Οικολογική καταστροφή στον Μαυρίκιο

Το ιαπωνικό φορτηγό πλοίο MV Wakashio στις 25/7 εξώκειλε σε κοραλλιογενή ύφαλο στον Μαυρίκιο, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν σχεδόν 1.000 τόνοι πετρελαίου από τις δεξαμενές του. Πολλές μέρες μετά, το πλοίο κόπηκε στα δύο προκαλώντας επί πλέον ρύπανση στην περιοχή. Η οικολογική καταστροφή που προκάλεσε το πλοίο είναι τεράστια με ανυπολόγιστες ζημιές στις ακτές του Μαυρίκιου, στο θαλάσσιο περιβάλλον και ιδιαίτερα τους κοραλλιογενείς του υφάλους. Ήδη στην περιοχή έχουν ξεβραστεί 25 νεκρά δελφίνια από την μόνυνση.

Τα ερωτήματα από τους κατοίκους είναι πολλά, όπως γιατί το πλοίο ταξίδευε τόσο κοντά στον ύφαλο. Επίσης, οι κάτοικοι κατηγορούν την κυβέρνηση για ολιγωρία στην αντίδρασή της για τον περιορισμό της καταστροφής.

Το βέβαιο είναι, ότι οι μόνοι που δεν θα πάρουν ποτέ καμμία αποζημίωση για την συγκεκριμένη καταστροφή είναι οι κάτοικοι του Μαυρίκιου και το θαλάσσιο περιβάλλον. Το εμπόρευμα θα συνεχίζει να κινείται, εταιρείες θα ανεβαίνουν και θα πέφτουν αρπάζοντας ή όχι ασφαλιστικές αποζημιώσεις, το χρήμα θα κινείται, η εκμετάλλευση ανθρώπων και φυσικού περιβάλλοντος θα επεκτείνεται, εις βάρος μας. Μπροστά στο κέρδος, το κράτος και η οικονομική εξουσία (κεφάλαιο) είναι πάντα έτοιμο να θυσιάσει το φυσικό περιβάλλον, τα ζώα και τους ανθρώπους.

Ε.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: