Ο εκβιαστής Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου

Δύο γεγονότα φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους, μας έδωσαν την αφορμή για το παρακάτω σημείωμα. Το πρώτο είναι η καταληκτική προθεσμία από το ΥΠΕΝ για «τακτοποίηση» των μυριάδων παραβάσεων του οικοδομικού κανονισμού στις 30 Σεπτεμβρίου (όχι ακριβώς καταληκτική, αφού η τακτοποίηση επιτρέπεται και μετά από αυτή την ημερομηνία για τους αργοπορημένους, αλλά με προσαυξήσεις στα πρόστιμα). Το δεύτερο είναι η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Λέσβου από τα αλλεπάλληλα μεταναστευτικά κύματα, που εγκλωβίζονται εκεί επ’ αόριστον σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Τελευταίο επεισόδιο είναι βέβαια ο εμπρησμός του στρατοπέδου της Μόριας.

Ο Ταξιάρχης Βέρρος είναι δήμαρχος του νεοσύστατου δήμου Δυτικής Λέσβου και ήταν στην πρώτη γραμμή στα τοπικά συλλαλητήρια πριν λίγους μήνες κατά της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό. Πληροφορούμενος ότι επίκειται μετεγκατάσταση, μεταφορά δηλαδή αιτούντων άσυλο από μια ΜΚΟ σε κλειστά (λόγω covid-19) ξενοδοχεία στον Μόλυβο και στην Πέτρα, έγραψε το παρακάτω καταπληκτικό σημείωμα στο facebook τον Ιούλιο του 2020, το οποίο θα άξιζε να μπει σε Ανθολόγιο κειμένων από δημόσιους λειτουργούς για τη λεπτή ειρωνεία και τα απειλητικά υπονοούμενα που σφάζουν με το μπαμπάκι.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι, που ασχολούνται με τη “βαριά βιομηχανία” της περιοχής, που θα προχωρήσουν σε αυτό το απονενοημένο διάβημα και που απλά θα καταστρέψει ό,τι απόμεινε από τη λαίλαπα του 2015-16. Αναγνωρίζω, βέβαια, τα τεράστια προβλήματα, που τους δημιούργησε τόσο το μεταναστευτικό όσο και ο κορωνοϊός, αλλά αυτή δεν είναι λύση. Θα παρασύρουν τους πάντες στον βυθό.

Ο Δήμος δεν μπορεί να παρέμβει, όπως είναι προφανές, στη διαχείριση της ιδιωτικής περιουσίας. Θέλω, όμως, να ενημερώσω ότι υπάρχει η πρόθεση να διενεργηθούν –δειγματοληπτικά– έλεγχοι από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου σε οικοδομές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν δηλώνονται τα σωστά τετραγωνικά στον Δήμο. Είναι προφανές, ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και αν –όλως τυχαίως– στο δείγμα υπάρξουν και ξενοδοχεία, θα ελεγχθούν και τα συστήματα βιολογικού, πυροπροστασίας, εσωτερικές διαρρυθμίσεις κ.λπ. και γενικά καθετί, σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας τους από τον ΕΟΤ. Παρεκκλίσεις ή διαφορές από την οικοδομική άδεια –πράγματα σπανιότατα βέβαια στην Ελλάδα– επισύρουν και βαριά πρόστιμα και άμεσες κυρώσεις από τον ΕΟΤ. Επειδή δε είναι περιοχές, που εποπτεύονται από την Αρχαιολογία, η τακτοποίησή τους είναι και δύσκολη και χρονοβόρα. Έχω, όμως, τη βεβαιότητα ότι όλα όσα ακούω είναι φαντασιώσεις και ότι τα πάντα λειτουργούν άψογα και δεν υπάρχει καμία παρέκκλιση πουθενά. Οπότε, δεν χρειάζεται να ανησυχεί ουδείς. Ένθεν, κακείθεν».

Τα σχέδια της ΜΚΟ ναυάγησαν αμέσως, (καταλαβαίνετε όλοι γιατί), ενώ το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής εκ των υστέρων δήλωνε άγνοια…

Λ.

Both comments and trackbacks are currently closed.