Εξέγερση στη Νιγηρία

Η εξέγερση που ξεκίνησε στην Νιγηρία με αφορμή την απαίτηση κατάργησης ενός ειδικού αστυνομικού σώματος (SARS) που ευθύνεται για βασανιστήρια και δολοφονίες καλά κρατεί. Οι διαδηλωτές έκαψαν αστυνομικά τμήματα, κυβερνητικά κτίρια και τράπεζες σε ολόκληρη τη χώρα και έχουν επίσης προβεί σε ενέργειες που επέτρεψαν σε φυλακισμένους των πολιτειών Όντο και Δέλτα, να δραπετεύσουν. Ένα τμήμα της φυλακής στην πολιτεία Δέλτα όπου φυλάσσονται οι φάκελλοι των κρατουμένων κατεδαφίστηκε από την εξέγερση των φυλακισμένων σε αυτήν, ενώ το εξωτερικό τμήμα του κτιρίου πυρπολήθηκε από τους διαδηλωτές.

Το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου στο νησί του Λάγος πυρπολήθηκε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου. Τα εμπορεύματα που είχαν κατασχεθεί από το δικαστήριο απαλλοτριώθηκαν, ενώ η φωτιά στο κτήριο διήρκεσε όλη τη νύχτα.

Ένας μεγάλος τηλεοπτικός σταθμός της Νιγηρίας προσκείμενος στο κυβερνών κόμμα πυρπολήθηκε επίσης, ενώ το παλάτι του αρχαιότερου παραδοσιακού ηγέτη στο Λάγος λεηλατήθηκε.

Παρά την 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας της κυβέρνησης του Abia State, οι διαδηλωτές την Τετάρτη έκαψαν το δημαρχείο Aba που στεγάζει τη γραμματεία του συμβουλίου του Aba South.

Οι αξιωματούχοι του Σώματος Ασφαλείας και Πολιτικής Άμυνας της Νιγηρίας (NSCDC), μιας παραστρατιωτικής ομάδας, κατάφεραν και έφυγαν πριν από την άφιξη των διαδηλωτών.

Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου σημειώθηκαν πυροβολισμοί στο αστυνομικό τμήμα Dragons Squad με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο αστυνομικοί. Νωρίτερα οι διαδηλωτές είχαν επιτεθεί στο αστυνομικό τμήμα Eziama κατά μήκος του δρόμου Aba-Ikot Ekpene.

Τα κτίρια της αστυνομίας Ekeaba και Kpiri Kpiri κάηκαν την Τρίτη 20 Οκτωβρίου από τους επαναστάτες στην Αμπακαλίκη, την πρωτεύουσα του Έμπονι. Οι αστυνομικοί, όταν άκουσαν τον ερχομό τους, έφυγαν από τα δύο αστυνομικά τμήματα λόγω του φόβου επίθεσης.

Οι διαδηλωτές που ήταν πάνω από 600 σε αριθμό, τραγουδούσαν πολεμικά τραγούδια και μετακινούνταν από τη μια τοποθεσία στην άλλη.

Στο Λάγος, οι επαναστάτες επιτέθηκαν και έκαψαν το αστυνομικό τμήμα Igando, σκοτώνοντας επίσης έναν αστυνομικό. Ένας άλλος αστυνομικός ξυλοκοπήθηκε άγρια από το πλήθος και εγκαταλείφθηκε για να πεθάνει. Επίσης επιθέσεις δέχθηκαν τα αστυνομικά τμήματα Makinde και Ajah, καθώς και περιοχή του τοπικού συμβουλίου Ejigbo. Οι επιθέσεις ήταν εκδίκηση για τη δολοφονία τουλάχιστον 12 διαδηλωτών από προσωπικό ασφαλείας την Τρίτη το βράδυ 20 Οκτωβρίου στην πύλη των διοδίων Λέκκι.

Ένας αστυνομικός που πυροβόλησε προς τους επαναστάτες ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου. Άλλοι αστυνομικοί έφυγαν.

Το αστυνομικό τμήμα Makinde δέχτηκε επίθεση. Η επίθεση των επαναστατών ανάγκασε τους αστυνομικούς φύγουν. Διαπιστώθηκε ότι οι εκκλήσεις για υποστήριξη από άλλα τμήματα δεν απαντήθηκαν, καθώς η μαχητική νεολαία εισέβαλε στο σταθμό και αφαίρεσε τα όπλα και τις στολές τους. Τρεις, σύγχρονα εξοπλισμένες,τράπεζες δέχθηκαν επίθεση από τους μαχητές.

Στο Imo State, μερικοί διαδηλωτές την Τετάρτη έκαψαν ορισμένα αστυνομικά τμήματα, παρά τα 24ωρα μέτρα απαγόρευσης που επέβαλε η κυβέρνηση.

Στο Akure, Ondo State, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στη γραμματεία του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, του PDP, και τα έκαψαν. Αυτό έγινε μόλις λίγες ώρες μετά την εξουδετέρωση της κρατικής γραμματείας του Ondo του κυβερνώντος All Progressive Congress, APC.

Το γραφείο της SARS, πυρπολήθηκε επίσης στην πρωτεύουσα της πολιτείας. Διαδηλωτές την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου εισέβαλαν στο σωφρονιστικό κέντρο Okitipupa στο Ondo State, απελευθερώνοντας τους κρατούμενους. Τουλάχιστον 58 κρατούμενοι απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης.

Ένα όχημα κάηκε και πολλά αντικείμενα καταστράφηκαν.

Φαίνεται πως η καταπίεση και η φτώχεια στην Νιγηρία έφτασε στα όρια της.

Ε.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: