Μια λέξη δίχως όνομα

Τι κοστίζει – και σε ποιους – να επιλέγεις τη ζωή που εσύ θέλεις;

Γίναμε η λεία αυτών που κάποτε διακήρυτταν την ατομική ελευθερία και μαράζωναν μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο μια στείρας / αποστειρωμένης κοινωνίας (στείρα / αποστειρωμένη κοινωνία: σαν να λέμε άνευρη κοινωνία κατοικήσιμη από ζωντανούς οργανισμούς – είναι ποτέ δυνατόν;).

Πλέον η ελευθερία κερδίζεται με την κατάθεση της ψηφιακής υπογραφής και της τεχνολογικής αποκατάστασης.

Η ζωή μέσα στα κουτιά αρχίζει να παίρνει μυθικές διαστάσεις:

μπορείτε (και άλλοι) να ζήσετε μέσα στα κουτιά. Τι σημασία έχει εάν δεν σας εξυπηρετούν στην ανάδειξη των ταλέντων σας; Με τον καιρό θα συνηθίσετε και δεν θα μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτά (τα κουτιά). Κανείς δεν θα αυτοανακηρυχτεί ως κυρίαρχος των κουτιών (τα κουτιά ανήκουν σε όλους). Η ιστορία συλλαμβάνεται μέσα στα κουτιά, γεννιέται έξω από αυτά, στριμώχνεται ανάμεσα σε στρώσεις από σκόνη και στρώσεις από παλιομοδίτικα δειλινά πλεγμένα στο χέρι.

Πόσο κοστίζει μια ζωή; ίσως να μη μάθουμε ποτέ. Η τιμή (της) αυξομειώνεται ανάλογα με την ευκολίας της να προσαρμόζεται στις καταστάσεις και στα νούμερα.

Ένα χέρι προβάλλει έξω από το κουτί. Προσπαθεί – όπως ένα θερμόμετρο – να μαντέψει την κυκλοθυμία του καιρού.

(Άλλαξε ο καιρός ή τον αλλάξαμε εμείς; Και ποιος καιρός είναι αυτός: ο κοινωνικός ή ο μετεωρολογικός;).

Το χέρι παραμένει μετέωρο ψαχουλεύοντας στο ασφαλές περιβάλλον την οιαδήποτε  ένδειξη ζωής έξω από το κουτί.

Ο θόρυβος αυξάνεται αναλόγως τις διαθέσεις των έγκλειστων

[λίγη φασαρία παραπάνω ποτέ δεν ενόχλησε τους περιορισμένους: ένα δείγμα της προσαρμογής είναι να αναφέρεσαι σε αυτή σαν να πρόκειται για έναν παλιό φίλο που έχεις χρόνια να δεις αλλά πάντα μαθαίνεις νέα του (ίσως να μην ιδωθείτε ποτέ ξανά, μα η ανάμνηση των όσων ζήσατε θα προκαθορίζει τη στάση σου απέναντι στη φυσιογνωμία του: μια ασφαλής φιλία που χάρη της απόστασης έμεινε αθώα στο χρόνο. Αθώα η προσαρμογή;… αθώα όσο και η επαναφορά της)].

Χλευάζουμε όσα μας είναι άγνωστα (από φόβο μήπως το άγνωστο κρύβεται σε κάτι –πολύ– γνώριμο).

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλουμε τον τυχερό του παιχνιδιού. Τα αγαθά κόποις κτώνται ή σε ελεύθερη μετάφραση τα αγαθά αποκτώνται μέσω δημοσιότητας (όσο εκτίθεσαι τόσο σε ανα-γνωρίζουν ως τον κρίκο που λείπει από την αλυσίδα). Μην ξεχάσετε στο αυριανό τηλεοπτικό πρόγραμμα να παρακολουθήσετε την απονομή βράβευσης προσώπων (εσύ δεν αναγνωρίζεσαι ως πρόσωπο αλλά ως ένα ακόμη εργαλείο υποστήριξης της βράβευσης).

(Πάρε το όπλο σου κι άρχισε να γράφεις. Γράψε μέχρι να μην έχεις (;) άλλο απόθεμα).

Λυθήκαν τα προβλήματα:

οι άνθρωποι δεμένοι σε κοιτούν με κείνο το βλέμμα της απελπιστικής ευφράδειας. Ομολογούν όλα τα εγκλήματα που διέπραξαν σε ανύποπτους χρόνους υπό την πίεση της μίας και μοναδικής αλήθειας: ο χρόνος (σου) τελειώνει.

Οι σοφιστείες παραπλανούν εκείνους που δεν δοκίμασαν τη γεύση του παράνομου υλικού: στέκει στη γλώσσα μας, ακροβατεί στις ίριδες των ματιών μας, σαν ψίχουλο τραντάζει την πείνα της κοιλιάς μας, σαν σίδερο καρφώνεται στη γη των διχασμένων ονείρων μας: πιθανότατα στη σελήνη να μην ταξιδέψεις, αλλά μπορείς να την επισκεφθείς.

Ένα βήμα τη φορά (τη φορά θα την κρίνεις εσύ).

Με κάθε σεσημασμένο σου βήμα θα προσθέτεις λίγο ακόμα βάρος στους ώμους σου (παρακαταθήκη του μεσαίωνα που δε λέει να πληγεί).

(Αυτό ήταν λοιπόν;).

Ξεχαστήκαμε στις πράξεις, ξεχάσαμε τους συλλογισμούς.

(Για να ακούσεις τον ωκεανό αρκεί να το φανταστείς).

Τέσσερα ζευγάρια μάτια ομολογούν –μέσω της ομιλητικής τους εσωστρέφειας– πόσο απλό είναι να ρεμβάζεις (δίχως να εστιάζεις σε κάτι που δεν υπάρχει).

Η προσδοκία γεννήθηκε από τη φαντασία και εξαρθρώθηκε από την προκατάληψη.

(Η απραξία της συντήρησης).

Σίγασαν οι άνεμοι.

Ξεγελάς την πείνα σου με ένα κομμάτι φανταχτερής φορεσιάς.

(Μη ξεγελιέσαι: ο άνεμος στηρίζει οτιδήποτε φευγαλέο και προσωρινό).

(Αυτό είναι λοιπόν;).

Η ορμητική κίνηση στην ακινησία των καιρών.

(Για να ομορφύνεις έναν κόσμο αρκεί να τον φανταστείς).

Το χέρι ψηλαφίζει τον καιρό. Στο θερμόμετρο εμφανίζονται ασυνάρτητες ενδείξεις (σαν κάποιος να το πείραξε): ούτε κρύο, ούτε ζέστη / παγετός με ζεστούς ανέμους / άνοδος των τιμών στα καύσιμα και πτώση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης (ποιος θα κρίνει ποια είναι τα είδη πρώτης ανάγκης; Ο ήλιος για παράδειγμα είναι ένα είδος πρώτης ανάγκης. Η ανάγκη μας για ήλιο τον κατατάσσει στη λίστα με τα πιο ακριβά και απαιτητικά γούστα: όσοι εργάζονται πολλές ώρες δεν ανταμείβονται με την έκθεσή τους στον ήλιο) / πιθανότητα εμφάνισης χαλαζόπτωσης με σημάδια κόπωσης / κατάργηση των εποχών και των εποχικών ασθενειών / προσοχή στις στροφές / έντονες βροχοπτώσεις κατά τ(ρ)όπους / κίνδυνος ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς / καύσωνας θα πλήξει τις αναπτυσσόμενες περιοχές (και ποιες περιοχές θεωρούνται αναπτυσσόμενες;) / ακατάλληλα βρώσιμα είδη / άγνωστος μετεωρίτης θα περάσει ξυστά πάνω από τα κεφάλια μας / θα ξεμείνουμε από ήλιο / οικονομική κρίση προ των πυλών / ένας καινούριος κόσμος αποκαλύπτεται / πώς να ξεφύγετε από το τέρας της γραφειοκρατίας / αύριο ξημερώνει (;) μια νέα μέρα / αυτή τη στιγμή απουσιάζω: αφήστε το μήνυμα σας μετά τον χαρακτηριστικό ήχο / διάσημοι αποκαλύπτουν το μυστικό της νεότητας / σοκ προκάλεσε η έρευνα για κακοποιημένα παιδιά / πληθαίνουν τα κρούσματα βίας / έρευνες δείχνουν πως η υπερβολική κατανάλωση καφέ συνδέεται άμεσα με ψυχωτικά άτομα / θρησκείες και πώς θα τις αποφύγετε / καθυστερήστε το θάνατο / πολιτική σκέψη ή πολιτικός μαρασμός; / εφημερεύοντα νοσοκομεία / άνθρωπος σκότωσε άνθρωπο επειδή δεν του έδιναν σημασία / ατυχήματα άνευ προηγουμένου προκαλεί η κατάχρηση λογικής / έξυπνες ιδέες για τις αγορές σας την περίοδο των εκπτώσεων ενώ δεν έχετε χρήματα / επώνυμοι άνθρωποι, επώνυμα προϊόντα, επώνυμα χωρίς ταυτότητα, (επ)ονομαστικές εορτές, ευχές για να περνάει η ώρα / πολυεκατομμυριούχος δώρισε γεύμα σε φτωχό / σκύλος δεν άντεξε τη φροντίδα του αφεντικού του και δραπέτευσε από το πλεκτό φούτερ / όσα πρέπει να γνωρίζετε για όλα τα θέματα: μη σας πιάσουν αδιάβαστους / ξοδέψτε σαν να μην υπάρχει αύριο / δεν είστε οι μόνοι στον πλανήτη παρόλο που συμπεριφέρεστε  σαν να είσαστε / βάψτε τους τοίχους σε χρώματα που να ταιριάζουν με το μακιγιάζ σας / τα παιδιά εκπέμπουν sos: δεν υποφέρουμε άλλο τη μανία καταδίωξης των μεγάλων ούτε τη μιζέρια τους / υποκριθείτε για να μη κριθείτε

(στο σημείο αυτό οι ενδείξεις έσβησαν)

με δυο λόγια: ο καιρός αποφάσισε να απομονωθεί για λίγο διάστημα: στην ταμπέλα πάνω στην πόρτα του γραφείου του έγραφε: κλειστό λόγω διακοπών. Η μοίρα με επέλεξε να αλλάζω τόπους για να μην πλήττω. Εις το επανιδείν.

Το μενού απόψε περιλαμβάνει σούπα. Για την παρασκευή της απαιτήθηκε πληθώρα φρέσκων υλικών. Στέκεις πάνω από την κατσαρόλα παρατηρώντας τους πρώτους κοχλασμούς. Ανακατεύεις τα –φρέσκα– υλικά με αργές κινήσεις έως ότου γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Με τον καιρό χάνεται η γεύση. Ξεθωριάζουν τα χρώματα και τα κρίματα (;). Μένουν τα αποτυπώματά μας πάνω στα υλικά. Όσο τα παρατηρείς να σιγοβράζουν μες στην κατσαρόλα αναρωτιέσαι ποιο από όλα τα υλικά να ήσουν εσύ.

(Ο καιρός επιστρέφει όταν εμείς λείπουμε).

Μια κορδέλα ανεμίζει ελεύθερη στο μεσημεριανό ζεστό αέρα. Οι απαλές κινήσεις του αέρα την φέρνουν στα κλαριά μιας λεμονιάς φορτωμένης με μικρούς ήλιους. Ποιος ξέρει από ποιο κεφάλι να το έσκασε;

Έκτακτο δελτίο καιρού: βρέθηκε απαγχονισμένος γνωστός επιχειρηματίας. Στο σημείωμα που άφησε εξηγούσε τους λόγους που τον οδήγησαν σε μια τέτοια πράξη. Ένας από αυτούς ήταν πως δεν του έδινε κανείς σημασία.

Το βράδυ η μικρόσωμη σκυλίτσα Κίρκη με το κοκκινωπό τρίχωμα και τις διάσπαρτες ξανθές κηλίδες, συνηθίζει να κοιμάται αγκαλιά με τη γάτα Ήβη με την εβένινη γούνα και τις πατημασιές από ασβέστη στη ράχη της. Πιο κει, στέκει άγρυπνος και τις παρατηρεί μέχρι το πρώτο φως της μέρας να χαϊδέψει τις ταλαιπωρημένες γούνες τους, ο φύλακας και φίλος τους (όνομα δε θυμάται. Δεν έχει και πολύ σημασία για τα δύο πλάσματα ούτε και για τον ίδιο).

Έχω να πω πολλά. Μα πιο πολλά έχω να φανταστώ.

Ο άνθρωπος είναι ένα τρένο με προορισμό (χωρίς επιστροφή).

Ο άνθρωπος είναι ένα τρένο με προορισμό (χωρίς επιστροφή) με αδικαιολόγητους περιορισμούς.

– Καλωσορίζουμε απόψε στην εκπομπή μας τον πρώτο καλεσμένο της φετινής χρονιάς. Εάν απαντήσει σωστά σε δύο από τις δέκα ερωτήσεις θα κερδίσει ένα σετ μαχαιροπίρουνα με επιχρυσωμένες λαβές. Αλλά μπορείτε και εσείς – όσοι μας παρακολουθείτε από το σπίτι – να κερδίσετε δηλώνοντας συμμετοχή στην κλήρωση που θα γίνει απόψε. Αρκεί να τηλεφωνήσετε στην εκπομπή μας και να αφήσετε τα στοιχεία σας στο κοντρόλ. Καλή επιτυχία.

Η κορδέλα βρέθηκε περασμένη στον καρπό ενός παιδιού. Δεν ήταν μια οποιαδήποτε κορδέλα. Ταξίδεψε μέσα στους χρόνους και σταμάτησε για λίγο να ξεκουραστεί πριν διαλέξει τον επόμενο προορισμό της. Πάνω της ήταν τυπωμένη μια λέξη δίχως όνομα (το όνομα της λέξης το αφήνω στη φαντασία σας).

ophelia

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: