέραιο σαν κυβέρνηση (σαν αδελφό κόμμα του Συριζα δεν περιμέναμε να βγει απ’ την πεπατημένη). Ο συγκεκριμένος αντιτρομοκρατικός νόμος είναι μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας της κυριαρχίας που στόχο έχει να πλήξει τον ελεύθερο λόγο.

Έτσι λοιπόν, στις 28 Ιανουαρίου 2021, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση για 9μηνη φυλάκιση, δίνοντάς του 10 ημέρες διορία ώστε  να εισέλθει με την θέλησή του στη φυλακή. Η αφορμή ήταν 23 tweet  που ο καλλιτέχνης χαρακτήριζε τον βασιλιά Κάρλος, μεθύστακα τύραννο και αφεντικό της μαφίας, συνέκρινε τους δικαστές με τους ναζί και στα οποία κατηγορούσε την αστυνομία για βασανιστήρια και δολοφονίες. Ο Pablo Hasél δήλωσε πως δεν θα παραδοθεί και βρίσκει άσυλο στο Πανεπιστήμιο της πόλης Γέιδα. Οι φοιτητές στηρίζουν τον Hasel  και κάνουν ότι μπορούν ώστε να εμποδίσουν την σύλληψή του. Ταυτόχρονα εκατοντάδες καλλιτέχνες δηλώνουν την αντίθεσή τους με την φυλάκιση του. Στις 16 Φεβρουαρίου 2021, μετά από άδεια του Πρύτανη, η αστυνομία της Καταλωνίας μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Γέιδα και συνέλαβε τον Pablo Hasél. Το γεγονός αυτό σήκωσε θύελλά διαμαρτυριών με πορείες σε ολόκληρη την Ισπανία. Πολλές διαδηλώσεις καταλήγουν σε γενικευμένες συγκρούσεις με την αστυνομία. Εδώ και πέντε μέρες ο κόσμος στην Ισπανία και ιδιαίτερα στην Καταλονία βρίσκεται στους δρόμους. Διαδηλώσεις επίσης γίνονται στην Μαδρίτη, στο Μπιλμπάο και στη Βαλένθια. Ιδιαίτερα η Βαρκελώνη τις νύχτες φωτίζεται από τις φωτιές των διαδηλωτών που ζητάν την απελευθέρωση του καλλιτέχνη Pablo Hasél.. Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν σε πολλές πόλεις, εκατοντάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν ή συνελήφθησαν. Ένας 19χρονος πυροβολήθηκε απ’ την αστυνομία με πλαστική σφαίρα στα μάτια.

Ο Hasel εδώ και 10 χρόνια διώκεται από το Ισπανικό κράτος εξ αιτίας της μουσικής του. Μέσα από την μουσική του καταγγέλλει την εξουσία, το ισπανικό κράτος, την αστυνομία και τον φασισμό. Η πρώτη φορά που ο ο Pablo Hasél  συνελήφθη ήταν στις 4 Οκτωβρίου 2011 επειδή μέσα από το τραγούδι του «Democracia su puta madre», εξέφραζε την αλληλεγγύη του στους πολιτικούς κρατούμενους. Το 2014, συλλαμβάνεται ξανά, με την κατηγορία ότι τα τραγούδια του επαινούν την τρομοκρατία. Δικάστηκε με τον «αντιτρομοκρατικό νόμο», κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Τέσσερα χρόνια μετά, στις 2 Μαρτίου 2018 και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και μιας ημέρας, συν πρόστιμο 24.300 ευρώ εξαιτίας αναρτήσεών του στο Twitter και ενός τραγουδιού που θεωρήθηκε ότι επαινεί την τρομοκρατία.

Όσους νόμους και να εφεύρουν οι φωνές μας δεν θα φιμωθούν θα συνεχίσουν να βγαίνουν φλογισμένες.

Salvador

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: