Μικροπλαστικά βρέθηκαν σε ανθρώπινα όργανα

Τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού, όχι μόνο στις θάλασσες και στους ωκεανούς, αλλά στο νερό που πίνουμε, στο φαγητό που τρώμε, ακόμη και στον αέρα που αναπνέουμε. Απελευθερώνονται στον αέρα και το νερό από την αργή αποδόμηση πλαστικών προϊόντων, συνθετικών ινών, ρούχων, ακόμη και προϊόντων ομορφιάς, είναι σωματίδια πολυμερισμένα, μικρότερα από 5 mm. Το εμφιαλωμένο νερό είναι μία από τις κύριες πηγές πλαστικής κατάποσης. Τα θαλασσινά τα ψάρια, το αλάτι και η μπύρα περιέχουν επίσης πολύ υψηλά επίπεδα μικροπλαστικών.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Newcastle στην Αυστραλία, για λογαριασμό του WWF το 2019, έδειξε ότι ο μέσος άνθρωπος τρώει δυνητικά περίπου 2.000 μικροπλαστικά την εβδομάδα, 5 γραμμάρια πλαστικών, όσο το βάρος μιας πιστωτικής κάρτας, μέσω της διατροφής του κάθε εβδομάδα[1].

Σύμφωνα με νέα εργαστηριακή μελέτη, μικροπλαστικά υπάρχουν πιθανότατα σε όλα τα κύρια όργανα του σώματος μας. Η ερευνητική ομάδα του κρατικού πανεπιστημίου της Αριζόνα, με επικεφαλής τους Ph.D Charles Rolsky και Varun Kelkar, εξέτασαν 47 δείγματα ιστών από μια τράπεζα ιστών στο Κέντρο Ερευνών Νευροεκφυλιστικών Νόσων της ASU, υπό τον Diego Mastroeni, Ph.D[2], που ιδρύθηκε για να μελετήσει αλλαγές στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Χρησιμοποιώντας μια νέα διαδικασία που αναπτύχθηκε για την εξαγωγή πλαστικών από τους ιστούς, οι ερευνητές βρήκαν ίχνη πλαστικής μόλυνσης σε καθένα από τα δείγματα ανθρώπινων ιστών που ελήφθησαν από πνεύμονες, ήπαρ, σπλήνα και νεφρά. «Έχουμε εντοπίσει χημικές ουσίες πλαστικών σε κάθε όργανο που έχουμε διερευνήσει»[3], δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Rolf Halden, διευθυντής του Κέντρου Βιογραφικού Σχεδίου για την Περιβαλλοντική Υγεία του Αριζόνα State University (ASU). «Υπήρχε από καιρό η ανησυχία ότι οι χημικές ουσίες από πλαστικά στον ανθρώπινο οργανισμό θα μπορούσαν να έχουν ένα ευρύ φάσμα επιπτώσεων στην υγεία του, από διαβήτη και παχυσαρκία έως σεξουαλική δυσλειτουργία και στειρότητα. Όμως, η παρουσία αυτών των μικροσκοπικών σωματιδίων σε μεγάλα όργανα αυξάνει, επίσης, το ενδεχόμενο να δρουν ως καρκινογόνα με τον ίδιο τρόπο όπως ο αμίαντος», εξήγησε ο Halden. Φανταστείτε ένα σώμα γεμάτο μικροσκοπικές πλαστικές ίνες!

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε τη δισφαινόλη Α (BPA), μια τοξική χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή δοχείων τροφίμων, μαζί με πολυανθρακικό (PC), που χρησιμοποιείται για την κατασκευή φορητών (συσκευών) και φορητών τηλεφώνων, CD, DVD και γυαλιού ασφαλείας, καθώς και τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET), χρησιμοποιείται για την κατασκευή ινών ρούχων, πλαστικών φιαλών και δοχείων τροφίμων και πολυαιθυλενίου (PE) στον ανθρώπινο ιστό.

Τα αποτελέσματα είναι απίστευτα ανησυχητικά, όχι όμως εντελώς απροσδόκητα, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια για την πιθανότητα εισβολής μικροπλαστικών στο σώμα μας.

Είναι ίσως αδύνατο πια να προστατευθούμε εντελώς από την πλαστική κατάποση, τα μικροπλαστικά έχουν μετρηθεί σε νερό βρύσης και εμφιαλωμένο νερό, σε τρόφιμα, αλλά και στον αέρα που αναπνέουμε. Μπορούμε να την μειώσουμε αγοράζοντας όσο το δυνατόν μη συσκευασμένα τρόφιμα, χρησιμοποιώντας γυάλινα μπουκάλια νερού και φυσικά χρησιμοποιώντας λιγότερο πλαστικό παντού.

E.

Πηγή: https://www.apenantioxthi.com/2020/08/mikroplastika-vrethikan-se-anthrwpina-organa.html

[1] https://www.greenmatters.com/p/humans-swallow-2000-microplastics-week

[2] https://biodesign.asu.edu/diego-mastroeni

[3] https://medicalxpress.com/tags/tissue+samples/

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: