Περί αποστρατικοποίησης…

Όπως ξέρουμε ήδη, η περίφημος «εθνική στρατηγική» στα ελληνοτουρκικά στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι περισσότερο από το «βλέποντας και κάνοντας», δηλαδή η εγχώρια πλευρά παρακολουθεί τα ερευνητικά σκάφη του Ερντογάν να κόβουν βόλτες στο Αιγαίο και να κάνουν τα δικά τους, συνοδευόμενα από τουρκικά πολεμικά σκάφη και έπειτα αρχίζει τα παράπονα στο ΝΑΤΟ, την κυρά Ευρώπη και τους Αμερικανούς συμμάχους. Παράλληλα ξεκινά το γνωστό εθνικοπατριωτικό μασάζ στο πόπολο, που είχε ξεθυμάνει πολύ επί Συριζα, (αν θυμάστε ο ίδιος ο Αλέξης ο Τσίπρας δεν γνώριζε περί θαλασσίων συνόρων) με τα γνωστά «διατρανώνουμε τη βούλησή μας να μην αποδεχτούμε εκείνο και το άλλο».

Και τί έγινε που το «διατρανώσατε»; Άλλοι αποφασίζουν ως γνωστόν τί θα διατρανώσετε και τί όχι. Η ελληνοτουρκική κρίση αυτού του καλοκαιριού κράτησε απρόσμενα πολύ και ο κίνδυνος ενός πολεμικού «ατυχήματος» κάθε άλλο παρά αμελητέος είναι. Στο τέλος η ελληνική πλευρά αφού διατράνωσε ό,τι ήταν να διατρανώσει, συμφώνησε μυστικά να πάνε τα τουρκικά ερευνητικά προς το «χρυσοπράσινο φύλλο» την Κύπρο και έκατσε στο τραπέζι μυστικών, μιλάμε για πολύ μυστικών μυστικών διαπραγματεύσεων με την τουρκική στρατιωτική(!) και διπλωματική ηγεσία.

Οι εγχώριοι αξιωματούχοι κρατούν ερμητικά τα στόματα κλειστά, οπότε παιδιά, όποιος θέλει να μάθει τι παζαρεύουν μπορεί να διαβάζει προσεκτικά τα δελτία τύπου Τουρκικού ΥΠΕΞ (μεταφράζονται και στα αγγλικά). Το σημαντικότερο; Δεν διαψεύδονται ποτέ από την ελληνική πλευρά. Οι προξενητές ήταν η Γερμανία στα φανερά και οι ΗΠΑ από πίσω. Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά.

Ο νέος όρος που γυροφέρνει τα τοπικά ΜΜΕ είναι η περίφημη αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Όταν, μάλιστα, διαψεύδεται επισήμως από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Εμείς προτιμούμε σε αυτό το σημείο να διηγηθούμε μια αληθινή ιστορία από τα παλιά, με αφορμή την αποστρατικοποίηση και τους συμμάχους μας τους Γερμανούς…

Τα γεγονότα εκτυλίσσονται το 1916, μεσούντος του Α´ Παγκόσμιου Πολέμου και η Ελλάδα είχε καταφέρει να χωριστεί στα δύο: την γερμανόφιλη κυβέρνηση των Αθηνών υπό τον βασιλιά Κωνσταντίνο τον Α´ και το προσκείμενο στην Αντάντ Κίνημα της Αμύνης με επικεφαλής τον Βενιζέλο στη Θεσσαλονίκη. Ο γερμανόφιλος βουλγάρικος στρατός, καθοδηγούμενος από γερμανούς αξιωματικούς και με γερμανικό οπλισμό, εισβάλλει αιφνιδιαστικά στις Σέρρες και στη Δράμα και τις καταλαμβάνει προσωρινά εν μέσω οργίου βιαιότητας, εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες και λεηλασιών.

Ο πληθυσμός, διωκόμενος, φτάνει στην Καβάλα για να σωθεί. Ο βούλγαρος και ο γερμανός πρέσβης στην Αθήνα συνεχώς τόνιζαν πως η εισβολή των βουλγάρικων στρατευμάτων έγινε για την εκδίωξη των συμμαχικών στρατευμάτων της Αντάντ και ουδεμία πρόθεση είχαν να κατακτήσουν οριστικά τις περιοχές αυτές.

Αν και γερμανόφιλος, ο διοικητής του Δ´ Σώματος Στρατού (με έδρα τότε την Καβάλα) έστειλε τηλεγράφημα στην Αθήνα: «Αναφέρω ότι η συμπεριφορά των Βουλγάρων είναι εντελώς εχθρική. Οι κάτοικοι των πόλεων Σερρών και Δράμας έντρομοι καταφεύγουν εις Καβάλα. Παρακαλώ, όπως τύχω αμέσου απαντήσεως επί αιτήσεώς μου να επιστρέψουν αμέσως οι επίστρατοι, καθόσον οι προθέσεις των Βουλγάρων περί καταλήψεως της Καβάλας εκδηλούνται από ώρα σε ώρα σαφέστερες, εάν δε συμβεί τούτο, η πόλις θα καταστραφεί και θα αιχμαλωτιστεί το Σώμα ολόκληρον. Είναι αναγκαία η αποστολή στόλου, διότι μόνον η παρουσία του θα καθησυχάσει τους πληθυσμούς. Δεν είναι δυνατόν να αντιληφθείτε την ενταύθα κατάστασιν».

Η (γερμανόφιλη) Αθήνα απάντησε αρνητικά την ίδια μέρα στο θέμα της αποστολής στόλου. Τα πράγματα στην Καβάλα δυσκολεύουν πολύ, καθώς ο Χίντεμπουργκ δίνει εντολή στους βούλγαρους εισβολείς να την περικυκλώσουν, ενώ η φημολογία από το γερμανικό επιτελείο ότι επίκειται απόβαση ναυτικών δυνάμεων της Αντάντ στο λιμάνι της Καβάλας κάνει τους βούλγαρους να σκυλιάσουν. Το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στον διοικητή του Δ´ Σώματος Στρατού είναι παράδοση ή καταστροφή της Καβάλας.

O Χατζόπουλος επικοινωνεί με την Αθήνα ζητώντας να συμφωνηθεί με την Γερμανική Αυτοκρατορία η μεταφορά του Σώματος σε ασφαλή τοποθεσία στην Στερεά Ελλάδα, για να λάβει πάλι αρνητική απάντηση, ενώ αρνείται με τη σειρά του μυστική πρόταση από τους βενιζελικούς να παραδώσει το Σώμα στις δυνάμεις της Αντάντ όντας γερμανόφιλος και βασιλόφρων ο ίδιος. Την επόμενη μέρα παραδίδει το Σώμα στις γερμανικές δυνάμεις κυριολεκτικώς, καθώς 7000 οπλίτες, υπαξιωματικοί, αξιωματικοί, χωροφύλακες μεταφέρονται με αμαξοστοιχίες στην πόλη Gorlitz της γερμανικής αυτοκρατορίας. Ήταν 16 του Σεπτέμβρη του έτους 1916.

Η αποστρατιωτικοποιημένη, πλέον, Καβάλα παραδόθηκε στους βούλγαρους κατσαπλιάδες, που επιδόθηκαν σε λουτρό αίματος και λεηλασίες.

Οπότε τώρα ξέρετε…

Λ.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: