ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ

Ποτέ δεν είχαμε εμπιστοσύνη στους έμμισθους συνδικαλιστές, τους εργατοπατέρες και κατ’ επέκταση στα σωματεία και τους φορείς τους. Προ ολίγων ημερών δόθηκε στη δημοσιότητα μία επιστολή του σωματείου των εμπόρων της Κρήτης.
Απευθυνόμενη, κυρίως, στον πρωθυπουργό, κατέληγε στη μονομερή απόφαση των Κρητών καταστηματαρχών να ανοίξουν τα μαγαζιά τους στις 18/12. Η περί ου ο λόγος επιστολή συζητήθηκε σε δελτία ειδήσεων, αναδημοσιευόταν σε ιστοσελίδες, ενώ επίσης σημείωσε χιλιάδες αναδημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις χιλιάδες κοινοποιήσεις της επιστολής, που έγιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κίνηση αυτή αγκαλιάστηκε και σχολιάστηκε ως μια ελπιδοφόρα προοπτική, που αφορά το μονομερές άνοιγμα των μικρών καταστημάτων.

Τι άλλαξε;

Ας πάρουμε τα γεγονότα με τη σειρά. Ενώ η επιστολή αναδημοσιευόταν για μέρες, ξαφνικά οι μηχανισμοί που καθορίζουν τις ψεύτικες ειδήσεις τα λεγόμενα fake news, την χαρακτήρισαν ως τέτοια.

Μιλώντας στο GRTimes.gr ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Νίκος Τσαμανδούρας, δήλωσε πως το παραπάνω κείμενο ήταν το προσχέδιο μιας επιστολής, που προτάθηκε στην Ομοσπονδία να σταλεί προς τον Πρωθυπουργό. «Τελικώς, αυτή η πρόταση και η αναφορά περί ανοίγματος της αγοράς στις 18 Δεκεμβρίου μόνο στην Κρήτη απορρίφθηκε από την Ομοσπονδία. Στις 14 Δεκεμβρίου εστάλη τελικώς ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη για το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου», τονίζει σε δηλώσεις του ο Τσαμανδούρας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι προφανώς το προσχέδιο της επιστολής διέρρευσε με αποτέλεσμα να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση.

Συμπέρασμα πρώτο λοιπόν. Η είδηση δεν είναι ψεύτικη, όπως αρχικά χαρακτηρίστηκε. Τι μας λένε τα χείλη του κρητικού λεβέντη; Ότι ήταν το προσχέδιο μιας επιστολής που απορρίφτηκε και κατόπιν διέρρευσε. Μάλιστα. Ας υποθέσουμε ότι έγινε έτσι. Γιατί δεν διαψεύστηκε εντόνως καταγγέλλοντας τους υπεύθυνους για τη «διαρροή»;

Το «κάλεσμα σε επανάσταση» όπως το χαρακτήρισαν, που απευθύνεται μέσω social media με αφορμή την επιστολή σχολίασε στο GRTimes.gr ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Μανώλης Κουμεντάκης. Ο ίδιος αποδίδει την μεγάλη έκταση που πήρε αυτό το ζήτημα στη μεγάλη αγανάκτηση που επικρατεί στον κόσμο του λιανεμπορίου. «Αυτά όλα που γράφονται είναι λόγω της αγανάκτησης. Δεν είναι η επίσημη θέση μας» τόνισε ο Κουμεντάκης επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένες κινήσεις.

Ο άλλος λεβένταρος και πρόεδρος του συλλόγου σε μια προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης και υπεκφυγής –κατωτάτου επιπέδου– επιχειρεί να μετατοπίσει το διάλογο με τη γνωστή τακτική άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Όμως, σε σχέση με το γραμματέα ο παλήκαρος εδώ μας λέει, αφού αποκηρύσσει λίγο καθυστερημένα βέβαια την επιστολή, ότι πρόκειται για μεμονωμένες κινήσεις.

Αλλά, μιλώντας στην εκπομπή Livetalks, ο μοσχαναθρεμμένος πρόεδρος μεταξύ άλλων λέει τα εξής: «Θα προσπαθήσουμε αρχικά να πείσουμε την κυβέρνηση. Ζητάμε από την κυβέρνηση να ανοίξει την Κρήτη μήπως και ανακάμψει λίγο η αγορά» εκφράζοντας την ανησυχία του για άνοιγμα επιχειρήσεων εξηγώντας ότι «σε μεμονωμένες περιπτώσεις φοβάμαι ότι πολλοί έμποροι στην Kρήτη θα ανοίξουν τα καταστήματά τους. Δεν θέλω να γίνουν τέτοιες κινήσεις. Ο κόσμος είναι απελπισμένος».

Ο Κουμαντάκης μίλησε και για το εσωτερικό έγγραφο της Ομοσπονδίας που είδε το φως της δημοσιότητας, ενώ στο ενδεχόμενο και μόνο μονομερών ενεργειών, για άνοιγμα των επιχειρήσεων στις 18 Δεκεμβρίου, χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης, ομολογεί ότι «απειλήθηκα ότι θα έχω κυρώσεις!!!».

Κατ’ αρχήν εδώ μας τα λέει αλλοιώς η προεδράρα. Χαρακτηρίζει τον εμπορικό κόσμο της Κρήτης καζάνι έτοιμο να σκάσει και εκφράζει την ανησυχία και το φόβο του, ότι πολλοί μικροκαταστηματάρχες θα ανοίξουν από μόνοι τους, πράγμα που δεν το θέλει ο ίδιος. Παράλληλα μας λέει ότι και μόνο εμπρός στο ενδεχόμενο να ανοίξουν μονομερώς τα καταστήματα, απειλήθηκε ότι θα έχει κυρώσεις ο ίδιος. Παρέλειψε φυσικά να αποκαλύψει από ποιους απειλήθηκε και τι είδους κυρώσεις θα έχει.

Δίχως να έχουμε σχολιάσει κάτι εμείς μέχρι στιγμής, νομίζουμε ότι αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Όμως, θα παραθέσουμε κάτι ακόμα. Ενόσω λαμβάνει χώρα και γίνεται διάλογος για την επιστολή και την προέλευση της, ο Άδωνις Γεωργιάδης σε παρέμβαση του στο ΚΡΗΤΗ TV κάνει λόγο για πιθανό άνοιγμα του λιανεμπορίου στην Κρήτη, εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες, ελέω κορωναιού στις 7 Γενάρη και μόνο για το λιανεμπόριο.

Για εμάς είναι προφανείς οι λόγοι που επικράτησε αυτή η τεχνητή σύγχυση με την έρμη και ορφανή επιστολή. Οι παλήκαροι του σωματείου της λεβεντογέννας Κρήτης, υπό την πίεση των μελών τους δηλαδή μικροκαταστηματαρχών, που όπως ο περισσότερος κόσμος ζει σε συνθήκες ασφυξίας έβγαλαν την επιστολή. Μετά τον κοινωνικό αντίκτυπο, που είχε και υπό το φόβο μιας γενικευμένης τέτοιας κατάστασης, πάρθηκε πίσω. Η ανεντιμότητα των συνδικαλιστών, όμως, συνεχίστηκε με διαπραγματεύσεις με την εξουσία και τα πιθανά εκατέρωθεν ανταλλάγματα, προφανώς όχι προς όφελος των μικροκαταστηματαρχών!

Η διαπραγματευτική ισχύς τους ήταν η δυνατότητα καταστολή της οργής του κόσμου. Έτσι μετά από ένα κύκλο σπίλωσης ότι δήθεν η επιστολή είναι ψεύτικη είδηση, μετά έγινε προσχέδιο που διέρρευσε και τελικά βαπτίστηκε ως μεμονωμένες κινήσεις. Οι ακροβασίες του προεδρείου είναι εμφανέστατες. Από τη μία η αποκήρυξη τέτοιων ενεργειών και από την άλλη οι απειλές για κυρώσεις του προέδρου επιχειρούν να διατηρήσουν τις πολυπόθητες ισορροπίες.

Εμείς ως αναρχικοί, σχολιάσαμε την είδηση διατηρώντας τις απαραίτητες επιφυλάξεις και αποστάσεις από τέτοιου είδους μηχανισμούς. Η ιστορία μας έχει διδάξει το ρόλο των συνδικαλιστών στη συνδιαχείριση των εργαζομένων μαζί με την εξουσία. Απλά για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε.

Είθε να πήρε τα χαμπάρια τους περισσότερος κόσμος. Έντιμοι άνθρωποι που είναι παγιδευμένοι σε εξ ουρανού δήθεν σωτήρες.

Απάτσι

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: