H νόσος Covid-19 είναι ένα σύμβολο μιας πολύ πιο βαθιάς νόσου, του ιού Wetiko που προσβάλει τον νου

Επί σχεδόν είκοσι χρόνια γράφω για έναν αόρατο, μεταδοτικό ιό που προκαλεί τον θάνατο και κανείς δεν έχει ανοσία σε αυτόν. Για έναν ιό ο οποίος έχει εξαπλωθεί ύπουλα και ο οποίος αναπαράγεται στα κύτταρα όλου του πληθυσμού των ανθρώπων. Αυτή η θανατηφόρα ασθένεια είναι ένας ιός του νου. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί τον αποκαλούν WETIKO και είναι ένας ιός που κυριολεκτικά καλλιεργείται και τρέφεται από τον φόβο και τον διαχωρισμό. Πρόκειται για μια ψυχική και πνευματική ασθένεια, μια ψύχωση με την κυριολεκτική έννοια της λέξης, «μια ασθένεια του πνεύματος». Η προέλευση και το μέσο λειτουργίας του ιού wetiko δεν είναι άλλη από την ανθρώπινη ψυχή. Αυτός ο ιός του νου δρα μέσω των τυφλών μας σημείων με τέτοιο τρόπο ώστε να κρύβεται για να μην τον βλέπουμε –να μας κρατά στο σκοτάδι, κατά κάποιο τρόπο. Ως μια συλλογική ψύχωση, ο wetiko, μπορεί να θεωρηθεί ως «ο ιός» στο σύστημα, που καταστρέφει το είδος μας από τότε που το ανθρώπινο είδος είχε την πρώτη του ανάμνηση.

Έμαθα για πρώτη φορά τη λέξη wetiko από τον καθηγητή και αυτόχθονα συγγραφέα Jack Forbes στο κλασικό βιβλίο του Columbus and Other Cannibals. Ο Forbes γράφει: «Για αρκετές χιλιάδες χρόνια τα ανθρώπινα όντα υπέφεραν από μια πανούκλα, μια ασθένεια χειρότερη από τη λέπρα, μια ασθένεια χειρότερη από την ελονοσία, μια ασθένεια πολύ πιο τρομερή από την ευλογιά… Δυστυχώς, η ιστορία του κόσμου τα τελευταία 2.000 χρόνια είναι, σε μεγάλο βαθμό, η ιστορία της επιδημιολογίας της νόσου wetiko. Αυτή η ασθένεια είναι η μεγαλύτερη επιδημία που γνωρίζει ο άνθρωπος».

Οι μυθολογίες αμερικανών ιθαγενών απεικονίζουν τη μυθική μορφή του wetiko ως καννιβαλιστικό πνεύμα που ενσαρκώνει την απληστία και την πλεονεξία και μπορεί να καταλαμβάνει ανθρώπινα όντα. Το wetiko ήταν κάποτε άνθρωπος, αλλά η απληστία και ο εγωϊσμός του το μετέτρεψαν σε ένα αρπακτικό τέρας. Έτσι στην ιθαγενή μυθολογία, οι ενδοτικές, αυτοκαταστροφικές συνήθειες πιστεύεται ότι εμπνέονται από το wetiko. Κατά την άποψη των αμερικανών ιθαγενών, αυτοί που έχουν γίνει wetikos είναι άτομα που έχουν «χάσει τα μυαλά τους», μια φράση που σημαίνει όχι μόνο ότι έχουν χάσει τα λογικά τους, αλλά επίσης δεν γνωρίζουν τι κάνουν (ενεργώντας «ακούσια»). Οι ιθαγενείς Αμερικανοί συχνά απεικόνιζαν το wetiko ως ψυχρή, παγωμένη καρδιά, χωρίς έλεος. Όπως οι καννίβαλοι έτσι και αυτοί που καταλαμβάνονται από το wetiko καταναλώνουν την δύναμη ζωής των άλλων –ανθρώπων και μη ανθρώπων– για δικό τους όφελος.

Σαν λυκάνθρωπος, το wetiko μερικές φορές απεικονίζεται ως ένα ον που αλλάζει μορφές, που μπορεί ακόμη και να μεταμφιέζεται ως καλό πνεύμα. Στους αυτόχθονες θρύλους, όποτε το wetiko τρώει άλλο άτομο, μεγαλώνει ανάλογα με το γεύμα που μόλις έφαγε, έτσι ώστε να μην μπορεί ποτέ να είναι κορεσμένο ή ικανοποιημένο. Ο Βουδισμός απεικονίζει μια παρόμοια φιγούρα, το πεινασμένο φάντασμα, το οποίο, με το στόμα του σαν μια μικρή τρύπα, τον περιορισμένο λαιμό και το τεράστιο, άδειο στομάχι του, δεν μπορεί ποτέ να ικανοποιήσει τις ακόρεστες επιθυμίες του. Σε συλλογικό επίπεδο, αυτή η διεστραμμένη εσωτερική διαδικασία αντικατοπτρίζεται από την τρελλή καταναλωτική κοινωνία στην οποία ζούμε, μια κουλτούρα που συνεχώς θαυμάζει τις φλόγες των ατελείωτων επιθυμιών, που μας προετοιμάζουν να θέλουμε πάντα περισσότερα.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ο κορωναϊός είναι ένας καταλύτης που αλλάζει τους όρους στο παιχνίδι, που παίρνει κυριολεκτικά αίφνης υπόσταση στον κόσμο μας –μια ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ– του άϋλου και μέχρι πρότινος αόρατου ιού wetiko, που υπάρχει βαθιά μέσα στο συλλογικό ασυνείδητο της ανθρωπότητας. Βλέποντας μέσα από τα μάτια της συμβολικής συνειδητοποίησης, η πανδημία του κορωναϊού αντανακλά συμβολικά –ακριβώς όπως ένα όνειρο, όπου το εξωτερικευμένο ονειρικό τοπίο είναι μια έκφραση της εσωτερικής κατάστασης του ονειροπόλου– μια ασυνείδητη και καταστροφική διαδικασία (ο ιός wetiko) που λαμβάνει χώρα βαθιά μέσα στην ανθρώπινη ψυχή. Με άλλα λόγια, αυτό που διαδραματίζεται στην πανδημία Covid-19 (με όλες τις διάφορες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που επιφέρει στον κόσμο μας, όπως και το τι επιφέρει στο μυαλό μας) μπορεί να αρχίσει να μας βοηθά να κατανοήσουμε την βαθιά ύπουλη και πιο επικίνδυνη μόλυνση της πανδημίας wetiko –μια συλλογική ψυχολογική μόλυνση– που ταλάνιζε την ανθρωπότητα από την απαρχή της.

Ο ιός wetiko είναι μια μοναδική μορφή τύφλωσης του μυαλού, που μας καθιστά τυφλούς στην τύφλωσή μας (δηλαδή, δεν συνειδητοποιούμε ότι είμαστε τυφλοί, αλλά φανταζόμαστε τον εαυτό μας ως ιδιαίτερα οξυδερκή).

Θα παραθέσω ένα απόσπασμα από Τα Γνωστικά Ευαγγέλια: «Το σκοτάδι έρχεται να αναισθητοποιήσει την ευφυΐα και να μεταδώσει τον καρκίνο της τύφλωσης του νου». Το να δούμε πώς λειτουργεί ο ιός του νου wetiko στα κρυφά –τόσο στον έξω κόσμο, όσο και ειδικά μέσα στο μυαλό μας (που είναι το μόνο μέρος που μπορεί να αντιμετωπιστεί και ενδεχομένως να διαλυθεί)– αυτό είναι ο χειρότερος εφιάλτης του, επειδή το να πάψεις να είσαι τυφλός του αφαιρεί τον λόγο ύπαρξης, δηλαδή το να διαιωνίσει τον εαυτό του. Έτσι, βλέπουμε το wetiko να διαλύεται, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνουμε τον εαυτό μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η θεραπεία του «καρκίνου της τύφλωσης του νου» –και το να δούμε, να αντιληφθούμε το wetiko– είναι τόσο σημαντικά. Μια κεκαλυμμένη μορφή της εμφάνισης του, δηλαδή η νόσος Covid-19, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ο φακός που θα μας βοηθήσει να φέρουμε στο επίκεντρο και να δούμε το wetiko.

Είναι περιορισμένη και υπερβολικά μονόπλευρη υλιστική η άποψη που πιστεύει ότι ο κορωναϊός είναι αποκλειστικά ένας φυσικός ιός. Έχοντας πολλές πτυχές λειτουργίας και κανάλια επιρροής, ο ιός έχει πολυδιάστατο αντίκτυπο· επηρεάζει τον κόσμο μας με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε να φανταστούμε. Εκτός από την προφανή φυσική του όψη, ο Covid-19 έχει επίσης έναν ψυχολογικό φορέα μετάδοσης στο μυαλό μας (μέσω των ασυνείδητων αντιδράσεων του φόβου, του στρες, του άγχους κ.λπ.). Ο «διανοητικός» φορέας του ιού εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα, καθώς είναι πολύ πιο μεταδοτικός από τον βιολογικό ομόλογό του, διαδίδεται μέσω του καναλιού των κοινών ασυνείδητων τυφλών σημείων και φόβων μας. Με άλλα λόγια, η μόλυνση του φόβου –το καύσιμο του ιού του νου wetiko– εξαπλώνεται γρηγορότερα από ό,τι μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε φυσικός ιός.

Όπως μια οντότητα με πολλά πλοκάμια, εκτός από τα φυσικά και διανοητικά της στοιχεία, έτσι και ο Covid-19 έχει, επίσης, έναν διαπροσωπικό, συμπεριφορικό φορέα μετάδοσης. Με άλλα λόγια, επηρεάζοντας το μυαλό μας (ο τρόπος που σκεφτόμαστε και νιώθουμε), ο Covid-19 επηρεάζει τη συμπεριφορά μας, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας και με τον κόσμο γύρω μας. Ο ιός επηρεάζει βαθιά την υποκείμενη κοινωνική μήτρα που διαμορφώνει την ανθρώπινη κουλτούρα, ουσιαστικά δεν αφήνει τίποτε ανεπηρέαστο στον κόσμο μας. Αναγνωρίζοντας ότι ο Covid-19 έχει πολλούς φορείς μετάδοσης, ανοίγει η όραση μας για να αρχίσουμε να βλέπουμε πώς –όπως ένα σύμβολο σε ένα όνειρο– ο ιός αποκαλύπτει κάτι βαθύτερο από τον εαυτό του.

Ο Covid-19 δεν είναι μία απομονωμένη οντότητα που υπάρχει και λειτουργεί ανεξάρτητα και από μόνη της, απομακρυσμένη από το περιβάλλον, αλλά μάλλον ο ιός υφίσταται σε σχέση με και ως έκφραση του κόσμου μας. Μας ωθεί πολύ να βγούμε από το δυαδικό μας μυαλό, να επεκτείνουμε το περιορισμένο και κατακερματισμένο όραμά μας και να δούμε την πραγματική φύση του ιού με μια πιο ολιστική ματιά.

Παρ’ όλο που σε ένα επίπεδο ο Covid-19 είναι ένας φυσικός ιός που φαινομενικά εισέβαλε στον κόσμο μας, τα μυριάδες αποτελέσματα και επιπτώσεις του ιού σε κάθε τομέα της ζωής μας δεν είναι ξέχωρα από αυτόν τον ίδιο. Ο ιός έχει ένα ενεργητικό σώμα που επεκτείνεται στον κόσμο, και τα αποτελέσματά του στον κόσμο μας είναι η έκφρασή του, τα κύτταρα του μη απτού σώματός του, για να το πούμε απλά. Η εξάπλωση του ιού στον κόσμο μας –και στο μυαλό μας– είναι μέρη του άϋλου ενεργητικού σώματος του ιού, που είναι συνεχή και αλληλοσυνδεόμενα με τον ίδιο τον ιό. Αυτό σημαίνει ότι όταν, ο ιός και οι μυριάδες επιδράσεις του στον κόσμο και στο μυαλό μας, αντιμετωπίζονται και εξετάζονται όλα μαζί ως αλληλένδετα και αναπόσπαστα μέρη ενός ολόκληρου κβαντικού συστήματος, είναι, κυριολεκτικά και συμβολικά, όλα μαζί η αποκάλυψη μιας βαθύτερης έννοιας. Αυτή η πιο βαθιά έννοια, είναι ο ιός του νου wetiko και οι μυριάδες επιδράσεις του.

Μέσα από τα μάτια της συμβολικής συνειδητοποίησης, η πανδημία του κορωναϊού αντανακλά συμβολικά –ακριβώς όπως ένα όνειρο, όπου το εξωτερικευμένο ονειρικό τοπίο είναι μια έκφραση της εσωτερικής κατάστασης του ονειροπόλου– μια ασυνείδητη και καταστροφική διαδικασία (ο ιός wetiko) που συμβαίνει βαθιά μέσα στη συλλογική ανθρώπινη ψυχή και που μας ωθεί έντονα να συνειδητοποιήσουμε.

Η συνέχεια της επιβίωσης του είδους μας μπορεί να εξαρτάται από αυτήν την συνειδητοποίηση.

Μετάφραση – Απόδοση Π.

Σ.τ.Μ. https://en.wikipedia.org/wiki/Jack_D._Forbes, https://www.politeianet.gr/books/9789605361952-pagels-elaine-enalios-ta-gnostika-euaggelia-150958

Πηγή: https://www.kosmosjournal.org/kj_article/covid-19-is-a-a-symbol-of-a-much-deeper-infection-the-wetiko-mind-virus/

Dispelling Wetiko: Breaking the Curse of Evil, Printed in the Fall 2014 issue of Quest magazine.

Citation: Levy, Paul."Dispelling Wetiko: Breaking the Curse of Evil" Quest 102.4 (Fall 2014): pg. 146-151.

Δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 207, Σεπτέμβριος 2020
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: