Συγκρούσεις στο Curaçao

Διαδήλωση στην πόλη Willemstad του Curaçao στις 24 Ιουνίου, ενάντια στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία, αποκλεισμό δρόμων και στήσιμο οδοφραγμάτων. Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης. Ένα αστυνομικό όχημα πυρπολήθηκε, ενώ πολλά μεγάλα καταστήματα λεηλατήθηκαν. Επίσης, διαδηλωτές εισέβαλαν σε κυβερνητικό κτήριο και απέκλεισαν την γέφυρα Juliana.

Στην διαδήλωση συμμετείχαν εργαζόμενοι της εταιρείας Selikor, (σύμφωνα με την εταιρεία, οι περικοπές οφείλονται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν τους έχει πληρώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία έχει χρέος δεκάδων εκατομμυρίων. Τα χρήματα έχουν εξαντληθεί, γι’ αυτό η διοίκηση δεν μπορεί παρά να μειώσει το κόστος και τις δραστηριότητες του προσωπικού, επειδή και οι υπάλληλοι δημοσίων εταιρειών είναι δημόσιοι υπάλληλοι.) Το Curaçao ουσιαστικά είναι αποικία των Ολλανδών κρατιστών, οι οποίοι και επιβάλουν τα μέτρα λιτότητας. Επίσημα βέβαια, αποικία αποτέλεσε μέχρι το 2010, αλλά μόνον τυπικά.

Οι σχεδιαζόμενες περικοπές στους μισθούς πολλών εργαζομένων στο Curaçao, είναι εντολή των Κάτω Χωρών για την λήψη δανείων, με αφορμή τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωναϊού. Η κυβέρνηση προχώρησε σε απαγόρευση κυκλοφορίας ώστε να ελέγξει τις ταραχές.

Η πόλη, έχει αποικιστεί από τον 15ο αιώνα, όταν έφτασαν οι Ισπανοί και σκλάβωσαν τους αυτόχθονες Arawak. Χρησιμοποιείται επίσης ως βάση για επεμβάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα πληθαίνουν οι πτήσεις αεροπλάνων της Αμερικάνικης πολεμικής αεροπορίας, με πρόσχημα επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το Curaçao απέχει μόλις 40 μίλια από την Βενεζουέλα και ίσως οι επιχειρήσεις αυτές να σχετίζονται με την επιθυμία των ΗΠΑ να βάλουν πόδι στην Βενεζουέλα.

Οι άνθρωποι στο Curaçao ξεσηκώνονται εναντίον μιας κυβέρνησης που επιτρέπει στους Ολλανδούς αποικιοκράτες να επιβάλουν σκληρά μέτρα λιτότητας. Οι συγκρούσεις και οι ταραχές σ’ αυτήν την πόλη, δεν μπορούν να μην είναι μέρος των εξεγέρσεων σε όλο τον κόσμο.

Ε.

Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: