ΥΕΜΕΝΗ: Η ανθρωπιστική βοήθεια και τα δολάρια, δεν μπορούν να καλύψουν τη δυστυχία

Το να βυθίζεις μια χώρα στην δυστυχία, την πείνα και την καταστροφή κάνοντας πόλεμο για τα κυριαρχικά σου συμφέροντα, αλλά παράλληλα πρέπει να έχεις έτοιμες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, να διαχειριστούν μέρος της καταστροφής που έχεις προκαλέσει. Αυτό είναι πολιτισμένη συμπεριφορά. Από την μια να σκοτώνεις και από την άλλη να μοιράζεις ψίχουλα στα ερείπια που προκάλεσες. Μια τέτοια οργάνωση, λοιπόν, η γνωστή UNICEF αναφέρει ότι στην Υεμένη, μετά από πέντε χρόνια πολέμου, 30.000 παιδιά θα μπορούσαν να αναπτύξουν σοβαρό οξύ υποσιτισμό τούς επόμενους έξι μήνες και ότι ο συνολικός αριθμός υποσιτιζόμενων παιδιών κάτω των πέντε ετών θα μπορούσε να αυξηθεί συνολικά σε 2,4 εκατομμύρια. Επί πλέον 6.600 παιδιά κάτω των πέντε ετών θα μπορούσαν να πεθάνουν από διάφορες αιτίες έως το τέλος του έτους. Το σύστημα υγείας είναι υπό κατάρρευση. Μόνο οι μισές δομές υγείας λειτουργούν, με τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό.

Το δίκτυο του νερού είναι σε κακή κατάσταση, όπως και το αποχετευτικό σύστημα, με αποτέλεσμα η διάδοση του COVID-19 αλλά και άλλων ασθενειών να είναι ακόμα πιο εύκολη. Περίπου 9,58 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε ασφαλές νερό, αποχέτευση ή υγιεινή. Έχουν καταγράφει 3.467 παιδιά, μερικά από αυτά δέκα ετών, τα οποία στρατολογήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από ένοπλες δυνάμεις και ομάδες τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η UNICEF ζητά από όλους αυτούς που στηρίζουν, έμπρακτα, έμμεσα ή σιωπηρά τον πόλεμο στην Υεμένη 461 εκατομμύρια δολάρια για την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος και επί πλέον 53 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση του COVID-19. Μπορεί η προσφορά της UNISEF να φαίνεται και να είναι σημαντική σε τέτοιες περιοχές, μπορεί να αποτελείται από ανθρώπους που πραγματικά είναι ανιδιοτελείς στις υπηρεσίες τους, προσφέροντας έργο και αφιερώνοντας τις ζωές τους σ’ αυτό που κάνουν, αλλά οι κυρίαρχοι στηρίζονται και έχουν φτιάξει τέτοιου είδους οργανώσεις, ώστε να μπορούν να σπέρνουν δυστυχία πολιτισμένα. Η καταστροφή στην Υεμένη, δεν ισοφαρίζεται με 500 εκατομμύρια συνολικά που ζητάει η UNISEF. Ένα έστω μικρό μέρος, όμως, από τα χρήματα που ζητάει η οργάνωση, είναι αρκετά ώστε να συνεχιστεί ο πόλεμος πολιτισμένα.

Ε.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: